Boričić: Utemeljene krivične protiv službenika MUP-a

0
foto:RTCG
Krivične prijave protiv službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije osumnjičenih da su zloupotrijebili službeni položaj i nesavjesno radili prilikom sprovođenja tendera za elektronski nadzor državne granice se temelje na mnogobrojnim dokazima i mjerama tajnog nadzora, saopštio je zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Nikola Boričić na vanrednoj konferenciji za medije Vlade povodom privođenja službenika.

Podsjećamo, iz Uprave policije saopšteno je da je u toku akcija kriminalističke policije kodnog naziva “Granica”. Kako navode privedeni su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Uprave policije zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

Boričić je na vanrednoj konferenciji za novinare podsjetio da je MUP 3. februara dostavio izještaj posebne komisije i istog dana su formirali predmet protiv više osoba.

“Taj predmet smo spojili sa predmetom Višeg tužilaštva, a koji se odnosi na istu stvar. ODT je nastavilo rad na ovom predmetu”, naveo je Boričić.

Tim tužilaca je, kako je dodao, postupak odradio sa službenicima Uprave policije, a što je rezultiralo prijavama protiv više osoba.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pozdravio je akciju Uprave policije.

“Profesionalni su u svom djelovanju”, ocijenio je on.

Dalibor Medojević je rekao da su iz Sektora kriminalne policije, nakon saznanja o nezakonitostima prilikom sprovođenja tendera, podnijeli više krivičnih prijava i u saradnji sa tužilaštvom jutros priveli šest osoba.

“Jedna osoba nije privedena jer je pozitivina na koronavirus, a jedna nije dostupna organima gonjenja. Treće osumnjičeno lice je preduzeće”, naveo je on.

Tužilac o ODT Podgorica Vukas Radonjić rekao je da će krivičnim prijavama biti obuhvaćeni predsjednik i dva člana komisije zbog sumnje da su od novembra 2017. do kraja februara naredne godine raspisali tender neuvažavajući sugestije pogranične policije i favorizovale jednog ponuđača iako nije ispunjavao uslove.

“Preduzeće koje je registrovano za trgovinu tepiha uložilo je žalbu i uticalo da se postupak produži i omogućilo komisiji rok trajanja tendera kako bi favorizovana kompanija dobila posao. Po isteku roka ugovora, a to je 180 dana, stručna komisija je počela sa prijemom robe i vršeno je bez upoređivanja sa specifikacijom. Tek nakon montiranja je utvrđeno da ne odgovara i da se radi o robi kineskog, a ne italijanskog proizvođača”, naveo je Radonjić.

Dodaje da se sumnja da je firma koja je prodala opremu dala mito kako bi se prihvatila njihova ponuda.

“Niko od službenika MUP-a nije hapšen, već su pozvani da dođu na razgovor u Upravu policije. Saslušani su u svojstvu građana”, naveo je Radonjić.

Tačan iznos štete će, kako je naglasio, biti utvrđen nakon vještačenja.

Državni sekretar MUP-a Rade Milošević kazao je da oprema i dalje ne radi.

“U daljem postupku će se utvrditi odgovornost i stepen te odgovornosti svih koji su učestvovali u tom poslu”, istakao je on.

Zloupotrebu je, kako su kazali iz Vlade, otkrila posebna komisija MUP-a koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, a koja se bavi detaljnim provjerama brojnih ugovora. Na čelu tog tijela nalazi se državni sekretar u MUP-u Rade Milošević.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije privedeni su jutros u akciji “Granica” zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

“Kriminalističkom istragom obuhvaćena su i fizička lica u ovom predmetu”, objavljeno je na Twitter nalogu Uprave policije.

RTCG

Privođenja u MUP-u i policiji zbog tendera za elektronski nadzor granice

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]