Bokeljska mornarica mora da dopuni dosije za nominaciju na UNESCO-vu listu

26
Bokeljska mornarica

Međuvladin komitet za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a prepoznao je važnost Bokeljske mornarice i otvorio mogućnost za njen upis na Listu zaštićene nematerijalne baštine u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Komitet je proteklih dana zasijedao u Bogoti, a crnogorsku delegaciju je predvodio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Predsjednica Evaluacionog tijela Bak Sangmee istakla je da Bokeljska mornarica objedinjuje seriju aktivnosti, praksi i rituala povezanih sa donošenjem moštiju Svetog Tripuna u Kotor 809. godine, u kome su pomorci igrali značajnu ulogu.

Kako je rekla, na osnovu informacija iz dosijea, nominacija u potpunosti zadovoljava kriterijum R5 za upis na Reprezentativnu listu.

Sangmee je kazala da Evaluaciono tijelo potvrđuje da je Bokeljska mornarica uključena u Registar kulturnih dobara Crne Gore 2013. godine, od Uprave za zastitu kulturnih dobara, koja je odgovorno tijelo za vođenje registra.

“Ipak, Evaluciono tijelo smatra da treba dodatno pojasniti kreitrijume R1-R4, da pojasni više o prirodi samog elementa” rekla je ona.

U mišljenju Evaluacionog tijela ističe se da su mnoge aktivnosti, prakse i rituali pomenuti, ali nema detaljnijih informacija o njihovoj prirodi, društvenim funkcijama i kulturnom značenju.

Dosije se fokusira na vidljivosti i svijesti o značaju samog elementa, ističući vrijednosti Bokeljske mornarice i njenu povezanost sa lokalnim identitetom.

Predloženim mjerama nedostaju mjere zaštite usmjerene na moguće opasnosti od uticaja turizma.

Dosije, kako se ističe, ne daje preciznu informaciju o mehanizmima i metodologiji rada sa Bokeljskom mornaricom i širom lokalnom zajednicom.

“Iz tog razloga, Evaluaciono tijelo predlaže da se usvoji Odluka o dopuni nominacije Bokeljske mornarice”, navodi se u mišljenju tog tijela.

Bogdanović je kazao da Crna Gora izuzetno cijeni stavove UNESCO u vezi sa nominacijom Bokeljske mornarice.

On je istakao da je kulturna politika Crne Gore zasnovana na UNESCO konvencijama i drugim standardima.

“Za nas, stoga, liste za nematerijalnu bastinu nijesu platforma za takmičenje, a lokalne zajednice nijesu objekti, već subjekti u intenzivnoj saradnji”, rekao je Bogdanović.

Kako je dodao, Crna Gora će pažljivo pratiti preporuke Evaluacionog tijela i poboljšati dosije, kako bismo ga iznova podnijeli u narednom nominacionom ciklusu.

“Sigurni smo da će Bokeljska mornarica, koja već 12 vjekova čuva najvažnije vrijednosti čovječanstva, sa svojom multikulturalnošću i multietničnošću, kada se jednom upiše, obogatiti svjetsku kulturnu baštinu i upravo iz tog razloga ostati otvorena za sve one koji dijele iste vrijednosti”, naglasio je Bogdanović.

Kako je saopšteno, predstavnici crnogorske delegacije informisali su Komitet da je u procesu prve nominacije cijela procedura sprovedena transparentno te da je prikupljeno više od 300 saglasnosti lokalne zajednice.

“Dodatan izazov bila je i činjenica da Bokeljska mornarica predstavlja kompleksan element nematerijalne baštine, pa je tradiciju dugu 12 vjekova teško svesti na jednostavnu formu, kakav je UNESCO dosije”, naveli su iz Ministarstva.

26 KOMENTARI

 1. Bokeljska Mornarica je prepoznata kao vazna, ali valja dopuniti da je ovu slavnu mornaricu predvodio isto tako vazan, ugledni Kotorski ugostitelj i biznismen, Dejo Komarac, sto se moglo vidjeti sa slika prilikom nedavnog gostovanja BM u Bec. Zasto Dejo Komarac nije i zvanicno u BM ako je vec predvodio mornaricu na paradi beckim ulicama, zajedno sa Admiralom CG mornarice Samardzicem, i clanom UO Bokelske Mornarice, B.Maslovarom.? Veselo druzenje se nastavilo i u restoranu od pomenutog Deja Komarca.

  • Mića Dnevnica je pravi reprezent mornarice.
   Kako su pokrili njegova sr…a po Beču.
   Sramota van kategorije.

  • Dejo ima svoje ime i prezime .. kao čovjek iz mješovitog braka( CG i HR),nekadašnji predsjednik omladine Kotora, lični prijatelj porodice Sveta Marovića i prije svega pošten čovjek dočekao je svoje sugradjane. Šta je tu loše bestije kotorske

   • Pitaj kinematografa iz kina Boka,
    on Te mencovao, meni si dobar komšija!
    Njemu se obrati i inima ….

 2. Zbutegi i Denderu treba oduzet ovlasti,samo uzimaju pare a nista ne rade za bokelje.
  Mornaricu treba predat Hrvackoj drzavi a ove pojedince poslat doma.

  • …NEGO ZATO ŠTO JE ZAUPIO ,DA ĆE PAMETAN UMRIJETI…JER ČITAJUĆI NJEGA-BILO JE POTREBNO:”DA TAMO IDU…PAMETNI LJUDI”…uz obavzni veto- NE LETJETI AVIONOM ,I NE VOZITI SE BRODOM-NEGO JAŠUĆI TOVAR-IŠ cattaro…KOTORSKOG sveznalca-brez imena i prezimena(zbog posebnih mjera sigurnosti?)…i brez zrna soli u tabulu razu..tamo “njemu datu- na /zlo/upotrebu”..?!

  • Dujo, da si bio u Petrovoj rupi, ne bi se oko mrnarice motavao !
   90-ih je isljednik bio Jordan prčanski.

  • Na žalost, bio je tamo i Antun Zbutega. Svima nam je žao, ali ne može mornarica istovremeno biti i folklorni ansambl koji igra za turiste i pravi smotre po Podgorici, Cetinju i slićno….i kulturno dobro na reprezentativnoj listi. Džabe ga naša država štiti. To je samo polazna tačka i ništaviše.
   I usput cio elaborat je trebalo podići na viši nivo . Nije tradiciju 12 vjekova teško svesti nego je izgleda potrebno dobro poznavati formu koju elaborat mora zadovoljiti i aplicirati je na predloženo kulturno dobro. Elemenata za aplikaciju je bilo više neego dovoljno. Žao mi je što smo omanuli.

   • Sigurno Toniju nije dato da govori jer je zet marovica naucnik svetskog glasa …
    U ostalom teško je dokazati nešto bez kontinuiteta….
    Ovo je po meni isto ili slicno kao legenda o kralju Tomislavu ( Tomo/ Slava) jer je ime ukradeno od Srba kao i prakticno sve do sada..( hrvati nemaju Slave što je nesporna činjenica )

     • Hrvati ne plove ni po Dunavu ali plovim sa Dalmatincima koji svi znaju da nista zajednicko nemaju sa hrvatima…

     • Ne sramoti hrvatsku pomorac,
      iśekaj kaić i dođi u Podgoru, formira se novi pomorski partizanski odred !
      Smrdiš na klerikalnog ùšana !

  • ..NE GUBITE VRIJEME SA Jolom Drinjakom IZ PRČANJA…-NA OVE TEME! OBRATITE SE IZRANO IZVJESNOM ISTORIČARU GOSPODINU “BOCUN-u” IZ KOTORA, KOJI JE PRIJE PAR GOINA PISAO NA OVAJ PORTAL O “BM”-IZ GODINE 1916-1918..KAD SE PO KOTORU SLAVILE(Čitaj: krvava OKUPACIJA CRNE GORE PETROVIĆA NJEGOŠA!) LODE-U SKLOPU PROSLAVE “ZAUZEĆA LOVĆENA I RUŠENJA KAPELE I GROBA NJEGOŠEVA NA OLIMP SVETI-LOVĆEN O STAROJ PRAVOSLAVNOJ GODINI-1916…?!!!
   KO ZNA-ZAŠTO SE IZ BOGOTE -TRAŽE DODATNA OBJAŠNJENJA-IZVJEŠĆA O NAŠOJ CRNOGOSKOJ BOKEŠKOJ MORNARICI(možda zbog-daleko bilo i zlotvorima našim- mutnih rabota iliti prisvajaja BM od BANDI-podružnica..u Zagrebu i Beogradu…?)..UZ DOPITANJE:A,:JEL TE ,TIH GODINA(8O9)-ČIJA JE BILA BOKA-KOTOR..?E LI DUKLJE ILI NEKE DRUGE SLIČNE-srodne DRŽAVE?…

   • Bila je Boka hrvatska od dolaska franje tudjega i legende od kralja Tom i Slava🇲🇪🇷🇸🇲🇪🇷🇸🇲🇪🇷🇸🥳🥳🥳👑

   • TITOIZDAJICE JOLE DRINJAKU
    SLAVIO SI TI ,MA TI JE KRATKO TRAJALO
    OKUPACIJE DOMOVA HRVATA PO PRČNJU I
    DRUGIM MISTIMA PO BOKI UZ POMOĆ TVOJIH
    PRECIZNIH UPUTA, EX KOMESARU ZA IZBJEGLICE
    OD SRPSKE BOKE NEMA TI NIŠTA NI TEBI
    NI ONIZIMA ŠTO SU BILI NA ONU SPRDAČINU
    OD SKUPŠTINE NA PRČANJU
    NIJESMO MI DALMATINCI NO BOKEZI
    IAKO JE BOKA BILA U DALMACIJI
    MA STE ADESO TUTI KVANTI NATOVCI
    BOKA JE DIO EVROPE, BOKA JE U NATO
    KJARO VEKJO STRONCO …

    • ..NOVINE-“POBJEDA” I OSTALI OBJAVIŠE DA U CRNOJ GORI SAMO RASTE LI RASTE REJTING-LJUBAV I STIMA …SAMO DPS-u I SRPSKOJ PAVOSLAVNOJ CRKVI(NEDAJ BOŽE PRED IZBORE?)…?! NEĆU DA VJERUJEM DA SE U CRNOJ GORI POŠTUJU I DALJE RIJEČI MILA ĐUKANOVIĆA,KOJI JE U SVOJSTVU PREŠEDNIKA VLADE I MINISTRA VOJNOGA…OD KOJEG SAM UTEKAO 1.STUDENOG.1991.godine I POSTAO “TITOIZADJICA”..U ONO I DSZ “27 OKRUGA-velja srbija”)/…IZREKAO…SADA DAVNIH 199O/1991..godine:” CRNOGORCI SU PONOSNI NA SVOJE SRPSKO PORIJEKLO I CRNOGOSKU DRŽAVNOS,I NA SLAVNU SRPSKU ISTORIJU”?!!!..ŠTO MI DAJE ZA PRAVO DA TE AVIZAM-UPOZORIM MOJ LIPI Prcani-nu PRIPAZIŠ..”VEĆINE-MANJINE”..JER ONA STARA MUDRA IZREKA..”ČIJE BEKICE(ti i kompanija)-TOGA I PLANINA”…NIJE UPUĆENA NAMA ČOBANIMA-NEGO TEBI I OSTALIM BEKICAMA-TVOJIJE-VAŠIJE PAŠIJE NAGONA!!! ZATO Prcani-nu NE MRZI NIKOGA-ONA OD REBATA UBIJA…?! ZAR NE?

     • Reci jordanIZAtoru što te svrbi
      u našoj miloj i predragOJ Crnoj
      Gori?
      Jesi li istraživao gdje su italijani
      1941.-42. lagerovali ukradeno zlato kraljevine (60 tona), u Kotoru?
      Imaš li ti JOle pojma o ičemu ?
      Vo ima rogove, a Ti , ni repa !

     • ..NE BRINI MJer Jole IMA UMJESTO REPA-TVOJU JEZEČINU..KOJA U POTPUNOSTI ISPUNJAA-ZADOVOLJAVA Jolove ŽELJE I POTREBE”..JEZIČINA TI 100 POSTO ISPUNJAVA USLOVE-POTREBE..PROIZVOD TVOG SLUGOVANJA JOLU DINJAKU…!!!IMA VAS.IMA U DOVOLJNIM KOLIČINAMA…!!! Gospar Klovn-ikBATALI SE ITALIJE-TO JE TVOJA-VAŠA JOPET ATLANSKA DESTINACIJA-KA TI PRECIMA- OSMARENE MAGARADI-KONTRA- VAZDA BILI ..JOLOVE UJČEVINE CRNE GORE I UJAKA CRNOGORACA!!! GOSPAR Klovn-ik..NE ZABORAVI NA KOJU SI ,ALI JE TEMA “BOKEŠKA MORNARICA”-KOJU OĆE DA “PRISVOJE”(POSRBE-POHRVATE?) BRACANI /(NEKADAŠNJE JEBENE KARA-ĐORĐEVIĆA KRVAVE KRALJEVINE-GROBNICE CRNE GORE I CRNOGORACA)/ “srbi i krvati-iz BIograda i Zagreba”.MALO MORGEN” TOVAR-IŠ Klovn-ik!!!

    • ..JA NEBI ZNAVA… DA SAM BIO ZA BOKU-JAK I PREJAK/ OD 1,PROSINCA.1992-1.SRPNJA.994)..NA ZDRAVLJE TEBI KA TITO ZA JUGOSLAVIJU..KOJU STE-PREDHODNO-STVORILI 1918 SA KRVAVIJEM KARAĐORŠEVIĆIMA- VI VRACANI.srbi-krvati-slovenci-/i usput crnu Goru pretvorli u jucku krv i pepeo cnogorAca)..PA JE ISTU OBURDALI 1941..U KORIST FAŠISTA INACISTA ! PA BOGA MI-NE ZBORI SE UZALUD “KOJE PRASE PREVRĆE KORITO-NIKO MU NIJE RAVAN”-KA VI..BRACANI JOPET-U KRVI I PEPELU 1991-1999.godine UZ “PRIPOMOĆ CRNE GORE” I TITOVU JUGOSLAVIJU-VI “ISTI BRACANI”.PREMETNUSTE?!!! ZATO TAKO I BRČKAŠ I NEMAŠ” M..DA” DA SE POTPIŠEŠ NA TE TVOJE PRAĐEDOVKSE-“STARE VARALICE ISTINE I PODVALE-“ZAVADI PA VLADAJ.”..? ..DEBOTO DOBRI I POŠTENI DOMOLJUBU -Prcani-nu…

   • Sumnjivi su jordaNE BM i družine, u doba Kolumba su možda na santa Mariji, Ñinji i Pinti bili i predstavnici BM sa križarima, koji su potla sa Kortezom i Pizarom
    poharali Maje i Aztece, otuda im i uniforma, koja ne pripada ovđe ni geografski , ni kulturološki.
    Lupeži i zločinci su svuđe oko nas,
    oni takvi su donjeli iz monda gusarskog pljačkašku kulturu i
    piratstvo u BOCI , našoj miloj
    Boki , Crnogorskoj .
    Eto Jordane , oklen Nama , takvi
    nagoni, jer su “bokelji” svi od reda
    dogoni.
    Svaka kuća po kesu zlata, a okle, o tome nećemo , aaaa ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]