BURN-ova terminološka konfuzija & ideološka „katarza“

3

„U BIRN-u neobaviješteni: Bogougodnice predstavili kao grupu koja podržava – zabranu abortusa“. Iz navedenog teksta BIRN-a, objavljenog na engleskom jeziku, stiče se utisak da je svetosavlje, umjesto ideologija iza koje je stajao Nikolaj Velimirović sa saradnicima, zapravo – srpski svetac. Tako je i transparent kojim se poziva na slobodu izbora predstavljen kao ekstremistički. (Portal Analitika 1. dec. 2022.)

Piše: Sreten Vujović

Rečena vrsta „zbunjenosti“ ili „koštuničavističke neobaveštenosti“ nije ništa novo! Rodonačelnik te vrste „neinformisanosti“ je Ilija Garašanin, koji je dajući instrukcije Milanu Piroćancu insistirao da se nikada ne pominje pravoslavlje već „srpstvo“, kako bi se Crnogorcima „zamaglila“ svijest u odnosu religijske i etničke-nacionalne pripadnosti! Nastavak su instrukcije kneginje Darinke Obrenović koja od crnogorskih stipendista u Beogradu želi stvoriti „političke janjičare“ spremne da „zakolju i rođenu majku“, Pašićeva uputstva da će se Crnogorci predstavljati većim Srbima od pravih Srba ako im se daju pozicije „policiota“ ili „poreznika“, do današnjih Vučićevih sluga i marioneta u ovoj sramotnoj i kvislinškoj aktuelnoj vlasti!

No, da ne bi dalje zbunjivali BURN-ovce, evo male pomoći!

Srpski hegemonisti su odimena Sveti Sava izveli termin „svetosavlje“ koji bi trebao biti neka vrsta surogata za hrišćanstvo! Na sličan način su nacionalnu odrednicu „srpstvo“ postavili kao surogat za pravoslavlje! Odatle velika konfuzija kod Crnogoraca u razlikovanju „srpstva“ i pravoslavlja! Inače, “svetosavlje” je ideološko-politički, klero-nacionalistički velikosrpski program i pokret nastao u okviru Srpske pravoslavne crkve tridesetih godina XX stoljeća, okupljenih oko časopisa “Svetosavlje” i za njegove ideologe se smatraju Justin Popović, Nikolaj Velimirović, Dimitrije Najdanović i grupa drugih pripadnika teologa, episkopa i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Ovakav odnos i prema hrišćanstvu i prema pravoslavlju svrstava ih u otpadnike od hrišćanstva i potvrđuje kao svetosavsku, etnofiletističku sektu, sa kojom istinski hrišćanin ne bi trebao imati apsolutno nikakvog duhovnog kontakta!

Ta duhovna „katarza“ BURN-a je jednako tačna koliko i ona da su za „srpskog heroja“, osuđenog ratnog zločinca, svi Bošnjaci i uopšte pripadnici Islama bili „Turci“, kojima se krvavo svetio do konačne „pobjede“ u Kosovskoj bici! Na ovo razmišljanje me je podstakla informacija da se priprema snimanje nove varijante filma „Kosovski boj“ i jedan duhoviti komentar: „Snimaće oni Kosovski boj sve dok ne pobijede!“ Slično tome treba potamaniti i sve „ustaše“, prije svega u „epicentralnom“ dijelu, a onda sprovesti i završnu „specijalnu operaciju denacifikacije“ Crne Gore, iliti „Male Ukrajine“!

I svaka istina im je takva od postanka!

Sada više nijesam siguran da BURN nema veze sa onim policijskim komandantom i vrhovnim zapovjednikom nekoliko kriminalnih grupa diljem Crne Gore, koji je prilikom uhelikopteričenja Njegovog Visokoanatemstva Jadonikija htio da BURNUJE cijelo Cetinje i vaskoliku „ustašku bagru“ u njemu!?

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]