Brod Crnogorske plovidbe “Dvadesetprvi maj” zvucima sirene u Luci Bar pozdravio Dan državnosti Crne Gore

1
Dvadesetprvi maj” u Luci Bar

Vođen sigurnom rukom kapetana duge plovidbe Radomira Mršulje iz Kotora, brod Crnogorske plovidbe “Dvadesetprvi maj” uplovio je u četvrtak, 11. jula 2018. godine u Luku Bar.

To je prvi dolazak jednog od četiri broda dvije domaće nacionalne kompanije, na kojima se zapošljavaju isključivo domaći kadrovi. Na taj način se nastavlja sjajna tradicija našeg pomorstva i pokazuje koliko se cijeni struka koja, po nekim procjenama, godišnje u Crnu Goru unese preko 200 miliona eura.

Crnogorska plovidba je ponosna na domaći školovani kadar, koji je izuzetno cijenjen i tražen u svijetu. U isto vrijeme u toj kompaniji ističu da je neophodno sačuvati ga i obezbijediti mu uslove koji ga neće tjerati da posao traži na stranim brodovima. Naši pomorci moraju da imaju penzijsko i socijalno osiguranje, da im se povezuje radni staž i kad steknu uslove za penziju budu u istom položaju kao i svi drugi zaposleni u Crnoj Gori. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva mora o tome da vodi računa, a pomorci će vratiti domovini uloženo u njih, kao što su to radili trajanjem kroz vjekove.

Brod „Dvadesetprvi maj“ isplovljava u neđelju, 15. 07. 2018. za grčku Vatika Bay,Grcka, gdje će  potom nastaviti prema odredistu za ukrcaj tereta.

Brod je u vremenskom najmu dat na godinu kompaniji “Si pioniro” iz Londona. U Bar je dovezao 33.000 tona petrolkoksa. Dnevni najam je 8.250 dolara. U oktobru ističe godišnji najam tako da treba očekivati da zbog blagog porasta vozarina na tržišu on bude značajno veći.

Brod je prošao sve potrebne ateste. U izuzetno je dobro održanom stanju. Na njemu je isljučivo crnogorska posada koja je znanje iz pomorskih vještina sticala na pomorskim učilištima a praktična znanja i zvanja u Crnogorskoj plovidbi iz Kotora. Važno je istaći da kadeti jedino šansu imaju na našim brodovima. To je njima viza za odlazak na brojne svjetske kompanije.

Crnogorska plovidbe, pored broda „Dvadesetprvi maj“ posjeduje i brod “Kotor”.

Brod su dočekali predstavnici Crnogorske kompanije na čelu sa izvršnom direktoricom Marijom Vukmirović, ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković sa saradnicima i brojni predstavnici Luke Bar i društvenog i privrednog života grada.

Ono što je sigurno i o čemu se mora posebno voditi računa je dalje ulaganje u Crnogorsku plovidbu, jačanje kapaciteta i povećanje flote. Na dobro smo putu da vratimo staru slavu našeg pomorstva koje nam je pružilo mnoge benefite i značajno učestvovalo u poboljšanje kvaliteta života naših građana.

1 KOMENTAR

  1. …da vratimo staru slavu-mrtva usta ne govore..”-ali očekuju da im kažete..:”A kad krćete na put-da nam VRATITE OPLJAĆKANE PARE OD PRODAJE DVADESET(20) BRODOVA JUGOOCEANIJE…ČIJI SU SE POMORCI DECENIJAMA TOPILI GRADEĆI NAM CRNU GORU i HRANEĆI BOKU POODAVNO IZGLADNJELU-NA PUTU “OPORAVKA..od Brdišta do Škaljara”…?
    Gori od vas bio -ko vam vjerovao…pašu vjeru vjeovao!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].