Cerber ucjenjivački virus zaraženih računara ima svoju političku metu

0
Milan Ćurčić, elektroničar

Milan Ćurčić

audio: Milan Ćurčić

Svjedoci smo sve češćeg prijavljivanja zaraženih računara, a statistika kaže da je za preko 170 odsto tokom prošle godine povećan broj slučaja zaraženih računara, tzv. Cerber ucjenjivačkim virusom.

Ima li zaštite ili prevencije pitanje za elektroničara Milana Ćurčića, koji je na ovu temu bio gost Skala radija.

“Jedina zaštita je back-up ili čuvanje podataka na drugom uređaju koji nije konstantno na intrernetu niti priključen na računar. Posljedni takozvani cerber, ucjenjivački  virusi nijesu toliko smrtonosni za sam računar koliko za lične podatke, fotografije, dokumentaciju  firmi ili privatnih korisnika. Sve je apsolutno u opasnosti”, objašnjava Ćurčić.

Malo vremena samo, tri sekunde treba da nakon zaraze počne proces kriptografije.

A sama prevencija anti virusa je slaba zaštita, jer anti virusi ne mogu boriti niti detektovati napad.

Podaci se ne mogu vratiti osim da vlasnik računara odgovori na ucjenu što apsolutno nije rješenje, smatra Ćurčić i dodaje da se time samo podstiče dalji rast virusa i zaraženih računara.

Zanimljiv je podatak kada su u pitanju geografske lokacije koje napada ovaj virus.

Ćurčić smatra da je i to povezano sa politikom, jer su zemlje Bliskog istoka, pro ruske zemlje među kojima je i Ukrajina, ali i Rusija, Azerbejdžan, Jermenija, Bjelorusija, Kazakhstan, Moldavija, čak  i još neke zemlje istočne Evrope potpuno geografski pošteđene od cerbera, ucjenjivačkog virusa.

Nakon završene infekcije računara korisnik dobija ucjenu na njemu i detaljne informacije na koji način može da uplati i odgovori na ucjenu, na koji žiro račun, kojom valutom u vrijednosti od 500 do 1000 eura, kako bi navodno bili vraćeni podaci.

Međutim, takvih slučajeva još nema prijavljenih, moguće i zbog sramote što su platili, rekao je Ćurčić.

Do sada je kompjuterskom servisu PC Bug u Dobroti prijevljeno šest slučajeva uglavnom zaraženih poslovnih računara manjih firmi, a bilo je i privatnih korisnika, ali se više ide na varijantu e-mail pecanja kada se otvori datoteka i tada je pogubno.

Od ovog virusa se teško zaštititi zbog piraterije koja se događa na Balkanu i kod nas.

Piratski softeri su podložni virusima jer nemaju sigurnosne zaštite, zakrpe koje šalje proizvođač softvera, zaključio je Ćurčić gostujući u Skala radiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]