Cdu: Pozdravljamo odluku o posthumnom odlikovanju admirala Barovića

6
Cdu

Crnogorska demokratska unija (Cdu) izražava zadovoljstvo i pozdravlja odluku predsjednika Vujanovića o dodjeli odlikovanja admiralu Vladimiru Baroviću.

Ovo posthumno priznanje i počast časnom oficiru i heroju Baroviću su pokazatelj da naše društvo baštini i čuva najuzvišenije primjere i uzore koji treba da nadahnjuju mlade generacije. Ono je, na posebni način, priznanje i svima koji su se, u godinama tragičnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, odupirali bezumlju, mržnji i zločinima.

Čojska i junačka žrtva admirala Barovića ne smije i neće biti zaboravljena. Crna Gora i svi njeni građani treba da prepoznaju i da se ponose ljudima i postupcima koji su, u najtežim vremenima i pred najdramatičnijim iskušenjima, imali hrabrosti i ljudskosti da svojom žrtvom spasu obraz i čast, ali i da potvrde i osnaže vječne vrijednosti koje su izraz najbolje crnogorske tradicije.

Klanjamo se sjenima admirala Barovića. Njegovo ime i djelo će biti vječno nadahnuće za sve nas.

6 KOMENTARI

 1. A ko će i kad se sjetiti onog vojnika -rezerviste, koji je vidio svojim očima pogibiju drugog admirala Krsta Đurovića ? I zaspao-za navijek-jer je vidio a nije smio vidjeti NASILNU SMRT KRSTA ĐUROVIĆA…? Možda istinu o smrti vojnika “KRIJE knjiga” Momira Kučkog Bulatovića-u dijelu koji opisuje-da nije vidio,kao član VK OS SavezaRušiteljaJugoslavije/SRJ/>>(ili nije napisan?)<<- zapisnik o "obaranju helihoptera"-u Ćilipima oktobra 1991 godine?! Mrtva usta ne progovaraju..Narod koji nije imao admirale Vlada Barovića i Krsta Đurovića,i njihovog neznanog VOJNIKA-i nije narod vrijedan POŠTOVANJA-POSTOJANJA!!!!

  • CRNOGORSKI predsjednik Filip Vujanović u utorak je, povodom današnjeg Dana državnosti Crne Gore, posthumno dodijelio Orden za hrabrost admiralu bivše JNA Vladimiru Baroviću, koji je početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj odbio izdati naredbu o otvaranju vatre na primorske i dalmatinske gradove te naposljetku počinio samoubojstvo.

   Govoreći o admiralu Baroviću, Vujanović je kazao da je riječ o čovjeku kojem su čast i dostojanstvo bili put kojim se kretao i koji je, u ime tog puta, samovoljno okončao život.

   „Admiral koji nije želio izdati naredbu da se razaraju dalmatinski gradovi i naselja, da se ubijaju nevini ljudi, shvatio je da mu crnogorska etika i vrijednosti to ne dopuštaju“, kazao je Vujanović.

   Orden za hrabrost posthumno je dodijeljen admiralu Baroviću na prijedlog nevladine organizacije Građanska alijansa i SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.
   Barović se ubio 29. rujna 1991., u vrijeme kad je i onim najoptimističnijima bilo jasno da će rat biti nemoguće izbjeći. Barović je, poput mnogih drugih u to doba, mogao ići lakšim putem i slijepo izvršavati naredbe iz vrha JNA koja je u to doba već u potpunosti bila u službi Slobodana Miloševića.

   No, Barović je krenuo težim putem, putem koji će ga prisiliti da si oduzme život, ali i da sačuva obraz. U vrijeme kad je dobar dio Crne Gore podržao zločinačku politiku iz Beograda, a neki su joj se razarajući Dubrovnik i pridružili, Barović je pričao o časti koja mu ne dopušta da granatira ljude koji mu ništa nisu skrivili.
   Primjer dostojanstva i hrabrosti.

   • Kapu dolje pred žrtvom admirala Barovića!

    Sve je ovo ipak u cilju da se prekreči biografija onoga koji
    je 1991. “zamrzio šah zbog šahovnice”.
    Ako je “šahomrzac” bio u uvjerenju da te ratne 1991. radi, po naređenju
    odozgo”, nedostojne stvari – zašto časno nije podnio OSTAVKU
    na izvršnu i političku funkciju koju je tada (i danas) obavljao??
    A, jok, more, svi moralni obziri padaju pred vlastoljubljem!

    • Slažem se i navodim još jedan primjer, kojih sigurno ima još:

     U GODINI kada se obilježava 25 godina od smrti kontraadmirala Vladimira Barovića, koji je izvršio samoubojstvo, ne želeći da po komandi tadašnje JNA bombardira hrvatsko primorje, još jedan visoki oficir svojom nerazjašnjenom tragičnom sudbinom ratne ’91. zaslužuje da bude spomenut, piše Radio Slobodna Evropa.

     Riječ je o kontraadmiralu Krstu Đuroviću, bivšem komandantu garnizona u Kumboru, koji se po svjedočenju sugovornika Radija Slobodna Evropa, protivio agresiji na Dubrovnik, a potom pod misterioznim okolnostima poginuo…

     Tek toliko da se zna…

     Nikola Samardžić, nekadašnji direktor kotorske Jugooceanije, također na svjedočenju u Haškom procesu Slobodanu Miloševiću, izjavio je kako ga je Krsto Đurović deset dana prije napada na Dubrovnik posjetio i, kako je rekao, veoma ogorčen žalio se kako se priprema napad na Hrvatsku u čemu ne želi sudjelovati ni po cijenu života.

 2. Izborni sistem je naopako skrojen. Svaka šuša i maruša može registrovati stranku. Onda se ugovori predizborna koalicija sa vladajućom partijom – i makar jedan mandat je osvojen. Za osnivača. A samostalno ne bi osvojili ne desetinu cenzusa. Umjesto da su takva pravila, da predizborne koalicije ne može biti. Samo cenzus, bajo, pa se bori za postizborne koalicije. U takvim okolnostima i pravilima ne bi Ranjova partija 18 godina držala “vreću”. Ne bi bilo ove žalosne pohare i cunamija goreg od Fukušime.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]