Čarobnjak iz Oza pravo u Kotor da otvori dječiju teatarsku feštu

3
Martin Krivokapić, direktor Festivala

Martin Krivokapić

Čarobnjak iz Oza, začaraće večeras na ljetnoj pozornici u Kotoru i podići teatrsku zavjesu 23. Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Ključevi starog grada tradicionalno su u dječijim rukama i oni će 12 sljedećih dana vladati drevnim Kotorom.

Direktor festivala, 14. godišnji Martin Krivokapić je kazao za Skala radio da je sve spremno za početak fešte, za koju su mnogo radili.

Festival nikako neće biti dosadan, a zbog činjenice da ima puno obožavatelja, produžen za tri dana i trajaće do 12. jula.

Ponudiće 71 premijerni program iz 18 zemalja koje će izvesti 200 profesionalaca i preko 1000 djece i mladih umjetnika na preko 20 lokacija u opštini Kotor.

Ovogodišnje izdanje festivala, naglašava Krivokapić, obilježiće izuzetan kvalitet i estetika pozorišnih predstava koje su namijenjene djeci svih uzrasta od beba do tinejdžera.

Na ovogodišnjem festivalu prvi put će se održavati filmski program za djecu, biće i inkluzivnih programa, besplatne edukativne i zanimljive radionice.

Martin je podsjetio na dugu pozorišnu tradiciju Kotora u kome je prva predstava izvedena 1827. godine.

Nerazumljivo je, kaže on, da se u Kotoru 23 godine održava Festival pozorišta za djecu, a da ne postoji opremljeno pozorište.

To znači posljednji apel, jer su sve kockice složene za osnivanje profesionalnog pozorišta za djecu u Kotoru.

Dobar primjer su pozorišne predstave  “Njegoš za djecu” i “Kako  rastu veliki ljudi”, koje su izvedene 37 puta u periodu manjem od dvije godine, podsjeća mladi Krivokapić.

Ove aktivnosti su podržale Opština Kotor i Ministrastvo kulture, a festival će večeras  u 21 sat otvoriti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Posljednje pripreme za početak festivala se odvijaju sa lakoćom, atmosfera je pozitivna, uzbuđenje raste, kazao je direktor festivala Martin Krivokapić, gotujući na Skali.

On je podsjetio da je PR festivala Ivan Franović, bogat prateći program vodi Milica Kašćelan, a za filmski program je zadužen Gracija Janković.

Martin je napomenuo da je ove godine velika zainteresovanost volontera za brojne programe festivala, koji zanimljivim simbolima pulsira na mnogim mjestima u Kotoru.

Ispred glavnih gradskih vrata je dječija velika stolica i još veća klupa, instalacije koje simbolizuju da najmlađi stoluju u Kotoru, u rijeci Škurdi je veliki morski pas čiji zubi nijesu opasni i sve je u Kotoru veselo i miroljubivo, zaključio je Martin.

3 KOMENTARI

  1. Ovih Krivokapića svuda. ‘Iljadili se, dabogda! Od uzgajivača školjki, predsjednika ribarske asocijacije, direktora dječjeg festivala, predsjednika najviše državne institucije… A nekad su bili poznati samo po uzgoju koza i proizvodnji najbolje kozje kaštradine.

  2. Martine tebi i svima u festivalu želim lijepih dana i da vam festival u Kotoru donese novih radosti i novih znanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].