Bolji rod masline u Boki Kotorskoj i odličan kvalitet ulja

0
masline u Boki Kotorskoj

Vesna Đukić

Vesna Đukić

Ove godine se u odnosu na prošlu očekuje bolji rod maslina u Boki Kotorskoj.

“Svaki rod koji budemo imali je bolji, a bogat rod se može očekivati na pojedinim mjestima i do desetak i više odsto, što zavisi od mikro lokaliteta i od primijenjene agro tehnike u maslinjaku”, kazala je za Skala radio Vesna Đukić, izvršna direktorica Maslinarskog društva “Boka”.

Ona posebno naglašava odličan kvalitet ulja ove godine zato što nije bilo prirodnih povolnjih uslova za razvoj štetočina.

Maslinari se pripremaju za berbu maslina u Boki Kotorskoj koja će biti sredinom oktobra kada će odrediti i najljepši maslinjak i onaj koji je dao najviše roda.

Maslinarsko društvo “Boka” danas organizuje prezentaciju mašina za održavanje maslinajka marke “Stihl”, u 18 sati ispred restorana “Bokeška kužina” u Grblju.

“Mašine i alatke kao što su kosilice, pile, atomizeri itd  su veoma važne za održavanje maslinjaka. Za razvoj, prije svega primarne proizvodnje maslina koja je još uvijek na bazičnom nivou, za maslinare je veoma važno da imaju i mašine pomoću kojih će očistiti i revitalizovati stare maslinjake izvršiti sadnju i održavati maslinjake u agro tehničkom smislu. Od takvih pomagala očekujemo da nam se poboljša i proizvodnja i smanje troškovi proizvodnje, a uveća količina maslina”, kazala je Đukićeva.

Od osnivanja do danas MD “Boka” je  svojim članovima  nabavilo i distribuiralo po nižim cijenama ili na deset i 12 godišnjih rata više od 570  mašina.

Međutim, zbog lošeg iskustva sa pojedinim članovima koji nijesu isplatili mašine, ova praksa je bila obustavljena. Ponovo je veliko intertesovanje maslinara za obnovom, jer jim je zaista neophodn ova mehanizacija, budući da jedino na ovaj  način svim maslinarima može biti dostupno i ono što je veoma skupo u maloprodaji, kao što je npr kosilica koja košta oko 700 eura ili pojedine mašine više od 200 eura”, rekla je Đukićeva.

Današnja prezentacija je upravo mogućnost da se maslinari, ali i šire građanstvo, naročito poljoprivrednici upoznaju sa mogućnostima i asortimanom marke “Stihl”, kazala je Đukićeva i pozvala sve zainteresovane da prisustvuju predstavljanju maslinarskih alatki i mašina.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]