Bokeški Forum traži istinu za pojavu palminog surlaša

8
Surlaš opasno prijeti palmama

“Bokeški Forum” insistira da nadležne institucije otkriju krivca odgovornog za iznenadnu bolest palmi, koja se širi našim primorjem, i kazne ga u skladu sa zakonom.

Palme, kao jedan od simbola Tivta i Boke, odolievale su decenijama, a za pojavu štetnog insekta surlaša koji ih od skora napada sasvim sigurno neko snosi krivicu.

Da li su to oni koji su bili obavezni da izvrše pregled uveženih palmi, brojne fitosanitarne inspekcije ili neki drugi koji se kunu u brojna nadležna Ministarstva, neka ustanove oni kojima je to u opisu posla.

Da je Crna Gora u pravom smislu riječi ekološka država, odavno bi mnogi morali da stave prst na čelo i istinski se posvete očuvanju prirode i naše životne sredine,  suprotstavljajući se betoniranju obale, šporkanju mora i kopna, i ostalim katastrofama čiji je uzrok samo čovjek i njegova razmetljivost.

Za sada je jedino izvjesna ogromna šteta u ekološkom i finansijskom smislu, koju, opet, snose građani, jer su u slučaju da imaju palme u privatnom vlasništvu, primorani da ih sami liječe i uništavaju.

“Bokeški Forum“ će u pogledu oboljevanja palmi, kao i drugih oblika svjesnog uništavanja životne sredine, pravdu pokušati da potraži i kod nadležnih institucija Evropske Unije.

Kakvi su takvi su, ali zavrijeđuju više povjerenja od kvaziprojekta “ekološke države“, navodi se u saopštenju ove NVO.

8 KOMENTARI

 1. Palme su lijepe samo iz daljine. Takneš li je, inficira ti se đe te ubola, možda ti i tetanus treba ako si osjetljiviji.
  One su mi više za sjevernu Afriku, a za Jadran mi je maslina, primorski bor……..
  Ja sam uništio palme, nađite me, ako vam basta !

 2. Počelo je sa oboljenjem palmi u Ucinju 2011,ali to nije fensi densinacija i vrlo se neodgovorno odnosilo prema ovom štetniku.

  • Nije ,,fensi”………….,,.destinacija”. Da te đede čuje, ove dvije riječi sigurno ne bi razumio.

   A što se kraja tiče, on napreduje…………
   ČIJE SU OVCE, TOGA JE PLANINA………….

 3. …punih 27 godina 9 mjeseci i 23 dana…koji -preo surli prebačaju tuđu imovinu-ušteđevinu…pa se niko ne šeti…da potraži lijeka…protiv surlaša-velikijeh štetočina-koji nam ugrožavaju ekološku državu i ekološko ugroženi narod…?

 4. Svi vi koji imate palme, bez obzira da li su zaražene ili nisu, javite se “gradskom zelenilu” Kotor, oni po maloj cijeni prskaju ugrožene palme insekticidom. Meni su to uradili. Njihova direkcija se nalazi 20 metara od kružnog toka prema Tivtu na desno.

 5. Nudili iko kvalitetnu zaštitu onim palmama koje su ostale. Ima li konsultacija ka međunarodnim institucijama za pomoć i savjet.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].