Brojne su barijere na putu za samostalni život osoba sa invaliditetom u CG

0
Miroslava Mima Ivanović

Miroslava Mima Ivanović

U Crnoj Gori je veoma mali broj samostalnih osoba sa invaliditetom, jer sve ono što je preduslov za njihov samostalni život nije im omogućeno, već se samoorganizuju u stvaranju samostalnog života.

Ovo je za Skala radio izjavila Miroslava Mima Ivanović, diplomirana pravnica, program asistentica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Uslovi za samostalan život ovih osoba su prije svega servisi podrške i pristupačnost, kako arhitektonska, tako i pristupačnost informacija i komunikacija.

Ono što takođe utiče na mali broj samostalnih osoba sa invalidetom je i nerazvijena svijest kod njih samih, upravo zbog brojnih barijera koje postoje.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, kaže Ivanovićeva, je zvijezda vodilja koja širi filozofiju samostalnog života, čija je osnova samostalno donošenje odluka i njihova realizacija kao iznošenje odgovornosti za te odluke.

“I ovo, kao i mnoga druga Udruženja se finansira preko projekata, a najveću prepreku u djelovanju i borbi za prava osoba sa invaliditetom i za stvaranje uslova za samostalan život vidimo u nepostojanju dovoljne političke svijesti i volje da se radi na ovom polju”, kazala je Ivanovićeva.

Stoga, ona poziva sve donosioce odluka i one koji svoj profesionalni cilj vide u budućnosti, da u svom profesionalnom radu razmišljaju i o osobama sa invaliditetom kojih ima jako mnogo u našem društvu, ali su veoma malo zastupljeni, upravo zbog brojnih barijera i problema koji se istina rješavaju, ali vrlo sporo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]