Cdu: Rusija prijatelj, paternalizam neprihvatljiv

0
Cdu

Cdu sa pažnjom prati izjave ruskih zvaničnika koje se tiču Crne Gore.
Posljednja izjava g. Lavrova, ruskog ministra inostranih djela, pokazuje da zanimanje ruske diplomatije za crnogorske političke prilike izlazi iz okvira komunikacije koja podrazumijeva poštovanje principa nemiješanja u unutrašnje stvari suverenih zemalja.

S jedne strane, potpuno je legitimno – za zemlju veličine i uticaja koje ima Ruska federacija – da javno iznosi stavove, ocjene i prijedloge koji se odnose na globalne i regionalne prilike i probleme. To nije neočekivano, niti neuobičajeno.

S druge strane, međutim, iznenađujuće je da se uvaženi ministar Lavrov unosi u razmatranje unutrašnjih prilika i političkih odnosa u jednoj zemlji na način koji je to učinio u intervjuu “Moskovskom komsomolcu”. Njegovi pristrasni i neutemeljeni stavovi o načinu na koji će Crna Gora odlučiti o pristupanju NATO-u odstupaju od svih diplomatskih uzusa i pravila. Njegove poruke podsjećaju na vremena koja su daleko iza nas.

Svi ozbiljni i razumni političari u Crnoj Gori, koji žele da vide našu zemlju u Alijansi, su iskreno zainteresovani i opredijeljeni za očuvanje i razvoj dobrih odnosa sa Rusijom i ruskim narodom. Članstvo u NATO tome nije prepreka, niti smetnja.

Ne postoji ni jedan razlog da Rusija kvari odnose sa Crnom Gorom zbog naše evro-atlanske orijentacije.

Sa crnogorske strane, ne postoji ni razlog, ni opravdanje da se interesi crnogorskih građana podrede ili ponište zbog aktuelnih odnosa na relaciji Zapad-Rusija. Ti odnosi su složeni i u stalnim promjenama. Crna Gora će donositi odluke koje se tiču naših legitimnih nacionalnih i državnih interesa u skladu sa našim Ustavom i zakonima, a ne u zavisnosti od toga kakve su trenutne prilike na relaciji Vašington-Moskva ili kako sada  stoje stvari na političkom i ekonomskom planu između Ruske Federacije i Evropske Unije. I jedno i drugo je podložno promjenama, usponima i padovima, kako nas uči bliža i dalja istorija.

Zbog svega toga izjave uvaženog ministra Lavrova uvažavamo samo u onom dijelu koji je lišen želje i pokušaja da se Crnoj Gori nametnu rješenja koja prate ruske, a ne crnogorske interese.

Diktat i paternalizam nijesu najbolje preporuke za građenje odnosa na osnovama ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja i poštovanja između dva naroda i dvije države, pa makar dolazili i od najboljih prijatelja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]