CDT: Da bude miran izborni dan u Nikšiću

0

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva sve nadležne organe i aktere lokalnih izbora u Nikšiću da sjutra ostave po strani političke razlike, te da se posvete i podrže zakonito i bezbjedno sprovođenje izbornog postupka.

Suština izbornog procesa, kako je saopšteno iz CDT-a, mora biti pravo građana na slobodan politički izbor, koje se može ostvariti samo u zakonitom, fer i mirnom izbornom danu.

“Nikšićanke i Nikšićane podsjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju. Niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na izbor građana da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Moć je u rukama građana, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CDT poziva sve građane, a naročito one na bolničkom liječenju ili u samoizolaciji, kojima bi, eventualno, bilo onemogućeno da ostvare pravo glasa, da to odmah prijave Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) ili CDT-u.

“Biračko pravo se mora enegrično zaštititi i nadamo se da se niko neće usuditi da naruši suštinu izbornog procesa. OIK, birački odbori, tužilaštvo, policija i svi učesnici u procesu su dužni voditi računa prije svega o interesima i sigurnosti građana, a ne samo interesima političkih subjekata. Nema demokratskih izbora ako se birači ne osjećaju bezbjedno, pa je policija odgovorna da se svi zaista i osjećaju tako”, kazali iz CDT-a.

Pozvali su izborne liste, medije i sve druge aktere procesa da se uzdrže i od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih informacija i/ili izbornih rezultata kako bi se izbjeglo podizanje tenzija u gradu.

“Svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike. Još jednom pozivamo sve aktere izbornog procesa, da isprave dosadašnju lošu praksu i da u toku izbornog dana u potpunosti i u svakom trenutku poštuju epidemiološke mjere zaštite. Nadamo se da su i njima, zdravlje građana/ki i njihovi životi bitniji od procenta osvojenih glasova ili potrebe da se proslavi izborni uspijeh”, navode iz CDT-a.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].