Božović: Vjerovatno je i u Crnoj Gori prisutan novi soj koronavirusa

0
Marija Božović

Do kraja sedmice trebalo bi da stignu rezultati analiza uzoraka iz Berlina, ali je za očekivati da je i u Crnoj Gori prisutan novi soj koronavirusa, kaže epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Marija Božović.

U Berlin je poslato 40 uzoraka korona virusa, od kojih se za 23 sumnja da je riječ o novom soju korona virusa, kazala je Božović i podsjetila da su uzorke poslali 22. januara.

“Još uvijek nijesmo dobili konačne rezultate, očekujemo ih do kraja nedjelje”, navela je Božović za TVCG.

Kako kaže, nije neočekivano da i u Crnoj Gori imamo novi soj korona virusa, imajući u vidu da su granice otvorene.

“Očekujemo da će vjerovatno jedan dio uzoraka, od tih 23, biti pozitivan na novi soj”, saopštila je Božović.

Navela je i da je za očekivati da će IJZCG predložiti strože mjere, ako se u Crnoj Gori potvrdi novi soj korona virusa.

Podsjeća da su za sada poznata tri soja novog virusa i to su britanski, južnoafrički i brazilski i dodala da su simptomi u svim slučajevima isti.

“Simptomi se ne razlikuju u odnosu na ono što smo da sada imali”, kaže Božović, i dodala da je jedino utvrđeno da se novi soj lakše i brže šire.

“O tome da li su smrtonosniji, istraživanja su u toku, pa nemamo zvaničnih podataka”, navela je Božović i dodala je negdje logično da dako se virus brže širi bude i više žrtava.

Dosadašnja istraživanja su, kako navodi, pokazala su da je vakcina efikasna i protiv novog soja.

“Nama se može desiti da se javi još novih varijanti virusa, na koje vakcina neće djelovati. Međutim s druge strane oni kažu da je tehnologija proizvodnje vakcina prilagodljiva i da bi se brzo mogle proizvesti nove vakcine”, navela je Božović.

Sve vakcine, koje su na tržištu, su bezbjedne, navodi Božović i kaže da će i ona primiti vakcinu bez obzira na proizvođača.

Kazala je i da ne bi preporučila da se kući koriste brzi testovi, koji se mogu kupiti u apotekama, jer postoji opasnost od velikog broja lažno negativnih testova.

“Tu je vjerovatno potrebna veća koncentracija virusa, samim tim nismo sigurni da će u toj pljuvački biti dovoljna koncentracija, pa samim tim nismo sigurni u pouzdanost testova”, navela je Božović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]