Božove zlatne ruke

2
Meštar Božo Belan

Božo Belan

Božo Belan

Kotor je u minula vremena bio poznat po zanatstvu i čitava ulica od južnih do sjevernih gradskih vrata ili u narodu ovdašnjem ulica “Od Šuranja do Pazara” zvala se zanatska.

U njoj su, u podnožju starih kuća i palata bile butige i zanatske radnje različitih meštara, kovača, zlatara, oklopara čak je u srednjem vijeku bila poznata i jedna žena koja se bavila izradom oklopa, Vukna okloparka, obućara ili šuštera, kako se u Kotoru zovu, krojača, pekara itd.

Danas, zatvorene butiga, a na njihovom mjestu kafići, suvenirnice, butici.

Nema više starih meštara, o mladima jedva zbora.

Pa ipak, tridesetogodišnji Božo Belan sa Prčanja, vatarogasac u kotorskoj Službi zaštite i spašavanja nastavlja tradiciju zaboravljenih zanata, rijedak, ali pravi, mladi čovjek kome što oči vide ruke stvaraju.

“Kao mali od đeda i oca učio sam i bio u magazin, garažu, ali i na more u barci na ribanje, i već sa 18 godina po završetku srednje škole odmah sam počeo da radim zanatske poslove u tadašnjem Autoremontu gdje je rabotao i moj otac. Od tada sam počeo da se bavim po malo svim vrstama zanata uz oca, potom i sam”, priča Božo za Skala radio.

Njegove zlatne ruke mogu da odrade sve kućne poslove, a takođe popravlja i pomaže ljudima oko auta,vanbrodskih motora, održava Tomose, popravlja raznorazne pumpe, agregate.

“Što napipam to mogu da iskopiram”, kaže ovaj mladi meštar od svakog zanata.

Umor Božo najljepše liječi na moru u barci i na ribanju kako mu ga kuća daje, jer su svi njegovi baš kao i mještani rodnog Pračnja tradicionalno vrsni ribari.

“Ponekad se ulovi, ponekad  su prazne mreže, ali je neizbježan miris mora i barke koji me uvijek vuče i kad sam najumorniji od ostale rabote”, s osmjehom će Božo.

Od zanata se na žalost danas ne može živjeti ali kapne uz stalni, težak posao u humanoj Službi zapštite i spašavanja kojoj za mnoge poslove mimo vatrogastva, na održavanju automobila i ostalih zanatskih poslova ne treba niko sa strane.

Tu je meštar Božo za sve što se pokvari i što treba  popraviti.

U posljednje vrijeme proslavio se izradom drvenih, podvodnih pušaka koje radi od laminiranog drveta.

Božo ih ručno izrađuje od letvica mahagonija i tikovine, koje se međusobno lijepe sa eposilnim smolama i da bi se jedna puška uradila potrebno je oko 400 eura, objašnjava Belan.

Drvo i smola su skupi, ali se na kraju dođe do vrhunskog proizvoda koji je otporan na morsku vodu, do savršenstva balansiran i pokretljiv kroz vodu.

Mnoge aluminijske i karbonske  puške poznatih proizvođača ne mogu da postignu takav performans i takvu preciznost u vodi tvrdi ovaj mladi majstor.

To su poznate tzv. puške lastikače koje koriste od jedne do pet, šest lastika, a služe za ispaljivanje strijele mogućeg dometa 7 do 8 metara ispod vode za pogodit ribu.

Osim svoje prve, Božo je uradio i nekoliko takvih pušaka svojim prijateljima koji su izuzetno sa njima zadovoljni.

Na naše pitanje da li je ovakav način ribanja human, Božo je odgovorio da na neki način jeste, jer  ronilac koji roni isključivo na dah, može da izabere i ulovi najljepšu ribu, a da ostavi mlade nedorasle primjerke.

Vatrogastvo, pomoć ljudima u nevolji sa kolegama iz Službe zaštite i spašavanja, ribanje i zanatstvo uz osmjeh dvoje djece koji su mu najljepši dar, život je rijetkog mladog meštra sa Prčanja.

Odlazeći iz kotorske vatrogasnice gdje smo razgovarali, Božo nas prati sa kolegama iz noćne smjene, koju zasigurno neće provesti uz TV i stoni tenis u holu, već će nešto popraviti, opiturati, zamijeniti, okrpiti.

Ruke ne miruju, a oči radozabnlo hvataju nove izazove.

Razgovor u cjelosti možete poslušati na našem sajtu u emisiji Skalinima kulture.

savršen rad meštra Boža
Božo Belan sa svojom puškom

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]