Borovinić-Bojović sljedeće sedmice kod Brnabić i Lončara: Mogućnost nabavke vakcina proizvedenih u Srbiji

0
Jelena Borovinić-Bojović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović predvodiće crnogorsku delegaciju koja će od 23. do 25. marta boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji gdje će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić i sprkim kolegom Zlatiborom Lonačerem, piše u dokumentu koji je Vlada danas usvojila.

Posjeta ima za cilj razmjenu mišljenja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, o iskustvima Srbije i dogovor o uzajamnoj saradnji i rezumijevanju. Takođe, biće razmotrena mogućnost nabavke vakcina koje Srbija, prema najavi, treba da počne da proizvodi.

Kako se navodi u dokumnetu, Crna Gora će tako biti u prilici da u skladu sa ugovorenim obavezama dobija isporuku vakcina od Srbije, koja će, pretpostavka je, biti jeftinija za crnogorsko tržište.

“To ne znači, da Crna Gora teži da nabavi samo jeftiniju vakciju, već isključivo kvalitetnu, ali uz činjenicu da je Crna Gora teritorijalno najbliža zemlji koja će uskoro biti proizvođač vakcine, daje za pravo da troškovi budu mnogo manji, a posebno kada su u pitanju, između ostalog, i troškovi transporta do Crne Gore”, navodi se u dokumentu.

Kako se ističe, poseban osvrt tokom susreta delegacija biće pružanje uzajamne pomoći u nabavci medicinske opreme i medicinskih sredstava, koje se proizvode u Srbiji.

Tu bi se prije svega akcenat stavio na medicinsku opremu za zdravstvene radnike koja je neophodna u svim covid centrima, ne samo u Crnoj Gori, već i na globalnom nivou, kako bi se obezbijedila potpuna zaštita zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

“S tim u vezi, stanje u Crnoj Gori u ovoj epidemiološkoj situaciji i potrebe zdravstvenog sistema biće prezentovano delegaciji Srbije, što očekujemo i da u potpunosti budemo informisani o svim segmentima epidemioloških mjera i preduzetim mjerama i aktivnostima sa mogućnošću davanja punog doprinosa Srbije zdravstvenom sistemu Crne Gore, uz obostrano razumijevanje i dogovaranje oko potreba pružanja uzajamne podrške tokom pregovora”, zaključuje se u dokumentu.

Sastanku će prisustvovati i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Veljo Čađenović i generalni sekretar u Vladi Crne Gore Božo Milonjić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]