CANU: Berlinski kongres i priznanje Crne Gore svjetionik su za budućnost, za razliku od Podgoričke skupštine od koje se još oporavljamo

4

 

Berlinski kongres i međunarodno priznanje Crne Gore svjetionik su za budućnost, za razliku od Podgoričke skupštine koja nije istorijski kapital na kojem se može graditi naše bolje sjutra. Tim temama više se mora baviti crnogorska nauka, prije svega, jer se pojedini istorijski događaji danas koriste za nacionalističke i dnevno političke potrebe u cilju negiranja crnogorske države i identiteta. To su samo neke od poruka okruglog stola “Crna Gora od 1878. do 1918.”, koji je održan u CANU.

U istorijskom razdoblju od 1878. i Berlinskog kongresa pa do 1918. i tzv. Podgoričke skupštine, Crna Gora doživjela je trenutke trijumfa, slave, uspona i padova, drame i tragedije. Nakon Berlinskog kongresa pa do početka balkanskih ratova međunarodno priznata Crna Gora biće u civilizacijskom zamahu.

 

“Ovaj će period donijeti ideju progresa, kao ideju koja neminovno u sebi nosi i modernost i prosvetiteljstvo. Počelo je traganje za identitetom i shvatanje šta je to kontinuitet i njegovo značenje i njeno društvo”, kaže predsjednik CANU Dragan Vukčević.

No, već 1916. doživjeće Crna Gora vojni, a 1918. i državni slom. Od odluka Podgorčike skupštine i dalje se oporavljamo.

“1878. Godine, magična i pokretačka riječ bila je nezavisnost, a 1918. magična i pokretačka rijec bila je ujedinjenje. Danas je ova prva riječ ponovo zadobila istorijsko prvenstvo”, kaže akademik Dragan Radonjić.

Istorijske lekcije u posljednjih 140 godina uče nas da je nezavisnost jedne države garancija njenog trajanja, zato u buduće integracije, poručeno je sa skupa treba ulaziti sa punim državnim subjektivitetom, ne dovodeći u pitanje ono najvrijednije što ima jedan narod – a to je država.

Izvor: RTCG   standard.co.me

4 KOMENTARI

 1. Tada su tek hercegovci i Jolov dida
  stigli u Crnu Goru. Pobjegli od kolca.
  I poslije 100 god. posrbljavaju BOKU .

 2. Da li je moguce da cio CANU ne zna za Ugovor izmedju knjazevine Srbije i knjazevine CG iz 23 Sept.1866g potpisan od strane knjeza Mihajia i knjaza Nikole o vojnopolitickoj saradnji i dinastickih odnosa koji jasno citira da se radi o oslobodjenju i UJEDINJENJU cijelog SRPSKOG NARODA.

  Drugim clanom ovog ugovora je ugovoreno da ce knjaz Nikola pridruziti CG i priznati kneza Mihaila za VLADAOCA CJELOKUPNE SRPSKE DRŽAVE..dok bi knjaz Nikola imao rank princa vladajuce porodice i bio dobro nagradjen….itd itd
  Jole ovo nisi znao…?
  Adio [email protected]

  • ..između “Crnogoracah i Bečkoga dvora”…potpisaše nečesovi crnogorci-pored tadašnjega živoga gospodara Crne Gore Mitropilita-neću ti reći njegovo ime…promuči se..malo vakat je da i ti staneš za blejanjem-mrzeći Pravoslavlje i Crnu Goru Crnogoraca…Moraćeš-moraćete se pomiriti sa sudbinom-prestati “zabadati trn u zdravu nogu”…ka ti preci..”zavadi pa vladaj”..UZALUD TI/VAM MUKA..ovo je- kakava je da je -Crna Gora je…brale-bre!!!

 3. Da lose je bilo u Zetskoj Banovini…
  CG je u teritoriji priznatoj 1878g imala skoro 140.000 gradjana….a u zetskoj banovini preko 500.000…..koliko i danas posle 70g….?
  Objasnjenje ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]