Cdu: Povući i korigovati prvi tom Rječnika CANU

2
Cdu

Crnogorska demokratska unija se pridružuje zahtjevima da se povuče prvi tom Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika i da se unesu neophodne izmjene i korekcije.

Razlozi su brojni.

Pogrešne i uvredljive interpretacije i objašnjenja riječi su upravo cinična i maliciozna. Svaka stručna analiza bi to pokazala, mada za brojne omaške, ozbiljne propuste i slučajne i neslučajne greške nije potrebno znanje stručnjaka.

Crna Gora je dugo čekala da njena najviša nacionalna naučna i umjetnička institucija otpočne sa ovim kapitalnim projektom, koji nedostaje crnogorskoj kulturi i državi koja baštini vrijednosti multietničke i multikonfesionalne tradicije.

Odgovornost onih koji su priredili ovakav početni tom Rječnika se podrazumijeva.

Posebno je interesantno ko su autori/obrađivači spornih natuknica, odnosno pogrešnih i neprihvatljivih interpretacija pojmova i primjera koji ih prate.

Nadamo se da neki od njih za ovakav promašaj neće biti nagrađeni ulaskom u Vladu i njene službe.

2 KOMENTARI

 1. Značajan doprinos nastojanju da se Njegoš i zvanično proglasi nacišovinistom i izbaci iz školskih udžbenika. Hoće li se Suljo uskoro drznuti da zatraži zabranu Vujaklijinog leksikona? Ili bar njegovu prodaju u Montenegru.
  Vujaklija definiše “Agarjane” kao – naziv za Turke i muslimane u starim srpskim spomenicima…
  No, ne objasni Suljo nam, zašto su u njegovom Svetom libru svi nemuslimani – nevjernici.
  Mene ta odrednica, kao hrišćanina, duboko vrijeđa.
  I plaši.

 2. Ovo je goruće pitanje. Nadam se da ćemo nakon korekcije isto razumjet što zbore srbi, hrvati, bosanci………
  Pusti komplrksi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]