CTU traži hitan sastanak zbog nepoštovanja zakona od strane Luke Kotor AD

10
autobisi Montenegro Shorexa izlaze iz lučkog prostora

Zarko Radulović

Nakon odlaska Koordinacionog tima za praćenja turističke sezone iz Kotora, firma Montenegro Shorex je prekršila zabranu ulaska u lučki prostor, čime je u direktnom sukobu sa zakonom.

Prodaja aranžmana za autobuse firme, čiji je jedan od osnivača Luka Kotor AD, u lučki prostor razljutila je kruzer kompanije koji su uložili protest Luci Kotor AD i tražili da se problem pod hitno riješi.

Sve što je Luka po tom pitanju uradila je izmještanje autobusa izvan lučkog prostora, a prodaja aranžmana je nastavljena u novoizgrađenom lučkom terminalu.

U trci za novcem, pojedinci iz menadžmenta kotorske kompanije previđaju da ovakvim radnjama, kao i drugim propustima koji još uvijek nijesu riješeni mogu značajno uticati na dolazak kruzera u narednom periodu.

Zbog toga je Crnogorsko turističko udruženje (CTU) iniciralo sastanak u petak, 3. oktobra sa predstavnicima turističkih agencija i Svetlanom Šljivančanin, glavnom turističkom inspektorkom.

Na sastanku su donešeni zaključci koji su upućeni državnom sekretaru Ministarstva održivog razvoja i turizma Predragu Jelušiću.

U zaključcima se kaže:

1.     Neophodno je da što prije Ministarstvo održivog razvoja i turizma organizuje sastanak sa predstavnicima Uprave carina, Poreske uprave, MUP-pogranična uprava, Inspekcije za drumski saobracaj i Turističke inspekcije zbog problema koji se pojavljuju u prodaji, naplati  i realizaciji izleta agencija koje namaju zaključene ugovore sa kruzerima a kojima se, suprotno svim pravilima, omogućava ulazak u Luku Kotor.

2.     Luka Kotor treba da radi svoju osnovnu djelatnost i bude servis kruzerima koji uplovljavaju a ne da koristi monopolski položaj i bude konkurencija i brodskim kompanijama čiji su partneri i našim agencijama koje već imaju zakljućene ugovore sa brodskim kompanijama.

3.     Potrebno je provjeriti kako je Montenegro Shorex, čiji je osnivač Luka Kotor , dobila  licencu za rad iako se nalazi  u carinskoj zoni, u novoj zgradi za koju imamo informaciju da nema upotrebnu dozvolu.

4.     Unutar lučkog prostora i carinske zone ne mogu da se odvijaju nikave vrste usluga koje su vezane za naplatu karata na licu mjesta, što znači da unutar carinske zone i lučkog prostora mogu da borave samo vozila i lica koja imaju ugovore sa kruzer kompanijama.

Obzirom da su na ovakvo ponašanje, ulaska, parkiranja autobusa unutar prostora Luke Kotor i prodaju aranžmana bez ugovora, kruzer kompanije: Azamara Club Cruises, Celebrity Cruises, Royal Caribbean International, TUI Cruises, Pullmantur Cruises, Silversea Cruises, Norwegian Cruise Line, MSC Cruises, uložile protest Luci Kotor AD i da je Luka Kotor prije nekoliko dana izmjestila autobuse, ali i tražila od ovih kompanija da Montenegro Shorex uđe u podugovorni odnos sa agentima za Crnu Goru, molimo Vas da se hitno zakaže predloženi sastanak kako bismo konaćno utvrdili pravila poslovanja i primijenili zakone koje imamo, stoji u dopisu Jelušiću, koji potpisuje predsjednik CTU-a Žarko Radulović.

10 KOMENTARI

 1. Nije mi jasno ako je sve ovo provjereno ako ljudi stoje iza ovoga što javno izjavljuju đe su onda državni organi?Što rade nadležne službe?. Ko i da li provjerava ove navode jer je to direktno kršenje zakona, ako je? Što se u stvari dešava i ko se krije? Ko je nedodirljiv? Vjerujem da neće moći dugo tako.Ništa više ne razumijem.

 2. Canta merlo,cantaj,cantaj-ajde,ajde i pocekaj-do 2015 kad bidnu vapori zvizdukali pod Ratac i Volujicu-adio Antica,adio Kotore sa onom tablom ispod kuce Stane Racete,pa otole na Peluzicu-u upavu Luka Montenegro dje će se siriti i susiti koziji sir-od koza na ispasi sa Pestingrada i uredjenijih-prilagodjenijih za ispasu gradskije zidina-oliti bedema, u katakombe “velje uprave”-adio Bepo?
  Adio Kotore-odavna si ti prevazisao XXI vijek nove ere…? Samo ti gradjani fale za taj vijek?
  I na ultimu-oli mislite da doktorat sluzi da visi nazid-ili kao tapic otirac za opanke?Jest borami,da vise-ali na onu rabotu svi onizi koji neznaju da je doktorat ulaznica za Europu-jerbo kazu tako “tamo daleko”,da je i tamo na bolandžu-na cijeni”canta carta”-a ne znanje steceno u struci?
  Eviva doktori,i vi ste prosli dracin put-nije lako zvati se-a ne znati ko te i zasto ,i kako ve zove-a,borami i stimaje?
  A,e,i stima vi je ka ona rabota-kratko traje,a dugo je pamtite-moji mili Kotorani?

 3. To je družina koja smatra da im ne može niko ništa, zato ne pardoniraju nikoga ali sve do jedne ure.
  Srljaju ili riljaju to ću im poručiti i imaju pravo jer nema države i zakona, nema kontrole niti pravde.Zato društvo lučkih genijalaca samo gradite sad očekujemo soliter za “potrebe grada” i vaše špagove.Malo ste zakučili.

 4. Nijesam upućen u problematiku da li nekakav Shorex, u trci za bezobzirnom zaradom, krši zakon i, ako je tako, postoje li ikakve kaznene odredbe da se kabadahija kazni?
  Jasno je samo da su u pitanju veliki novci koje neko zarađuje. Mimo zakona…? Da li taj neko plaća adekvatan porez državi Crnoj Gori na taj “nezakonit profit” ? Ili je samo dovoljno crnogorčiti i barjačiti, a porez neka plaćaju oni što “ne vole Crnu Goru”.
  Možda treba postaviti pitanje da li to neko pokušava da na mala vrata dovede autobuse iz susjedne države da razvoze turiste po Crnoj Gori, kao što su to godinama radili?
  Ako je to u pitanju, onda država sa sve institucijama – ne postoji.

 5. Vazno je da ima autobusa, brodova, turista… Nije mi jasno zasto se zalite?! Ko vama brani da idete do vrha Luze? Sve vam smeta… i Jugopetrol i Jugooceanija i Pristaniste Kotor. Kako je lijepo vidjet te kruzere. Ja odma dozivim kada ih vidim a vama smetaju!
  Voli vas Dragana iz Udruženja Hranitelja Golubova – bez licnog stava o bilo cemu. Za mene razmislja moja Partija.

  • Ne smetaju brodovi i dabogda ih bilo jos i vise ali bi trebalo da nas hvale a ne da se ovako sramotimo pred svijetom i da pisu zalbe protiv Luke.

 6. Bitno da se stavila ograda i da narod ne moze prosetat do lanterne, barem kad nema brodova na vezu. Dje je zakon, dje su inspekcije, dje je vlast da ovo divljanje sprijeci?!

  • Ograda tu mora biti, jer je luka otvorena za medjunarodni saobracaj i samim tim to je granicni prelaz, te mora biti na taj nacin osigurana. No, to je najmanji problem, prosto je neshvatljivo da menadzment luke, otvoreno bez imalo stida krade, pljacka i prije svega je jedina i najveca poslovna prepreka brodovima i kompanijama koje uplovljavaju u tu istu luku… Jedan paradoks koji moze samo da opstane u ovoj i ovakvoj drzavi…

   • Niđe na svijet se ne može šetkat po graničnom prelazu,pa ni u Kotoru,zato je ograda.
    Montenegro Shorex je firma koja je osnovala AD Luka Kotor,i njena vozila mogu ulazit i izlatit iz svoje firme (luke)kako ih volja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].