Borovinić Bojović: Vjerska prava su Ustavom zagarantovana i moraju se ispoštovati, očekujemo da crkve ispoštuju mjere

1

Mjere koje su donijete u cilju suzbijanja koronavirusa su u ovom trenutku najbolje moguće.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da je IJZ zahtijevao radikalnije mjere i predlagalo kompletno zaključavanje na 15 dana, istakla je da je situacija vanredna ali da traje hronično i dugo. Na današnjoj konferenciji za novinare na građane je apelovano da poštuju mjere.

Borovinić Bojović je ustvrdila da su vjerska prava Ustavom zagarantovana prava i da se moraju ispoštovati, i poručila da je crkva obavezna da organizuje događaje u skladu sa važećim mjerama.

Još uvijek nije poznato kada će u Crnu Goru stići vakcine protiv virusa korona.

U posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa preminulo je još sedam pacijenata – dva u Kliničkom centru Crne Gore, dva u Opštoj bolnici Bar i po jedan u bolnicama u Nikšiću, Beranama i Kotoru.

“Ako znamo da se prvi slučaj pojavio 16. marta onda je jasno da se radi o hroničnom problemu koji iscrpljuje. Kod donošenja mjera vodili smo se strogo medicinskim kriterijumima. Institut za javno zdravlje je zahtijevao radikalnije mjere i kompletno zaključavanje na 15 dana. Mjere su revidirane do mjere koju je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje”, istakla je Borovinić Bojović na današnjoj konferenciji za novinare.

Ona je istakla da su vjerska prava Ustavom zagarantovana prva i da se moraju ispoštovati, i dodala da očekuje da će Katolička i SPC poštovati mjere.

Ona tvrdi i da “poštovanje Ustavom zagarantovanih prava za vjernike nije isto što i proslava Nove godine”.

“Ministarstvu zdravlje je stigao dopis 16.12. u kojem se nadbiskup Rimokatiličke crkve obratio sa molbom da se odobri slavlje Božića i Badnjeg dana 24. i 25. 12. Institut je kao predlagač mjera zasijedao i njihova odluka i svih stručnih lica bila je da se Ustavom zagrantovano pravo mora ispoštovati. Okupljanje građana zabranjeno je mjerama”, istakla je ona.

Prema njenim riječima to znači da javnog okupljanja nema ni za Novu godinu 31. decembra, niti 24. decembra, niti 6. januara uveče.

“Ovdje se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji”, tvdi Borovinić Bojović.

Poručila je i da je crkva obavezna da organizuje događaje u skladu sa važećim mjerama.

Borovinić Bojović odgovarajući na pitanje kako će se poštovati mjere na nalaganju Badnjaka ili pričešćivanju, kazala da je pričešćivanje definisano postojećim mjerama.

“Crkva je obavezna da obezbijedi poštovanje mjera. Moramo da sačekamo i da vidimo kako će Katolička i Pravoslavna crkva postupati, zato su unaprijed upozoreni. Što se tiče drugih vjerskih praznika, sada smo u susret katoličkog i pravoslavnog Božića, sve ovo što važi za vjernike i katolike i pravoslavne važi i za vjernike islamske vjeroispovjesti”, pojasnila je dodala Borovinić Bojović.

Ona je najavila da će  svakom narednom oblikovanju mjera to biti uzeto u obzir.

Novogodišnji bazar u Nikšiću

Borovinić tvdri  da je bazar u Nikšiću događaj koji nosi veliki epidemiološki rizik.

“U samom centru Nikšića, na ovom događaju, imamo mogućnost bliskih kontakata. To upućuje na kontinuiranu proslavu na otvorenom koju je teško iskontrolisana. Povećana je mogućnost transmisije. Ako bismo to okupljanje shvatili na bilo koji način onda bismo mogli očekivati da se takva okupljanja dese i u drugim gradovima”, naglasilaje Borovinić Bojović.

Govoreći o prikupljanju potpisa Peticijom povodom novih mjera rekla je da su sve sugestije dobrodošle.

“Zahvalni smo jer nam je na nešto ukazano”, rekla je Borovinić Bojović.

“Od početka drugog talasa epidemije u laboratorijama IJZ ukupno je urađeno 120.561 PCR test. Od 13. novembra 29.275 testova. Ukupan broj pozitivnih sa današnjim danom je 44.047 osoba, a oporavljenih 34.768. Ukupan broj pozitivnih iznosi 9.279, a preminulih je 624. Najteža situacija je na Cetinju, u Podgorici i Budvi”, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

On je kazao da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma složena.

Prema njegovim riječima od ponašanja tokom praznika zavisiće i period nakon praznika, pa će se po tome vidjeti koliko su građani poštovali mjere tokom praznika.

Galić je ddao da je kompleteno zaključavanje jedina mjera koja može donijeti i kompletno obuzdati epidemiju.

“Ali to je dugačak period do osam sedmica i nosi veliko opterećenje po ekonomiju”, istakao je Galić dodajući da je druga krajnost “država bez mjera”.

“To ne možemo dozvoliti na ovom nivou epidemije”, istakao je Galić.

Preminulo još sedam covid pacijenata

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić je kazao da je danas od posljedica korone preminulo sedam pacijenata.

“U bolnicama je trenutno 357 covod pacijenata, 62 su životno ugrožena, a 23 pacijenata su na repsiratorima”, saopštio je on i ustvrdio da su donijete najbolje moguće mjere.

Subvencije nisu ukinute

“Na narednoj sjednici Valde biće usvojena odluka o subvencijama za decembar”, saopštila je državna sekretarka u Minstarstvu za ekonomksi razvoj Milena Lipovina Božović.

Prema njenim riječma ,injenica je da su u prelaznom periodu i da nisu izašli sa konačnom odlukom jer su htjeli da revidiraju neke stvari.

“Bili smo u saznanju da treći paket mjera nije dobio pozitivno mišljenje od Agencije za zaštitut konkurencije”, rekla je Lipovina Božović.

Dodala je da će subvencije biti nastavljene i u prvom kvartalu 2021. godine.

“Osim toga planiramo da predložimo neke preporuke koje će pomoći privrednicima da održe što bolje poslovanje”, najavila je Lipovina Božović.

A.O., CdM

1 KOMENTAR

  1. Ljdska prava,da ki ona moraju biti ispostovana?Da li nek9 k9 ima roditelje,djecu,unuke..u drugom gradu…smije li poci da im ceztita Novu Godinu..Bozic..Ili je to samo za ,nazovi,vjernike..koji slave slavu i “pale Badnjak”u zadnjih par godina.A,ne znajuci,da su to porodnicna slavlja i da se Badnjak nalaze u krugu poridice i da se tada porodica okuplja.Ne,nemaju pojma..sad se slavi buriikanjem po ulica,masuci nekakvim trobojnim krpama …

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].