Bolesti zavisnosti – rad u zajednici tema međunarodne škole u Kotoru

3
Psihijatrija u Kotoru

Dragan Čabarkapa

audio: Dragan Čabarkapa

Savremena dostignuća u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji bolesti zavisnosti sa glavnom temom Bolesti zavisnosti – rad u zajednici predmet je IX Međunarodne specijalističke škole koja se održava od 2 do 4. juna u Kotoru.

Školu organizuje Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija Beograd, u saradnji sa Ministarstvma zdravlja Crne Gore, Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope (SEEHN).

Cilj Škole je da se polaznici, ljekari, pedagozi, psiholozi, pravnici, socijalni radnici, novinari i drugi stručnjaci raznih profila, upoznaju sa najnovijim saznanjima, praktičnim i naučnim dostignućima u oblasti prevencije, liječenja i rehabilitacije bolesti zavisnosti, kazao je najavljujući ovaj skup za Skala radio dr sc Dragan Čabarkapa, direktor Psihijatrijske bolnice u Dobroti.

Predavači na seminaru će biti eminentni stručnjaci iz ove oblasti iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i SAD.

U organizaciji ove međunarodne specijalističke škole značajan doprinos, već više godina, daje Specijalna bolnica za psihijatriju “Dobrota” Kotor.

Prvog dana seminara, u popodnevnim satima, planirana je posjeta Specijalnoj bolnici za psihijatriju “Dobrota” Kotor, gdje će biti organizovano predavanje i obilazak Bolnice, kazao je Čabarkapa.

Osim navedenog, seminar će biti prilika za razmjenu iskustava i dogovora o saradnji između ustanova i kolega, kao i prilika za medijsku popularizaciju ove humane profesije, poručio je Čabarkapa u ime domaćina ovog naučnog skupa.

3 KOMENTARI

  1. Docent bez odrzanog predavanja studentima, bez ijedne upisane ocjene u index.Virtuelna titula virtuelnog Univerziteta koji ima samo jednu kancelariju na adresi Terazije 41. Tvoje zvanje i titulu placaju svake godine ucesnici “skole” iz zdravstvenih ustanova iz Crne Gore basnoslovnom kotizacijom i slusanjem uvijek istih ljudi- uglavnom penzionera, koji dodju da uzmu pare i malo se bucnu ako ih vrijeme posluzi .Skola je uvijek predstavljena kao razmjena iskustava strucnjaka , a svake godine je broj ucesnika iz najvece psihijatrijske ustanove u drzavi sveden na 2-3 ljudi (docenta naravno, nacelnika odjeljenja za lijecenje zavisnosti i specijalizanta)-bez pobrojanih u najavi psihologa,socijalnih radnika, terapeuta I nedaj Boze psihijatara.Odlicno je sto docent pravnih nauka razmjenjuje iskustva o lijecenju i rehabilitaciji zavisnika i da je u toku sa savremenim dostignucima u toj oblasti- valjace mu za praksu! Valjda si se ove godine konacno oduzio za doktorat i docenturu Docente, nemoj vise leba ti-valjda i ti bezdusnici shvate da si posteno odradio svoj dug.Bolje se pozabavi bolnicom, zalosnom istinom da bi bolnica mogla posluziti kao baza studentima za izucavanje zaraznih bolesti prije nego psihijatrijskih , prebroji sve pacijente koji ti boluju od tuberkuloze, suge, proliva …upristoji im mokre cvorove i obezbjedi osnovne uslove za boravak. Tek nakon toga pricaj nebuloze o Trstu u crnogorskim okolnostima , upraznjavaj jogu ,dekupaz ,maskare, bavi se bolestima zavisnosti i otkrivaj sve druge Amerike za koje si samo ti tek odnedavno cuo…dok je ljudima koji se profesionalno bave strukom ostalo jedino da zakukaju- eee kukala im majka.Nek je sa srecom skola, samo se nemojte predozirati znanjem !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]