Briga o starima u kotorskoj opštini

0
Dom starih "Grabovac" Risan

Ilko Marović

Ilko Marović

Međunarodni dan starijih osoba biće obilježen u četvrtak 1. oktobra, a kotorska opština je među 16 u Crnoj Gori koja realizuje program pod nazivom “Briga o starima”.

Ilko Marović, sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta je podsjetio za Skala radio da ova organizacija u saradnji sa italijanskim Crvenim krstom dobija mjesečno 200 eura za pomoć starima.

Taj iznos se dijeli na 50 starih lica koja su izabrana na osnovu spiskova mjesnih zajednica, a ne Centra za socijalni rad, smatrajući da mjesne zajednice imaju bolji uvid u socijalno stanje svojih stanovnika, objašnjava Marović.

Pomoć se odnosi na stare osobe u Risnu, Pračnju, Mulu i Mircu, a o 30-ak starih osoba u Kotoru, Dobroti i Škaljarima brine 5 geronto domaćica.

Kada bi se 200 eura podijelilo mjesečno na 50-ak starih, iznos bi bio minimalno oko četiri eura, pa su aktivisti kotorskog Crvenog krsta odlučili da mjesečnio na osnovu spiskova obilaze 15 do 17 starih lica i odnesu im pomoć u hrani sa čim su oni zadovoljni.

Na međunarodni Dan starih, aktivisti Crvenog krsta će posjetiti Dom starih u Risnu i po običaju im pokloniti tortu za njihov dan, rekao je Marović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]