Ćalasan: Moguće odlaganje eksterne mature

0
Nakon zahtjeva pojedinih đaka, roditelja i udruženja da se odgodi eksterna provjera znanja za osnovce i srednjoškolce iz razloga što ne mogu zbog uticaja korona virusa da se adekvatno pripreme, Ministarstvo prosvjete nauke, kulture i sporta odlučilo je da, ipak, preispita raniju odluku da se testovi ove vrste organizuju u redovnom roku.

Član ekspertskog tima u Ministarstvu doc. dr Martin Ćalasan rekao je za Pobjedu da će početkom sedmice donijeti odluku hoće li biti odlaganja ove vrste provjere znanja.

Polaganje zakazano za 6. april

Osnovci, odnosno đaci koji završavaju deveti razred trebalo bi već 6. aprila da polažu test iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti koji priprema Ispitni centar Crne Gore.

Za njih je potom predviđeno da 7. aprila polažu testove iz matematike, te 8. iz jednog nastavnog predmeta po izboru učenika.

S druge strane, maturski i stručni ispit za srednjoškolce zakazan je za 17. april, kada bi trebalo da se provjeri njihovo znanje iz crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti. Iz prvog stranog jezika ispit je predviđen da se redovno održi 8. maja, iz matematike 12, a iz nastavnog predmeta po izboru učenika, odnosno stručne teorije 9. juna.

Iako su sada ovi termini polaganja upitni, Ćalasan je stava da su đaci, roditelji i škole na vrijeme informisani o datumima, jer su ti rokovi utvrđeni na početku školske godine, školskim kalendarom.

Ukidanje – odlaganje

Maturanti i polumaturanti su onlajn peticijama zatražili da se ove godine ukine eksterna provjera znanja. Negodovali su na nedavnu odluku Ministarstva da će se ispitivanja, ipak, održati, ali da će im biti redukovano gradivo od perioda izbijanja korona virusa, odnosno od marta prošle godine, na način što bi se od njih tražilo da pokažu samo osnovno znanje iz određenih oblasti koje su izučavali u tom periodu.

Takav ustupak, kako su, između ostalih, rekli maturanti nikšićke gimnazije, im ne odgovara, jer ,,nije ovdje riječ o kvantitetu, već o kvalitetu znanja“.

“Mnoge evropske države sa zavidnim nivoom obrazovanja, poput Velike Britanije i Francuske ukinule su eksternu provjeru znanja”, poručili su oni.

Iz Prosvjetne zajednice, međutim, kažu da nijesu za opciju ukidanja eksterne provjere znanja, ali jesu da se ona odgodi. Potpredsjednica ovog udruženja profesorica Olivera Leković smatra da ne treba ova vrsta provjere znanja da se održi sada u aprilu.

“Zauzeli smo stav na osnovu iskustva i reagovanja ostalih kolega i učenika”, rekli je Leković.

Eksterne provjere znanja treba da budu kako je planirano i predviđeno zakonima, smatra, s druge strane, akademik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti prof. dr Slobodan Backović, bivši ministar prosvjete.

Podsjeća da se na ovim ispitima sada ne provjerava samo znanje u posljednjoj godini i po. Jasno je, prema njegovim riječima, da je u tom periodu epidemije postignuće učenika niže, a eksterni ispiti su jedini instrument koji egzaktno može da da informaciju koliki je bio uticaj epidemije na postignuća učenika i koliko su ta postignuća niža.

Pravilnicima je, podsjeća akademik, predviđeno da se za upis u sljedeće cikluse školovanja boduju ocjene dobijene na eksternim ispitima kao i ocjene opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole i četvorogodišnjem opštem uspjehu u srednjim školama.

Ocjene sa eksternih ispita, kaže on, sada treba da kvantifikuju pad postignuća: po predmetima, po školama, po gradovima, po regijama i daju opštu sliku stanja u obrazovnom sistemu Crne Gore. Ti podaci ,,mogu biti od velikog značaja za one koji vode i planiraju obrazovnu politiku ako oni to žele“.

Pobjeda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]