Bugarski predsjednik Plevnelijev oduševljen Kotorom

15
druženje sa kotorskom mačkom

Bugarski predsjednik posjetio Kotor

Nastavljajući posjetu Crnoj Gori, predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev je, u pratnji domaćina crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, posjetio Kotor.

Na glavnim gradskim vratima dočekala ih je kotorska gradonačelnica Marija Ćatović, u starom dobrom maniru, uz podsjećanje da je Kotor pobratim bugarskog grada Nesebara, koji je takođe pod zaštitom Svjetske kulturne baštine.

Ne skrivajući oduševljenjem UNESCO-vim Kotorom, koji, kako je kazao plijeni na svakom koraku ljepotom i jedinstvenošću, sjajnom istorijom i tradicijom Plevnelijev je posebno interesovanje pokazao za vrijedne predmete koji se čuvaju u riznici i Muzeju kotorske bazilike, katedrale Sv. Tripuna gdje ga je dočekao kotorski biskup Ilija Janjić.

Bugarski predsjednik je obišao i Pomorski muzej Crne Gore, koji čuva bogatu pomorsku baštinu vjekovima prisutnu na ovim prostorima i upisao se, biranim riječima koje su odisale prijateljstvom i podrškom u knjigu utisaka.

Na naše pitanje koliko zaista Crna Gora krupnim koracima grabi ka NATO alijansi i Evropskoj Uniji, uz nesumnjivu pomoć prijateljske Bugarske, Plevnelijev je odgovorio da se u politici Balkanskog regiona već napravilo mnogo.

Samo prije 15-ak godina imali smo bombe i etničke komflikte, a danas se svijet ugleda na postignete uspjehe kao na dobar primjer upornog rada i razvoja.

Bugarski predsjednik je posebno istakao prijateljske odnose između dva, po bogatstvu kulture i istorije slična UNESCO-va grada Kotora i Nesebara.

Kada je u pitanju članstvo Crne Gore u NATO alijansu, Plevnelijev je potencirao će Bugarska raditi danonoćno 365 dana u godini da bi podržala viziju crnogorskih državnih lidera, da Crna Gora,  koliko može brže budete član dostojanstvene porodic EU i NATO.

To će biti od koristi svakog građanina u Crnoj Gori, istakao je bugarski šef države.

“Hoću da se zahvalim predsjedniku Vujanoviću i svim prijateljima u Crnoj Gori, za posebno gostoprimstvo koje su nam pružili koje je iskreno i prijateljsko. Ja sam najbolji prijatelj sa vašim Predsjednikom i mogu samo da se ponosim sa tom činjenicom i da se nadam da će mo uraditi sve moguće da se naši narodi, kulture, turističke organizacije i preduzeća povezuju i da imamo zajednički regionalni proizvod”, kazao je bugarski predsjednik.

“Crnoj Gori je potrebna svijest svakog građanina kako bi pomogli liderima da zajednički ostvare cilj kome teže. Saradnja, posebno u sveri kulture veoma je važna komponenta između dvije prijateljske države”, mišljenja je crnogorski predsjednik Vujanović.

“Veoma me raduje da smo afirmisali pobratimske odnose Kotora i Nesebara, dva grada koji imaju mnogo toga bogatog i koji bogatstvo treba da povežu i pokažu. Realna šansa u saradnji je uspostavljanje boljih saobraćajnih veza, avio linija, brdskih veza kojim bi se povezalo Crno i Jadransko more i obezbijedile bolje konekcije i za turističke potrebe i za ekonomsku saradnju”, kazao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik je kazao da ukupni region saradnjom Crne Gore i Bugarske dobija na svojoj stabilnosti i svom prosperitetu.

posjeta katedrali Sv. Tripuna
Bugarski predsjednik u Muzeju katedrale
birane riječi za knjigu utisaka
kultura koja spaja
posjeta Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru

15 KOMENTARI

 1. 1009
  A reci na babe ti moje pok.Mile i JD sto je taj tvoj drug Tito ucinio dobro Kotoru ili nesto izgradio za vidjet osim sto je unistio gradska vrata njihovim parolama za zamajavanje naroda?

  • Jugooceaniju,stari Fjord,Jugopetrol,Rivieru,Bokeljku,OŠ Njegoš itd,itd.Pod “Tito” se ne misli baš na Josipa Broza,nego na ex Jugoslaviju,sve tamo neđe do 1990.godine.

   • A to si mislio, da su nasi ocevi i djedovi izgradili sve ovo sto nabroja.
    Slazem se, ali dje spomenu Tita, da je on gradio,koji je olicenje svega zla i negativnog sto se desilo zadnjih 100 godina na prostoru stare Juge.

    Mojoj porodici a i mnogima drugima je predstavljao Sotonu.

    Izgradio je mnoga stratista od Slovenije do Djerdapa da ne spominjemo Goli Otok i slicne podrume za mucenje.
    Po tome ce i ostati poznat.

    Za sve zlo sto je cinio, mi mu pravili vile, da se moze odmoriti na svake 50 kilometara.
    Svi su morali cutati od straha(od titovica), jer su znali da ih neko zlo moze zadesiti u svakom trenutku.
    Isto kao i danas, ili bar slicno, jer su mu ostali najbolji i najmladji djaci samo u ovoj nasoj zacaranoj CG i Boki.

   • Jugooceaniju,… nema je
    stari Fjord,nema ga
    Jugopetrol,prodali SDPS jer su ga u nasledje dobili
    Rivijere, nema je dobili isti to u nasledje
    Bokeljku,nema je
    OŠ Njegoš bila i prije Tita itd,itd.

    Nema te vise Alija….

    Samo toliko, a tebi pozdrav 9001

    Adio Mare

 2. A što je uradio ovaj biskup? Ništa ne bi znao o Kotoru i Boki da se organizuje kviz znanja i to najosnovnijeg!!! Njega nije briga za Boku Kotorsku i Kotor no samo za provod i papaladu vidite ga kako se zarumenio i udebljao . Najosnovnije podatke o našemu kraju dje on sada obitava ne zna. Bruka i sramota. Vjerovatno će ovaj bugarski prešednik više saznat i interesovat se do samoga našega biskupa.

  • Potpuno si u pravu, a jos veci apsurd je taj sto je i Fico doso da ga “provede kroz Kotor”… kakve on veze ima sa ovim kulturnim blagom, kakve veze uopste ima Crna Gora, sto ga nisu poveli u Podgoricu da mu pokazu sahat kulu

   • Tipično razmišljanje provincijalca. Jeli moguće da tioliko pojma nemaš ti što si neko tamo. Predsjednik države kakav je god dok je na toj funkciji prima visoke goste i do maćin im je u ovoj državui i svakom gradu i selu u njoj. Elementarne stvari prvo nauči pa komentariši jer ispadaš glup u najmanju ruku. Lično Filipa ne glasam ali je predsjednik CG sa većinom glasova ovoga naroda. Kotor je u Crnoj Gori.Ćao neko tamo i ovamo i onamo moj dobri.

 3. Vodi te ga na sjever Sjetite se Kotora kad treba sminkat strane diplomate. Pi tuga vas je i gledat a ne ticat.

  • A što ste tako morbidni otkud toliko zla? sad vam ni stari grad i njegov izgled ne valja. Jadni, mali, sitni i nedovršeni što nemate što činjeti nego kritikovati bez argumenata.Dobro je neko ovđe napiosao samo Kotorani ne cijeen svoj grad i ono što imaju.A nema ih da dignu glas protiv bezakonja koje je očigledno posred Luže i ništa.E tu ti je KUKU i JES.

 4. Što ga niste poveli do Fjorda,URC-a,Rivijere,Marine,pokazali mu žičaru,sportsku halu i zaobilaznicu.Pokazujete mu ono što su napravili Venecija,Francuska,Austrija i drug Tito.Da vidimo kako bi se onda oduševio.Gospoda iz Pg sjete se Kotora kad treba nekome pokazati koliko je stara i kako je lijepa CG.Sramota , po 100 puta sramota!!!!!!!

  • Bravo ti ga 1009 !!!Pokazaše mu sve ono što su uradili vjekovima iza nas a što mi uradidmo no zagadismo i devastirasmo sve što je se moglo . Bruka i sramota !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]