Borovinić-Bojović: Očekujemo ruske vakcine ovih dana, ne mogu reći tačan datum dolaska kineskih

1

U februaru se očekuje još 5.000 vakcina Sputnjik V vakcina, a do kraja marta još 50.000 iste vakcina, rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović u emisiji Argumenti TVCG, u sučeljavanju sa potpredsjednikom DPS-a i bivšim direktorom Kliničkog centra Jevtom Erakovićem.

Ona je kazala da zna datum dolaska kineskih vakcina Sinofarm, ali da ga ne može saopštiti, da bi “ispoštovala Kinu”. Ipak, rekla je da će se to dogoditi do kraja mjeseca.

Ministarka je, govoreći o donaciji vakcina iz Srbije, kazala da je za to stigla dozvola Ruske federacije.

Ona je ponovila da nije odbijena donacija biznismena Petrosa Stathisa.

“Razlika je velika. Donacija iz Rusije je došla uz odobrenje Rusije Srbiji da može da donira te vakcine. Donacije koje idu preko fizičkih ili pravnih lica ne mogu da se obavljaju na ovaj način”, rekla je ona, dodajući da su komunicirali sa Statihsovom kompanijom.

Prema njenim riječima, upućivali su ga na najjedonstavniji put – da Ujedinjeni Arapski Emirati dogovore donacija sa našom državom.

“Nigdje u svijetu se nije desilo da je fizičko lice donator”, rekla je Borovinić-Bojović.

Ona je pozvala predsjednika Mila Đukanovića da svojim autoritetom i dugogodišnjom karijerom u diplomatiji preduzme sve neophodne korake za pomoć u vakcinaciji, jer će, kako kaže, jedva dočekati takvu pomoć od predsjednika.

“Od Olega Deripaske nije bilo zvanične ponude”, ponovila je ona.

Eraković: Zdravstvena situacija katastrofalna

Bivši direktor Kliničkog centra Jefto Eraković je ocijenio da je činjenica da je Crna Gora imala ponuđene vakcine, kojima su mogli da se sačuvaju životi građana.

“Predsjednik Đukanović je obavijestio premijera Krivokapića da je spremna donacija državi Crnoj Gori od strane Petrosa Statisa, koje je obezbijedio zahvaljujući ugledu svoje kompanije, a ne kao fizičko lice. 10 hiljada koje je bio spreman da donira i 40 hiljada koje je bio rezervisao da ih država Crna Gora plati. Ali, očigledno neke političke igre koje ne smiju da dovode u pitanje zdravlje građana Crne Gore, uslovile su da ova Vlada to nije htjela da prihvati tu donaciju”, poručio je Eraković.

On je ocijenio da bi prihvatanje te donacije bilo u skladu s zakonom i da nije smjela da se odbije, naročito u situaciji kada je u Crnoj Gori potpuno izgubljena kontrola nad epidemijom koronavirusa.

“Imamo sve parametre koji pokazuju da ova Vlada apsolutno nije u mogućnosti da isprati situaciju”, rekao je Eraković.

Ministarka: “Mugoša naredio da broj testiranja dnevno ne prelazi deset”

Ministarka zdravlja je iznijela optužbe na račun tadašnjeg direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše. Prema njenim riječima, on je tražio da broj testiranje ne prelazi deset dnevno.

“To je uradio da bi se prividno smanjio broj zaraženih”, tvrdi Borovinić-Bojović.

NKT je “sam sebe raspuštio” i nijesu, dodaje ministarka, predali bilo kakvu dokumentaciju.

Borovinić-Bojović istakla da Agencija za ljekove profesionalno radi svoj posao.

Prema riječima direktorice Agencije za ljekove Željke Božović, Zakon o ljekovima je usaglašen sa zakonima EU i poznaje dva mehanizma.

“Prvi je registracija, a drugi mehanizam je odobrenje uvoza lijeka koji nije registrovan. Institut može izdati dozvolu za uvoz lijeka koji nije registrovan”, navela je ona.

“Uloga Andrije Mandića epizodna”

Borovinić-Bojović je navela da je Vlada Crne Gore u direktnoj komunikaciji sa Vladom Srbije obezbijedila donaciju vakcina, dok je uloga jednog od lidera DF-a Andrije Mandića u tome, kako kaže, epizodna.

“Primarno je Dritan Abazović više puta bio u kontaktu sa Anom Brnabić i ja sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. Mandić je to prvo saopštio zbog, kako se zna, prijateljskih veza sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vjerujem da mu je on saopštio tako važne vijesti”, saopštila je ministarka.

Eraković je, tim povodom, ocijenio da se obistinilo ono na šta su u DPS-u i ranije upozoravali, sinhronizovanoj akciji uoči lokalnih izbora u Nikšiću.

1 KOMENTAR

  1. Jezivo
    Dakle ova žena ni od čega ne preza.
    Monstruozno je reći da je dr Mugoša naredio da se skriva broj preminulih i da ne prelazi 10 žrtava dnevno.
    Ostavka u najmanju ruku za Borovinićku!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].