Božo Perović maturantima: Najveće istine se ne dokazuju riječima nego životom

1
Božo Perović

Još jedna generacija maturanata kotorske Gimnazije napustila je školske kupe I odlazi u “veliki život”
Ovogodišnja generacija maturanata u petak 28.maja završava školsku 2020/’21.godinu i svoje četvorogodišnje druženje.

Tim povodom maturantima se obratio direktor kotorske Gimnazije Božo Perović.
„I dalje smo zatečeni činjenicom da su ostali uskraćeni za matursku ekskurziju, na kojoj su se zbližavali jednako kao što su upoznavali evropske gradove, ali uskraćeni i za proslavu maturske večeri, koju naša Gimnazija tradicionalno održava uz prisustvo roditelja i profesora. To ipak ne umanjuje radost izlaska iz jednog i prelaska u drugi važan obrazovni i životni period, ulazak u doba punoljetstva i zrelosti.

Prethodne četiri godine oni su, kao i generacije prije njih, brusili svoja znanja i razvijali intelektualne sposobnosti, jednako računali i maštali, ali su, posljednjih godinu dana, više nego i jedna prethodna generacija, osvajali svijet nove tehnologije i borili se da njihov glas i njihovo znanje budu uočeni i u uslovima onlajn nastave.

I na profesorima i na njima je ležala ogromna odgovornost, ne samo u oblasti novih lekcija, već iznad svega da nauče da čovječnost i duhovnost moraju da budu mjera svih budućih dostignuća, stremljenja i napretka. Profesori su autoritet sticali uzajamnim poštovanjem i nedvosmislenim dogovorom kojeg obje strane treba da se pridržavaju.

Obrazovanje je „najvrednije oružje kojim se može mijenjati svijet“, ali ako ispred njega stoje duhovnost i vizionarstvo tada smo sigurni da smo odgajili prave ljude i da smo ih osposobili da nastave da samostalno koračaju kroz život. Čast jednako zavisi od toga odakle dolazimo kao i od toga kuda idemo.

Dragi maturanti, ničija sudbina nije zapisana u zvijezdama, držimo je i oblikujemo  sopstvenim rukama. Ostaje nam da vam poželimo da i dalje vjerujete u svoje snove, da živite hrabro ne pristajući na kompromise, da pratite svoju misao i glas svog srca, jer samo tada možete biti sigurni da živite svoj život, a ne da ostvarujete tuđe misli i želje. Mladošću, energijom, intelektom i talentom može se učiniti baš sve.

Od ovoga vikenda vi krećete novim, drugačijim i donekle nepoznatim putevima. Postoje stvari za koje vas nismo mogli pripremiti, susreti sa ljudima i događajima o kojima niste mogli saznati ni iz jednog od obrađivanih predmeta. Na vama je da svoje snove pretvarate u stvarnost, da dozvolite mislima da slobodno putuju, ali da ne zaboravite temelje koji su vam dali širinu i osnovu da budete ono što jeste. Najveće istine se ne dokazuju riječima nego životom. Slava je ono što se mora osvojiti, a čast je ono što se ne smije izgubiti.

Niste birali ni vrijeme ni okolnosti u kojima ćete se roditi, ali možete da birate svijet u kojem ćete živjeti, pa neka to bude svijet intelektualaca i humanista“ , poruke su dirtektora Boža Perovića ovogodišnjoj generaciji gimnazijskih maturanata.

 

 

1 KOMENTAR

  1. E diretore daleko ste Vi od onih po kojima je Kotorska gimnazija bila čuvena. To što deklamujete morate i sprovoditi. Podvajanje učenika je jako ružna stvar i neprincipijelnosti vam ne fali.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]