Borovinić-Bojović: Budvanski štab kasno reagovao, posjetila i tivatski Dom zdravlja

0
Borovinić-Bojović u Budvi

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović obišla je danas domove zdravlja u Budvi i Tivtu i upoznala se sa epidemiološkom situacijom u ovim primorskim opštinama.

“Obišla sam obje covid ambulante u Domu zdravlja Budva i lično se upoznala sa stanjem pacijenata koji su na liječenju, razgovarala sa direktorkom ustanove i ljekarkom dr Marijom Mališić, koja je u Covid ambulanti neprekidno proteklih godinu dana. Ljekari i medicinsko osoblje su maksimalno posvećeni radu i borbi protiv ove velike i teške pošasti”, ocijenila je nakon posjete ministarka zdravlja.

Što se tiče situacije u Budvi, dr Borovinić Bojović je naglasila da je najveća odgovornost na Operativnom štabu, koji je u Budvi, kao i u svim ostalim opštinama formiran na nivou lokalne samouprave, a njime rukovodi predsjednik Opštine.

“Postavlja se pitanje zašto je prva obavijest o situaciji u Budvi stigla relativno kasno i ko je zapravo zatajio u prenošenju odnosno obavještavanju o aktuelnoj situaciji u Budvi. Operativni štabovi na čelu sa gradonačelnicima bili su u obavezi da po zahtjevu koji je poslat iz Minsitarstva zdravlja 15. janura 2021. godine, dostave imena kontakt osobe koja će neprekidno kominicirati i biti konekcija između štabova lokalne i centralne samouprave, kao i Ministarstva zdravlja i sa druge strane traženo je da se u rad operativnih štabova uključe i zdravstveno inspekcijske službe. Nismo dobili povratne informacije, a bili su to u obavezi do 25. januara ove godine”, navela je ministarka.

S druge strane, kako kaže, prva obavijest da se u Budvi dešava značajan porast oboljelih i loša kontrola, Ministarstvu zdravlja stigla je 08. februara 2021. godine.

“Moram da napomenem da su za sprovođenje mjera, odnosno kontrolu poštovanja tih mjera zaduženi su Uprava za inspekcijske poslove, Uprava policije, Komunalna policija i naravno Operativni štabovi na čelu sa gradonačelnicima u svim opštinama. Dakle, apelujem da se ispita kako su radile upravo sve ove službe i insistiram da se rad operativnih štabova i njihovo praćenje situacije maksimalno ažuriraju, kako bi na blagovremen i adekvatan način Ministarstvo zdravlja bilo obaviješteno, ne samo o situaciji u Budvi nego i u svim drugim opštinama u Crnoj Gori”, istakla je ministarka Borovinić Bojović i još jednom naglasila da posebno insistira na odgovornosti Uprave za inspekcijske poslove, Uprave policije i Komunalne policije.

Ona je naglasila da su, izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje je usvojila Vlada i nalaze se u skupštinskoj proceduri, jasno definisane nadležnosti sve tri ove institucije, u cilju što bolje kontrole postovanja propisanih epidemioloških mjera.

Borovinić-Bojović u Tivtu

Sa druge strane, prilikom posjete Doma zdravlja u Tivtu, gdje je, takođe, obišla Covid ambulante i ljekare i medicinsko osoblje, ministarka zdravlja je ocijenila da je postoji dobra saradnja između zdravstvenog sistema i lokalne samouprave.

Ona je upoznata da je predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović, kao šef Operativnog štaba već preduzeo odgovarajuće mjere u cilju poboljšanja rada inspekcijskih službi i uticaja na bolju kontrolu poštovanja mjera.

“Zdravstveni sistem Crne Gore je pod potpunom kontrolom i još uvijek uspješno odolijeva pritiscima, koji su kao svuda u svijetu veliki. Situacija je globalno veoma teška, pandemija je učinila to što je učinila ne samo Crnoj Gori nego i regionu i čitavom svijetu. U narednom periodu preduzećemo sve mjere da prevaziđemo postojeće probleme i učinimo sve kako bi broj novozaraženih na dnevnom nivou počeo da se kreće silaznom putanjom. Raspisali smo konkurs za zapošljavanje 15 ljekara za hitnu pomoć na teritoriji cijele Crne Gore, zatim odlukom Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja 235 medicinskih sestara i tehničara koji su radili po ugovorima na određeno vrijeme i svakako su u pocesu rada, dobiće rešenja za stalno radno mjesto”, navela je Borovinić Bojović.

U Domu zdravlja Tivat postoji organizovana patronažna služba, a ista takva služba kako dodaje ministarka, biće organizovana i u Domu zdravlja Budva već od sjutra.

Sa druge strane organizovaćemo da se, kako u ovim tako i u ostalim domovima zdravlja na teritoriji Crne Gore, otvore konkursi za prijem novih ljekara i medicinskih sestara, jer je opšte poznata činjenica da je zdravstveni sistem Crne Gore angažovao svoje maksimume. Nastojaćemo da reorganizacijom postojećih kadrova saniramo sve one praznine koje eventualno postoje u domovima zdravlja, najavila je ministarka zdravlja”, zaključila je ministarka.

U iščekivanju su, kako dodaje, započinjanja vakcinacije u Crnoj Gori.

“Ipak moram da napomenem da samo započinjanje vakcinacije neće značiti za građanje popuštanje mjera, jer nakon primanja prve doze vakcine treba da prođe određeno vrijeme kako bi se obezbijedio odgovarajući imunitet, a tri do četiri nedelje nakon druge doze kako bi imunizacija bila kompletna. Što znači da ćemo još dugo morati da vodimo računa o poštovanju mjera i iz tog razloga još jednom apelujem i molim građane da se pridržavaju mjera”, pojasnila je ona.

Ministarka Borovinić Bojović još jednom je apelovala na građane Budve i Tivta, kao i sve stanovnike Crne Gore da poštuju propisane mjere, kako bi se na pravi način epidemiološka situacija pratila i bila pod kontrolom.

Nošenje maski, distanca, pranje ruku su minimum koji je neophodan kako bi epidemiološka situacija mogla da bude pod kontrolom, poručila je ministarka zdravlja. Ona je najavila da će novim mjerama biti uveden određeni lock down za ove dvije primorske opštine.

“Takođe, aplujem na sve vlasnike ugostiteljskih objekata, sve male privrednike da se pridržavaju mjera i upozoravm da inspekcijske službe, komunalna policija i Uprava policije moraju preduzeti korake iz svoje nadležnosti kako bi poštovanje mjera bilo na nivou koji mora biti zavidan”, poručila je ministarka Borovinić Bojović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]