Bratić: Djeci pružiti maksimum znanja i sačuvati njihovo zdravlje

0

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić saopštila je da je njen resor otvoren za predloge Sindikata prosvjete i civilnog sektora kako bi se u aktuelnim epidemiološkim uslovima pružio maksimum znanja djeci i sačuvalo njihovo zdravlje.

Ona je, na sastanku sa predstavnicima Sindikata prosvjete i Udruženja roditelja, istakla da je važno osluškivati potrebe djece, roditelja i nastavnika, te zajednički rješavati izazove.

“Predstavnici Sindikata su naglasili da bi valorizacija povećanog obima rada nastavnika trebalo da bude jedan od prioriteta, te da bi se ovo pitanje trebalo sistemski  riješiti. Oni su iznijeli predlog da se prosvjetni radnici nađu među prioritetnim kategorijama stanovništva za vakcinaciju protiv korona virusa”, saopšteno je nakon sastanka na kojem su bili i predstavnici NVO Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u  razvoju (NARDOS).

 

Na sastanku je bilo i riječi o tehničkoj opremljenosti djece i nastavnika za učenje na daljinu, te o načinima kojima bi se pomoglo učenicima i nastavnicima koji nemaju mogućnosti da kvalitetno isprate i izvode nastavu.

“Predstavnici Udruženja „Roditelji“ osvrnuli su se na projekat podrške socijalno ugroženim porodicama koji rade u saradnji sa UNICEF- om, a u okviru kojeg je nabavljen dio opreme za ovu kategoriju učenika. Oni su istakli da je  potrebno nastaviti sa ovom vrstom pomoći, kako bi sva djeca bila u mogućnosti da na jednak način prate nastavu”, saopšteno je iz Ministarstva.

U Udruženju “Roditelji” smatraju da ne treba da se primjenjuje univerzalni model nastave u svim školama i opštinama, već da se od narednog polugodišta nastava organizuje u skladu sa kapacitetima škola i epidemološkom situacijom, kako bi se djeca vratila u škole, uz poštovanje propisanih mjera.

“Predstavnice Udruženja su se predstavnikom NVO NARDOS se saglasile da je potrebno da se bar jednom od roditelja djece sa posebnim obrazovnim potrebama omogući plaćeno odsustvo sa rada. U Sindikatu i nevladinim organizacijama su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti da u kratkom roku od stupanja na dužnost ministarke Bratić razgovaraju sa njom i njenim saradnicima, te da u narednom periodu zajednički naprave plan i model nastave za drugi dio školske godine”, saopšteno je iz Ministarstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].