Briga o starima

0
Briga o starima

Ilko Marović

Ilko Marović

Međunarodni dan starijih osoba se obilježava danas na osnovu Rezolucije koju je proglasila glavna Skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990.

Ovaj datum je dobra prilika da se javnost podsjeti na potrebe i probleme sa kojima se stare osobe u Crnoj Gori suočavaju, a ujedno da se pozovu da se uključe u rješavanje istih.

Zdravlje, usamljenost i siromaštvo su glavni problemi starih.

Volonteri organizacije Crvenog krsta iz 16 crnogorskih opština će danas posjetiti korisnike programa, a svojim sugrađanima će dijeliti informativne flajere o programu brige o starima, koji realizuje Crveni krst Crne Gore.

Opštinska organizacija Crvenog  krsta Kotor će tradicionalno, sa slavljeničkom tortom posjetiti Dom starih “Grabovac” u Risnu, mladi volonteri družiće se sa starima, izmjeriti im šećer u krvi i krvni pritisak starijim sugrađanima.

Crveni krst program brige o starima sprovodi u okviru socijalne djelatnosti, u 16 opština u Crnoj Gori.

Korisnici programa su stara lica, preko 65 godina,koja nemaju prihoda ili su na niskom nivou, koja žive sama ili sa supružnikom ili nekim kome je takođe potrebna pomoć, koja imaju poteškoća da obavljaju svakodnevne aktivnosti i koja nijesu obuhvaćena sličnim vidovima podrške od strane drugih institucija.

U ovaj program je uključeno oko 250 volontera, koji za oko  9000 korisnika pružaju socijalne usluge – druženje, sitna pomoć u kući, plaćanje računa, odlazak kod ljekara i sl.

Pored usluga socijalne zaštite, u tri opštine su uvedene i medicinske usluge, koje korisnicima pružaju medicinske sestre.

U desetak opština, među kojima je i kotorska, postoje geronto domaćice koje se brinu o starima i nemoćnima, očiste i pospreme kuću, zgotove jelo i slično.

Osnovne aktivnosti koje se sprovode u okviru programa podržavaju italijanski i austrijski Crveni krst, uz doprinos UNDP-a i lokalne samouprave u 3 opštine na sjeveru Crne Gore, saopštava Ilko Marović, sekretar OO Crvenog krsta Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]