Brisel nudi pomoć Crnoj Gori u rješavanju pitanja duga Kini

0
Ana Pisonero

Evropska unija EU spremna je da pomogne Crnoj Gori u pronalaženju rješenja za vraćanje duga kineskim bankama, koje je država uzela da bi finansirala infrastrukturne projekte, kazala je za Radio Slobodna Evropa Ana Pisonero portparolka Evropske komisije (EK).

“Evropska komisija će i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU i u tom kontekstu sarađivati sa državom u pronalaženju finansijskih rješenja za njene investicione projekte i osigurati održivost njenog javnog duga”, navela je Pisonero, dodajući da svaka država može slobodno da utvrdi investicione ciljeve.

“Međutim, EU je istovremeno zabrinuta zbog socioekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga”, upozorila je Pisonero.

Potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović je prilikom prve posjete Briselu, 17. marta, pred zastupnicima Evropskog parlamenta zatražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodijeljenog kredita za dionicu auto-puta Bar – Boljare.

“Kina i Rusija, pitanja o njihovom uticaju, jesu veliki problem. Imamo kredit (kod Kine) u iznosu od jedne milijarde eura. Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo zajmom kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je tada Abazović.

Kineska kompanija CRBC gradi prvu dionicu auto-puta, a kineska EXIM banka je dala kredit Crnoj Gori od 809 miliona dolara, čija otplata glavnice počinje sredinom ove godine.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić danas je potvrdio da Vlada pregovara o dodatnom kreditu sa Exim bankom u iznosu od 127 miliona eura.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]