Brojne aktivnosti u cilju sistemskog bavljenja preventivnim programima

0
Slađana Mijanović

Slađana Mijanović

audio: Slađana Mijanović

Pridržavajući se nacionalnog strateškog dokumenta – Strategije Crne Gore za sprečavanje zloupotrebe droga 2013-2020. i Akcionog plana za sprovođenje Strategije za period 2017-2018.godine, u oblasti prevencije narkomanije i ove godine opštinska kancelarija za prevenciju narkomanije, bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja, realizuje brojne aktivnosti u svrhu sistemskog bavljenja preventivnim programima.

Redovni program Kancelarije za prevenciju realizovaće se u osnovnim i srednjim školama sa teritorije opštine Kotor.

Program se sprovodi na osnovu standarda utvrđenih od strane Vladine komisije za droge uz primjenu neformalnih metoda obrazovanja i aktivno uključivanje učenika/ca i nastavnika/ca.

Planirano je da program  okupi najmanje 200 učenika/ca direktno uključenih u programe uzrasta od 13 do 18 godina, kao i veliki broj njihovih vršnjaka/inja koji će indirektno biti uključeni.

Na sekcijama Kancelarije za prevenciju biće obuhvaćen široki spektar tema koje se tiču kako bolesti zavisnosti, tako i zdravlja i zdravih stilova življenja, ali  i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, saopštila je za Skala radio Slađana Mijanović, sociološkinja u opštinskoj kancelariji.

Pored redovnog programa Kancelarija će sprovesti i program vršnjačke edukacije.

“Po Akcionom planu za period 2017-2018. godine iz oblasti za prevencije narkomanije, bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja radićemo na razvijanju i promociji vršnjačkog pristupa koji će donijeti unaprijeđenju prevencije nasilja među vršnjacima/kinjama.  Tokom 2017. planirana je obuka vršnjačkih edukatora/ki na temu- Prevencija vršnjačkog nasilja, a zatim i pružanje stručne podrške mladima u svim osnovnim i srednjim školama  opštine Kotor. Program će uključiti razvijanje vršnjačkog informisanja, obrazovanja i savjetovanja, a realizuje se u cilju unaprijeđenja kapaciteta mladih da aktivno, efikasno i odgovorno učestvuju u životu i razvoju zajednice“, kazala je Mijanovićeva.

Pored ovih programa Kancelarija za prevenciju narkomanije će tokom ove godine organizovati obilježavanje  značajnih datuma propisanih kalendarom EU kao što su Svjetski dan borbe protiv pušenja, bolesti zavisnosti, virusnih hepatitisa, Svjetski dan mladih, borbe protiv suicida, mentalnog zdravlja, Svjetski  dan borbe protiv HIV/AIDS-a, kao i još mnogobrojne aktivnosti koje se budu prepoznale kao potreba mladih, zaključila je Mijanovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].