Brže informacije iz kotorskog tužilaštva i suda prema medijima

3
Špiro Pavićević, PR Osnovnog suda u Kotoru i Tijana Čelanović, PR ODT u Kotoru

sa sastanka u palanti Bizanti

U organizaciji CEDEM-a i Ambasade SAD u Podgorici danas je u Kotoru održan sastanak novinara i predstavnika Osnovnog državnog tužilaštva i Osnovnog suda iz Kotora, na kome je obostrano konstatovano da je uglavnom dobra saradnja, posebno na relaciji mediji-Osnovni sud u Kotoru.

Jačanje praksi lokalnih medija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, akcenti su ovog sastanka, čiji je cilj poboljšanje saradnje i predlaganje konkretnih mjera koje će doprinijeti boljem izvještavanju sa sudskih procesa.

Ono što je karakteristično za postupanje sudova i tužioca je da se mora saopštiti prava informacija u pravom trenutku.

Pravi trenutak za informaciju zavisi u kojoj se fazi nalazi neki postupak, bilo da je to krivični ili građanski, kazao je novinarima Špiro Pavićević, PR Osnovnog suda u Kotoru, sudija za istragu.

Komunikacija se sa novinarima obavlja neposredno, zatim putem telefona, vajbera, mejlova i do sada kazao je Pavićević, njegova iskustva sa novinarima su bez problema, nikada nije imao situaciju koja bi bila primjer negativne saradnje.

“Što se tužilaštva tiče, oni imaju šest sati od momenta prikupljanja obavještenja iz policije pa do ustanovljavanja da li ima dokaza da je urađeno djelo, a potom 24 sata da se lice, ako postoje dokazi, privede. Kada se stigne do sudije za istragu gdje je formiran predmet, onda tada  ima nečeg opipljivijeg  što se može saopštiti medijima”, podsjetila je PR Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru Tijana Čelanović.

Na novinarsko pitanje zašto više od godinu javnost nema odgovor na pitanje da li je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić za vrijeme lokalnih izbora oktobra 2016. godine bio državljanin Srbije kako su izvijestili pojedini mediji, Čelanović je odgovorila da je predmet u izviđaju i da će javnost biti obaviještena kada bude okončan.

Na pitanje zašto se tako dugo čeka na ovaj odgovor, PR tužilaštva je odgovorila da je  razlog u kominikaciji sa institucijama sistema druge države koja po nekad može da traje duža od očekivane.

Na današnjem sastanku je potvrđeno da su predstavnici kotorskog suda i tužilaštva i mediji na zajedničkom poslu kada je u pitanju informisanje javnosti o važnim dešavanjima i da će ta saradnja u narednom periodu biti još više unaprijeđena.

Poučeni iskustvom da novinari nekad više špekulišu sa informacija, upravo zbog manjka informacija koje dobijaju od strane institucija, došli smo na ideju da se ovakvi sastanci organizuje u većini gradova u Crnoj Gori, kazao je Marko Pejović, predstavnik CEDEM-a.

Zato smo pozvali portparole Osnovnih sudova i Osnovnog državnog tužilaštva kako bi novinarima pružili informacije koje su bitne novinarima kako bi se skratio put do javnosti i poboljšalo izvještavanje.

3 KOMENTARI

    • …neko te prevario…Zato pojdi do Pošte u Kotor-pa u prizemlju pocukaj na staklena vrata..ulaz iz avlije..da ti kažu koje nosi državljanstvo rođeni Kotoranin- 24.siječnja.1988 godine-a zovu ga Vlada Kotorom Jokić…!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].