Crna Gora ima dogovor sa svim proizvođačima vakcina protiv COVID, vakcinacija neće biti obavezna, prve doze stižu krajem januara ili početkom februara

2

Vlada Crne Gore danas predstavila Nacionalnu strategiju za imunizaciju protiv SARS – CoV-2 (COVID-19).

Prve vakcine se mogu očekivati krajem januara, početkom februara, i cilj je da svima bude dostupne. To je saopšteno danas na konferenciji za novinare gdje je Vlada Crne Gore predstavila Nacionalnu strategiju za imunizaciju protiv SARS – CoV-2 (COVID-19). Vakcina neće biti obavezna, a prioritet će imati zdravstveni radnici i starije osobe.

Jelena Borovinić-Bojović

“Crna Gora intenzivno pregovara o nabavci vakcine protiv COVID-19 i vode se bilateralni pregovori, ali i pregovori unutar Covax inicijative. Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu”, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se vakcina u Crnoj Gori može očekivati krajem januara, početkom februara.

Dragan Laušević

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Dragan Laušević je kazao da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi.

“Nacionalna strategija sadrži 11 poglavlja koja se odnose na sve važno oko vakcina – regulatorni okvir, planiranje aktivnosti, finansije, imunizaciona strategija, logistički lanac, ljudski resursi, obuka i slično… Podložan je izmjenama i dopunama” , istakao je Laušević.

Odgovarajući na pitanje koliko je crnogorski zdravstveni sistem opremljeni za prijem vakcina Laušević je poručio da nema nikakvog razloga za brigu.

On je kazao da Crna Gora ima kapacitet za držanje vakcina i to na tri mjesta kada je u pitanju Fajzerova vakcina. Objasnio je da je Montefarm pokrenuo nabavku zamrzivača, te da su oni potrebni na centralnom nivou.

“Za druge vakcine imamo još veće kapacitete”, dodao je on.

Laušević je jasno istakao da vakcinisanje neće biti obavezno već dobrovoljno.

Na pitanje koliko su vakcine bezbjedne Laušević je odgovaralo da su dosadašnje analize pokazale zadovoljavajuću bezbjednost, a da je cilj vakcinacije da stvori više koristi od štete.

“Transparentnost će biti potpuna”, uvjerava Laušević.

Mina Brajović

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović poručila je da Strategija ima jedan cilj, a to je nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

“Strategijom su definisane prioritetne grupe i to su prije svega zdravstveni radnici kao i osobe starije životne dobi i hronični pacijenti”, navela je Brajović.

Predstavnici zdravstvenog sistema su još jednom ponovili da je neophodno poštovanje mjera u cilju suzbijanja koronavirusa u Crnoj Gori.

CdM

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].