Brajović: Uslovi za prijem vakcine veliki su test za državu

0
Mina Brajović
Crna Gora užurbano radi na pripremama za prijem vakcine protiv koronavirusa, njenu distribuciju i administriranje pod liderstvom Ministarstva zdravlja, uz ekspertski angažman Instituta za javno zdravlje i Instituta za lijekove i medicinska sredstva kao i tehničku i finansijsku podršku Svjetske zdravstvene organizacije – kazala je za Pobjedu Mina Brajović, šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori.

Ističe da je riječ o ozbiljnom izazovu i velikom testu za nacionalne kapacitete, ali ne i nepremostivom.

“Neophodno je da Crna Gora pripremi kapacitete za dobijanje vakcine, osigura uslove za „hladni lanac“ transporta, zatim praćenje dejstava i mehanizma za kompenzaciju i nadoknadu štete za eventualna neželjena dejstva, kao i odobrenja od regulatornih tijela”, rekla je Brajović.

Nije precizirala tačan datum kao ni mjesec kada bi naša država trebalo da dobije vakcinu protiv koronavirusa, ali je kazala da će je sve zemlje koje su pristupile COVAX inicijativi, imati do kraja prve polovine naredne godine.

Na pitanje koja je procedura da naša država dođe do vakcina direktno od proizvođača, mimo COVAX mehanizma, kao i koliko bi ih bilo naručeno u tom slučaju, Brajović je kazala da su u toku bilateralni razgovori između nacionalnih vlasti i proizvođača, te da se oni sporovode mimo SZO zbog čega nema informacije o tome.

Pojasnila je da za vakcine koje će biti distribuirane kroz COVAX platformu, neophodno je da SZO sprovede proces pre-kvalifikacije kao svojevrsno „zeleno svijetlo“ i potvrdu da su bezbjedne za administriranje.

“Proces razvijanja vakcina je kompleksan i zahtjevan i podliježe vrlo rigoroznim procedurama kako bi se ispunili zahtjevi u pogledu bezbjednosti, kvaliteta i djelotvornosti vakcine, prozivoda koji čuva zdravlje i živote. Nacionalne regulatorne vlasti igraju važnu ulogu u smislu da pažljivo analiziraju rezultate rigoroznih kliničkih studija prije nego odobre stavljanje vakcina u promet kao važan korak prije administriranja vakcine u populaciji”, navela je Brajović.

Ona je pojasnila da COVAX facility predstavlja globalnu inicijativu i okosnicu ACT Accelerator platforme, koju je SZO pokrenula kako bi se ubrzao i podržao proces razvijanja i jednake distribucije vakcina protiv Covid-19 oboljenja širom svijeta.

“Ovoj inicijativi pristupilo je 190 zemalja, niskog, srednjeg i visokog nivoa razvoja, uključujući i Crnu Goru. Na taj način Crna Gora bez sumnje daje svoj doprinos u rješavanju globalnih problema. Nedavno je COVAX facility potpisao sporazume direktno sa nekoliko proizvođača vakcina i time je obezbijeđeno skoro dvije milijarde doza”, navela je Brajović.

Planirano je, kako kaže, da prvi, manji kontigenti budu dopremljeni pojedinim zemljama širom svijeta u toku prvog kvartala 2021. godine, dok bi sve zemlje trebalo da imaju vakcinu do kraja prve polovine naredne godine.

“Zaključno sa krajem 2021. očekuje se da bude distribuirano svih dvije milijarde doza širom svijeta. Ono što je jednako važno jeste i da je obezbijeđen i drugi „kanal“ obezbjeđivanja vakcina kroz COVAX platformu. Naime, dogovoren je tzv. „cost-sharing“ princip za distribuciju viškova vakcina kroz COVAX facility zemljama koje osiguraju regulatorna odobrenja i budu spremne za distribuciju. Da bi ovaj poduhvat bio realizovan tokom naredne godine neophodno je obezbijediti još 6,8 milijardi dolara, od čega će značajan dio biti opredijeljen za podšku distribuiranja vakcina”, precizirala je Brajović.

Govoreći o prioritetima za primanje vakcine Brajović ističe da odluke o alokaciji vakcina i definisanju prioritetnih grupa moraju biti utemeljene na raspoložvim epidemiološkim dokazima, uvažavajući javno-zdravstvene mjere za kontrolu pandemije i kliničke podatke o toku Covid-19 oboljenja, podacima o prenošenju infekcije, informacijama o djelotvornosti vakcina.

“Odluka o distribuiranju ograničenih količina vakcina treba da uzme u obzir, osim javno zdravstvenih, i ekonomske faktore i razloge. Zbog ograničenih proizvođačkih kapaciteta vakcina na globalnom nivou, SZO definisala je, između ostalog i set principa koji su osnov za realizaciju preporuka SZO Strateškog savjetodavnog tijela za imunizaciju, kako bi se kratkoročno i srednjoročno usmjerio proces definisanja prioriteta za vakcinaciju uključujući jednak pristup i pravičnu raspodjelu po principu reciprociteta kovid-19 vakcina. Neophodno je da odluka o distribuiranju vakcina i definisanju prioriteta bude u funkciji promocije i zaštite svih aspekata dobrobiti građana, uključujući i strategije za ograničavanje transmisije, smanjivanje obolijevanja i umiranja”, navela je Brajović.

Kazala je da je SZO preporučila zemljama članicama da zdravstveni radnici i osobe koje imaju više od 60 godina imaju prioritet pri vakcinaciji.

Brajović ističe da se ubrzo nakon detektovanja novog virusa počelo sa kliničkim studijama i potragom za spasonosnom vakcinom protiv kovid-19, te da je u ovom trenutku, raspoloživo nekoliko bezbjednih i dejlotvornih vakcina koje su odobrile nacionalne regulatorne vlasti, kao i Evropska agencija za lijekove, ali da očekuju da će se uskoro broj odobrenih vakcina povećati.

“Pronalazak bezbjedne i djelotvorne vakcine predstavlja „tačku na i“ početak kraja akutne faze pandemije. Arsenal mjera za kontrolu trasmisije novog korona virusa je pojačan i upotpunjen, ali da bi vakcina ispunila svoju misiju potrebno je da bude jednako dostupna svima širom svijeta, a ne samo svim građanima pojedinih zemalja. Vakcina je globalno dobro. Pandemiju je moguće zaustaviti samo ukoliko je zaustavimo na svim meridijanima u istom trenutku. Za ovakav poduhvat osim solidarnosti i saradnje potrebno je i vrijeme. Do tada, nužno je dosljedno sprovoditi javno zdravstvene mjere kako bi se prekinuo lanac transmisije i smanjio prostor za širenje infekcije”, poručila je Brajović.

Mina Brajović navodi da su predstavnici SZO krajem oktobra organizovali ekspertske posjete bolnicama u Beranama, Pljevljima, Nikšiću, Brezoviku i KCCG, kako bi sagledali pripremljenost i kapacitete bolnica za pružanje odgovora na Covid-19.

“Ekspertski nalaz je ukazao na široko rasprostranjenu upotrebu rezervnih antibiotika, ali i kortikosterioda u zajednici na nivou primarne zdravstvene zaštite pa je snažno preporučeno hitno usaglašavanja smjernica i prakse liječenja sa najnovijim, raspoloživim dokazima”, ukazala je Brajović.

Rekla je da je prepoznata potreba za osnaživanjem koordinacije i komunikacije između različitih nivoa zdravstvene zaštite, kao i aktivnija distribucija najnovijih informacija o preporukama za liječenje oboljelih i relevantnim iskustvima.

Brajović je istakla da su konstatovali da su naši zdravstveni radnici izuzetno posvećeni u borbi protiv korona virusa.

Prema riječima Mine Brajović epidemiološka situacija u Crnoj Gori je složena jer nekoliko mjeseci unazad smo u grupi zemalja EURO Regiona sa najvećom 14-sto dnevnom kumulativnom incidencom.

“Kako bi se transmisija ograničila neophodno je nastaviti sa dosljednim sprovođenjem mjera testiranja, praćenja kontakata, izolacijom, liječenjem oboljelih. Posebno je važno da se u predstojećim danima i mjesecima intenziviraju aktivnosti na planu proaktivne komunikacije sa građanima. Jednako je važno da građani sprovode mjere zaštite u smislu pravilne upotrebe maske, održavanja higijene ruku, vođenja računa o distanci, izbjegavanja zatvorenih prostora sa puno osoba i neadekvatnom ventilacijom”, preporučila je Brajović.

Apelovala je na građane da preispitaju svoje planove za praznike te da preduzmu maksimalne mjere zaštite kako bi sačuvali sebe i svoje voljene, i na taj način ove godine pokažu ljubav i pažnju u predstojećim blagim danima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]