Bratić najavila izmjene kriterijuma za dodjelu zvanja nastavnika, slijedi revizija školskih programa

0

Vesna Bratić

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) programom rada za 2021. godinu planira da izvrši reviziju nastavnih planova i programa i usaglašavanje gradiva sa rezultatima i metodologijama PISA testiranja i drugih provjera znanja učenika, piše Dan.

Crnogorski učenici su na PISA testiranju 2018. godine zauzeli 52. mjesto među 79 država.

U dokumentu “Prioriteti i mjere za sprovođenje programa rada u 2021. godini” navodi se da su neki od zadataka izmjena sistema dodjele unaprijeđenih zvanja nastavnika i dodjela nagrada iz Fonda za kvalitet i talente i formiranje platforme za ogledne časove po predmetima i razredima.

“Biće izvršena redukcija vaspitno-obrazovnih ishoda i ishoda učenja predmetnih programa u uslovima onlajn nastave usled pandemije virusa kovid-19, kao i revizi ja nastavnih planova i programa na osnovu pristiglih primjedbi od različitih ciljnih grupa, usaglašavanje predmetnih programa s rezultatima i metodologijama PISA, PIRLS, TIMSS, eksterne i interne nacionalne provjere znanja, uz sagledavanje međunarodne uporedivosti”, navode u Ministarstvu.

Planiraju uspostavljanje saradnje resora za kulturu i prosvjetu kroz organizovanje kulturnih aktivnosti (npr. koncerti, pozorišne i filmske predstave i edukacija) u školama.

U planu je i saradnja resora za sport i prosvjetu kroz popularizaciju sporta u školama (posjete predstavnika sportskih saveza školama), kao i saradnja resora za nauku i prosvjetu kroz promovisanje nauke i istraživačkog učenja u školama.

Iz resora kojim rukovodi Vesna Bratić najavljuju i unapređivanje sektora za kreativne industrije i Odjeljenja za međunarodnu saradnju u okviru resora za kulturu.

Predviđena je i podrška nastavnicima (strukovnim udruženjima nastavnika, nastavnicima na nivou škole) u pisanju projekata, kao i promjena sistema organizacije Škole u prirodi i sistema organizacije takmičenja učenika.

Najavljeno je i formiranje Razvojnog centra Crne Gore u koordinaciji sa drugim ministarstvima i sa univerzitetima.

Prema programu rada, biće nastavljene aktivnosti na restauraciji dijela nepokretne kulturne baštine, kao i na digitalizaciji bioskopa i adaptaciji i sanaciji sportskih sala.

Planiraju i da riješe dugogodišnje infrastrukturne probleme u objektima u kojima se obavljaju djelatnosti koje su u njihovoj nadležnosti, uz stvaranje boljih materijalno-tehničkih uslova za boravak djece u školama i vrtićima.

Pokrenuće akciju da svaki učenik ima kompjuter

Kao jedna od prioritetnih aktivnosti u ovoj godini planirano je i pokretanje akcije „Svaki učenika da ima kompjuter”.

Prošlu školsku godinu obilježio je prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim ustanovama od 16. marta 2020. godine. Tako je već 23. marta počela primjena novog koncepta nastave na daljinu.

“Realizacijom tog projekta obezbijeđen je kontinuitet nastavnog procesa i učenicima je omogućeno sticanje novih znanja, odnosno produbljivanje već usvojenih, kao i razvijanje vještina”, podsjetili su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.