Bratić i Perović hoće da Cetinjska Bogoslovija bude dio obrazovnog sistema

0
Bratić – Perović

Resor ministarke Vesne Bratić, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, aktivno će učestvovati u integrisanju najstarije škole u Crnoj Gori, cetinjske Bogoslovije u obrazovni sistem Crne Gore.

“To su neki od zaključaka sa današnjeg sastanka sa rektorom Gojkom Perovićem, sveštenikom Mirčetom Šljivančaninom i predstavnicima ove škole”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Time bi, kako se navodi, jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori osnovana davne 1863. godine postala dio zvaničnog obrazovnog sistema Crne Gore i bila uvažena i pomognuta od strane državnih institucija, kazala je ministarka Vesna Bratić.

“Ako imamo u vidu da u Crnoj Gori više od osamdeset odsto građana jesu vjernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, više je nego logično da se cetinjska Bogoslovija akredituje i ostvari sva zakonska prava i status koji joj pripada, a koji do sada nije imala”, poručila je ona.

 

Rektor ove škole protojerej Gojko Perović je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti ministarke da učestvuje u aktivnom dijalogu i radu na tome da ova škola postane dio zvaničnog školskog sistema Crne Gore. On je kazao da iz Bogoslovije ne traže ništa više od statusa koji ima islamska škola Medresa u Crnoj Gori kao i da Bogoslovija do sada nije imala nikakvu pomoć od strane državnih organa Crne Gore.

“Mi ćemo u budućem periodu raditi na usklađivanju našeg programa sa važećim školskim programom kako bismo što lakše integrisali našu školu u crnogorski obrazovni sistem”, kazao je on.

Sastanak je protekao u veoma konstruktivnoj atmosferi a predstavnici Ministarstva i Bogoslovije su iskazali spremnost da u budućnosti još čvršće sarađuju kako na prevazilaženju ovog inicijalnog problema tako i na unapređenju svih mogućih oblika saradnje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].