Bruna Lončarević: Vjerujem u uspjeh nove vlasti u Kotoru

19
dr Bruna Lončarevića,

Kotorska politička priča se polako privodi kraju. Prvo je 27. juna kotorska skupštinska većina smijenila predsjednicu SO Dragicu Perović. Potom je 4. jula izabran Jovo Suđić za predsjednika skupštine, a juče je po drugi put smijenjen predsjednik opštine Vladimir Jokić. Ostaje još da se izabere novi predsjednik opštine na sjednici koja je zakazana za petak, 12. jul. Potom slijedi usvajanje budžeta i Kotor će, očekuje se, poslije duže pauze prodisati.
Na pitanje da li je moglo sve brže da se završi, dr Bruna Lončarević, odbornica u SO Kotor iz redova SDP-a je, gostujući na Skala radiju, kazala da sigurno jeste ali da je i ovo na vrijeme jer bi najgora solucija bila prinudna uprava. Tada bi Jokić ostao na vlasti a i njegovi saradnici. Jasno je da njih interesuju samo pozicije i plate, ali ne i Kotor.

Bivši predsjednik kotorske opštine Jokić i bivša predsjednica SO Perovićeva ne prestaju da govore o prekrajanju izborne volje građana i o političkoj korupciji. Kako je to moguće ako se zna da je SDP u izborni proces 2016. godine ušao samostalno, dakle ne u koaliciji ali ipak sa pozicije vlasti sa DPS-om i da je predsjednik Opštinskog odbora te partije do zadnjeg dana funkcionisanja bivše vlasti bio potpredsjednik opštine. O kakvom prekrajanju izborne volje govori bivši dvojac?

Nema govora o prekrajanju izborne volje građana, jasna je Lončarevićeva. Priča o političkoj korupciji i navodnoj hajdučiji se svima na glavu popela. Tačno je da je SDP u izborni proces ušao tada sa retorikom koja je bila protiv tadašnje vlasti. Zbog toga je moguće jedan broj simpatizera i članova bio zadovoljan ali se upravo zbog toga moguće dogodilo i gubljenje glasova, jer mnogi nijesu prihvatali da budu zajedno sa onima koji ne priznaju Crnu Gori. Na kraju je SDP vjerovala da se nešto može uraditi, ali je, kako je vrijeme odmicalo, bilo jasno da će to biti izuzetno teško. Najviše je proces ometala SNP koja je pokušavala da izvuče najviše.

Nakon 4 mjesdeca koalicija je pristala na ucjene SNP-a. Međutim, to po Lončarevićevoj nije moglo da traje dugo i neminovno je došlo do razlaza. SDP je rekla da kada se potpiše koncesioni ugovor za Luku Kotor koalicija više ne postoji. Od tada počinje natezanje. SDP je jedinstveno donio odluku sva tri odbornika sa ostalim članovima tadašnje opozicije da se pokrene inicijativa za smjenu Jokića. Tokom sjednice tadašnji lider SDP-a Krivokapić je zahtijevao da se odbornici njegove partije povuku i da ne učestvuju u smjeni Jokića.

Lončarevićeva je kazala da nije željela da pristane na novi scenario, pogotovo što se već izjasnila oko toga što je Jokić radio i na koji način je pocjenjivao svoje koalicione partnere i odbornike u SO. Podsjetila je i na performans koji je odbornike dočekao prilikom ulaska u SO i buku i povike na njih. Njoj, bila je jasna, na pamet nije bilo da promijeni odluku.

U pojedinim medijima koji podržavaju opoziciju na državnom nivou imamo konstantnu priču da je većina kojoj pripadate u stvari nekakva grupa koja se služi hajdučijom da se na nezakonit način dokopa vlasti. Većina od 17 odbornika je ona ista većina koja je Perovićevu i Jokića krajem februara 2017. godine dovela na vlast. Tada je to bila legitimna većina, ova od 17 odbornika to nije. To je smiješno i u isto vrijeme žalosno.

Lončarevićeva se posebno osvrnula na nezabilježen slučaj u istoriji parlamentrizma kada je tadašnja predsjednica Skupštine Opštine Kotor zamijenila bravu na ulaznim vratima parlamenta kako odbornici ne bi mogli ući u njihov dom, a zaposlenima dala slobodan dan i kasnije ih rasporedila da rade u opštini. Pritom još pečatirala ulazna vrata. To nije hajdučija, a ono što je Komisija Skupštinske većine uradila kad je otvorila vrata svoga doma, jeste. Pečaćenje me asociralo na čuvenu Domanovićevu „Dangu“ po sistemu svima pečat na čelo, rekla je Lončarević. Od strane „ filmadžija“ iz redova Demokrata koji ovih dana rade video zapise i vremeplove nema zapisa da je zapečaćena skupština, ali ima da je otpečećena, podsjetila je ona. To je sramna stranica kotorske istorije u gradu u kome je smješteno oko 60% ukupnog kulturnog blaga CG. Odbornici su otpečatili Skupštinu u popodnevnim satima nakon 4 dana jer je odbornicima palata Bizanti dom. Zbog toga je skupštinska većina nazivana pajser divizijom, kroz smijeh saopštava Lončarevićeva.

Njoj su ovih dana spočitavali izdaju, namjeru da se dokopa neke visoke funkcije ali je Lončarevićeva pokazala da nije zainteresovana ni za jednu funkciju, što se  baš ne slaže sa mišljenjem onih kojima je interes iznad svega.

Ti koji to govore razmišljaju na svoj način. Ne tražim nikakve zasluge niti mi treba nadoknada za ovo što sam uradila, ako sam išta uradila, kaže ona.

„Osjećam se odgovornom što do smjena i raskida koalicije nije ranije došlo“, ponovila je naša sagovornica.

Lončarevićevu smo podsjetili da je nezvanično isključena iz SDP-a a zvanično nije, te da je tražila da se Opštinski odbor izjasni, ali on ćuti. Ona je podsjetila da je neko izbacio sa spiska i da zbog toga nije prisistvovala Kongersu njene partije. Kolegama je  poručila da im želi sreću u političkom radu i djelovanju.

Dr Lončarević je kazala da se nije čula sa novom predsjednicom SDP-a Draginjom Vuksanović, a ako je pozove da je spremna sa njom da razgovara ali u Kotoru.

Na kraju je kazala da vjeruje da će nova vlast Kotoru vrati poljuljani ugled, da konačno krene gradu u kome je rođena, a ako je ta nada iznevjeri, neće se pokajati ni za jedan svoj politički potez.

19 KOMENTARI

 1. Meni ne treba mjesto načelnika. I bez tih mjesta sam prezivjela, nikada nisam ni konkurisala da bi me postavili na mjesto načelnika. Svjesna sam toga da ja sa ovakvim stavom i mojim rezonom ne odgovaram ni jednoj partiji. Pripadam DPS-u već dugo godina, ali mi nikada nisu mogli filovati mozak, niti su oni to nikada ni radili. Nemam potrebu da branim sebe, niti da branim nikoga drugoga, jedini razlog zašto sam konkurisala na to radno mjesto i to samo jednom je da dodje neko drugi na tu poziciju. Iz razloga što sam se ja žalila na odluku, a drugi nisu. Nikada mene niko tu postaviti neće, ovi odlazeći jer sam u DPS, a moji jer sam dokazala i izdrzala ono što do sada niko nije.
  Osim toga smatram da mene ne možete nazvati DPS krivomozgovicem, jer o mom radu očigledno ništa ne znate. Meni je važno da mojom greškom nije ni jedno rjesenje poništeno.
  To je u stvari dokaz kako radim i ko sam. Zato podržavam Brunu jer znam da će ona i ovo raskrinkati ako ne bude išlo u pravom smjeru.

 2. Bežite li na drugu stranu i od onih koji su onaj dan glasali zajedno sa Brunom a iz iste su stranke? Od onih koji su poslušni i čim ih uhvate za uši ćute? Mislim da dr Bruna ima svoj stav, karakter i ličnost. Nisu je prepali, niti mogli ucijeniti.
  Ko zna kako će biti, možda gore, možda bolje, važno je ostati dosledan, a dr Bruna to jeste.
  Pustimo vrijeme i djela da vidimo što će uraditi, godina brzo prodje, a onda ako ne bude bolje, svakako idemo na izbore.
  Svaka čast doktorka, što niste dopustili da upravljaju sa vama. Rekli ste i niste porekli.
  I za malo vremena se može mnogo uraditi.
  Branite Kotor i od danas, kako ste do danas. Pa ako ne bude dobro, vi prekrojite.

 3. Gdjo Lončarević,

  Ova podjela koju plasirate na “one koji vole” i “ove koji ne vole” Crnu Goru je izlizana.
  Tom pricom pokusavate da opravdate Vašu ličnu odluku da se vratite starim koalicionim partnerima i tako prekrojite izbornu volju gradjana Kotora koji nisu htjeli Dps na vlast.
  Da ste bili politicki iskreni i korektni,trebali ste napustiti partiju onoga momenta kad ste “prozreli” ucjene pojedinih koalicionih partnera a Vase rukovodstvo nije reagovalo zbog licnih interesa i pozicioniranja u novoj vlasti.
  Znate,sad ispada da ste tada ostali u novoj vlasti zbog sopstvenih interesa a sada pretrčali na drugu stranu zbog istih tih interesa.
  Bilo kako bilo,izbori su bili jedino rjesenje za ovu situaciju a Vi ste omogucili Dps-u da sa pozicija vlasti,ucjena,zaposljavanja svojih kadrova,doceka redovne izbore za godinu dana.
  Uostalom,to je Vaša odluka i neka Vam je sa srecom.Kotor ce Vas ocijeniti na izborima u svakom slucaju.
  Da je na snazi izborni Zakon otvorenih listi,ne biste se mogli pohvaliti sa velikim brojem glasova.
  Samo,nemojte plakati nad Crnom Gorom,znam dosta onih koji je iskreno vole za razliku od Vas.
  Zivjeli!

  • Ajd’ bokelju ne trabunjaj, ostavi se politike i babarija sa ženama !
   Što se šeprtljiš, kad si bez konca i
   konopca, ne razumiješ osnove
   dostojanstvenog ponašanja.
   Ne srbinjaj, jer te ni srbi ne podržavaju!
   Pusti ljude da rade, dovoljno si glupav
   pa to uporno radiš – pilaš ljude ,
   ne valja ti to , jado oravački, žbiru
   mantijaški !

 4. Bruna ti se vidim ne osećaš da si prevarila nas koji smo glasali SDP radi Ranka.. Mladena Lučića.. kojima smo vjerovali….okle se ti stvori da odeš sa onim koje si tako glasno nazivala pogrdnim imenima….sve mi se čini da sanjam kad pogledam tvoje izborne izjave o DPS biblijsko pohari skakavaca i ti odjednom sa njima…da li je to normalno pitaj prije neki dan Dr Radomana. ..njegov odgovor neću ovde jer ga Slavko ne bi postavio….ti ga znaš valjda

  • Ljuta i ti se usuđuješ da polemišeš i jos da vrijeđaš doktoricu Brunu.
   Ti,jado glupi.
   A što ti moderator daje toliko mjesta samo se pitam?

 5. Bruna, danas rijetki covjek od rijeci, zena ljudina, koja osobine postenog, radnog i bez ikakvog interesa nosi od svojih dobrih roditelja, te ne moze ni ona biti drugacija, To se rodi sa covjekom,Ili si covjek ili nista roba, sredine nema.
  Inace, sada su mnogi pokazali svoje pravo lice.
  Vapaj i plac za vlascu, dosad nevidjen, doveo je do takvih bljuvotinja, da niko od oviih sto placu nikad nije ni spomenuo interese grada, osim Brune koja je svo vrijeme insistirala da se krene sto prije.
  Bebac zvani istina, pokusava da spase svog “adjutanta” paje isti sa “adjutanta” skocio na pisara u pisarnici, e malo morgen.
  Nije ona radila nista iz koristoljublja, kao sto ovi danas rade, pa rjesenje o razresenju pise vise ” opstinskih babica” da se dokazu jer ovi sto su ga prvobitno nakaradno napisali nemaju pojma.Oni piju mnogo red bula, ovih dana, da bolje prelete,! Nekaraktera i onih bez obraza puna kuca!
  Bruna, tebi svaka cast
  Pokazala si ko si i kakav karakter!
  Nema ga, ko ce na crtu stobom!

 6. Ova soba ni komentar ne mirita. Ja predjem na drugu stranu puta kad vidim da mi ide u susret.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.