Bratić: Fakultet za CG jezik neće biti ukinut, volim i priznajem Crnu Goru

0
Vesna Bratić

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta neće donijeti odluku o ukidanju FCJK, niti je to to u nadležnosti resora na čijem sam čelu, kazala je ministarka Vesna Bratić.

Ona je u parlamentu kazala da akt o tome može donijeti jedino Vlada Crne Gore.

Sve obaveze prema tom Fakultetu su, kako je rekla, izmirene u skladu sa zakonom zaključno sa martom, i biće uredno izmirivane u budućnosti.

“U tom smislu trenutni status te ustanove se neće mijenjati”, rekla je Bratić, odgovarajući na pitanje poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković o statusu tog fakulteta.

“Volim i priznajem Crnu Goru”

Kaže da je izrada novog Zakona o visokom obrazovanju u proceduri, a radna grupa nije oformljena, navodi ona, radi promjene statusa neke visokoškosle ustanove, pa ni FJCK.

“Studenti FCJK ne treba da imaju bojazan da bi njihove studije mogle biti prekinute ili ugašene”, istakla je Bratić.

Ministarka je poručila i da voli i priznaje Crnu Goru jer su se, kako kaže, za nju borili i ginuli njeni preci: “I ne možete mi ni u jednom momentu prigovoriti da ne volim Crnu Goru”.

Bratić je najavila izmjene plana književnih djela u okviru nastavnog programa predmeta crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti.

Poslanika SD-a Damira Šehovića zanimalo je da li Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta planira da ugasi Fakuliet za crnogorski jezik i književnost. Kaže da bi obračun s tim fakultetom bio obračun s državom i identitetom.

“Ministarstvo neće donijeti odluku o ukidanju FCJK, niti nam je to u nadležnosti da učinimo. Akt o tome može donijeti jedino Vlada Crne Gore”, rekla je Bratić.

Crnogorski jezik nije i ne može biti ugrožen

Šehović je rekao da nije tačno da su imali blagonaklon odnos prema FCJK, te da nije uplaćena do jutros rata za mart mjesec.

Bratić je, odgovarajući Aleksandri Vuković iz DPS-a, istakla da njen resor ima afirmativan stav prema razvijanju crnogorskog identiteta i kutlure, kao i svih ostalih zajednica naše sredine jer je, kaže, Crna Gora građanska država.

“Stoga cijenimo doprinos svih institucija. Kada sagledamo neke primjere izdavaštva FCJK moramo se zapitati u kojoj su mjeri oni korisni”, istakla je Bratić.

FCJK je, kaže ona, visoko privilegovan budući da funkcioniše izvan Univerziteta Crne Gore.

“Ni sudbina crnogorskog jezika u Crnoj Gori nije, niti može biti ugrožena, budući da dugo godina na Filološkom fakultetu u Nikšiću postoji studij za crnogorski jezik i književnost”, rekla je Bratić.

Učiniće sve da nagradi rad prosvjetara

Odgovarajući na pitanje Suade Zoronjić (URA) da li se prosvjetni radnici mogu nadati finansijskoj podršci, Bratić je podsjetila da su zatekli državu koja se nalazila pred bankrotom.

“Prosvjetni radnici pokazali su veliku odgovornost i posvećenost pozivu. Neću biti zadovoljna svojim radom ako vi ne budete zadovoljni njegovim rezultatima u ovom domenu”.

Bratić je rekla da će učiniti sve da ispoštuje rad prosvjetara u finansijskom domenu, ali u domenu koliko to omogućava budžet.

portal RTCG

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]