Četiri godine jačanja saradnje NVO i lokalnih samouprava

0

Danas je održana završna konferencija Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) na kojoj su predstavljeni rezultati nakon skoro četri godine sprovođenja programa.

Program ReLOaD finansiran je iz budžeta Evropske unije, a sprovoden je od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

ReLOaD program se od februara 2017. godine sprovodio u glavnom gradu Podgorici i opštinama Nikšiću, Tivtu, Kotoru i Pljevljima.

Ukupno 50 projekata je finansirano iz sredstava programa, realizovanih od strane 37 nevladinih organizacija i uz učešće oko 7 000 korisnika. Preko pola miliona eura je opredijeljeno kroz 13 konkursa nevladinim organizacijama objavljenim u pet opština, te 25.600 eura za suzbijanje posljedica Covid-19 pandemije i to socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, saopšteno je iz ministarstva javne uprave i digitalnog društva i medija

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori ukazala je na značaj ovog programa za lokalne zajednice i stanovništvo.

“Praksa koju je ReLOaD uveo, oblikovao i izoštrio, primjer je kako participativni pristup u kombinaciji sa otvorenošću lokalnih samouprava mogu pomoći lokalnim zajednicama, sve u skladu sa najboljim međunarodnim standardima“, kazala je Gašparikova

Ona se takođe zahvalila  predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, koji su bili pouzdani partneri tokom sprovođenja projekta, ali i kolegama iz ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Zajednice opština Crne Gore, NVO CEDEM i TACSO bez čijeg aktivnog učešća program ne bi ostvario ovakav uspjeh

Ana Lorenzen, menadžerka programa, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori istakla je da ReLOaD program predstavlja pozitivnu praksu saradnje nevladinog sektora i lokalnih samouprava i podsjetila na bitnost ove saradnje

“Odgovornost je svih aktera u društvu – od lokalne uprave, civilnog društva i međunarodne zajednice , da osiguraju zajednički i predan rad tokom procesa pridruživanja EU. Vjerujem da je ReLOaD program može da doprinose dostizanju ovog cilja“, poručila je Lorenzen

Ona je naglasila kako je ReLOaD pružio dobru osnovu svim građanima da iskažu svoje potrebe, a lokalnim jedinicama samouprave ukazao na iste.

Lorenzen je objasnila kako su ovakve inicijative, koje prate evropske vrijednosti i principe, dobrodošle.

„Ovaj razvojno orijentisan pristup finansiranju, koji je u skladu sa prioritetima zajednica, dio je participativne demokratije – jednog od vodećih principa EU i jednog od temelja pristupnih pregovora, sa posebnim naglaskom na podršku civilnom društvu,“ zaključila je Lorenzen.

Jadranka Vukčević, direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je naglasila da su programi popout ReLOaD-a neophodni za jačanje normativnih okvira i principa funkcionisanja javne uprave, ali i saradnje između nevladinih organizacija i lokalnih samouprava.

 

“U pet opština učesnica ReLOaDa vidimo da je intezivirana saradnja sa nevladinim sektorom u pogledu pružanja usluga građanima od interesa za zajednicu. Pored unaprijeđene komunikacije, sami rezultati realizovanih inicijativa se bolje i kvalitetnije predstavljaju građanima, a veće je i učešće građana u brojnim projektnim aktivnostima. Takođe, projekat je dao doprinos i ostvarivanju ciljeva Strategije unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija, osnažio je kapacitete opština i NVO da sarađuju, dopunjuju se u radu i zajednički donose odluke“

Ona je pohvalila lokalni tim UNDP-a u Crnoj Gori na ogromnom naporu uloženom tokom realizacije ovog programa i nesebičnoj pomoći svim učesnicima u ovom procesu.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) je program finansiran od strane Evropske unije koji se sprovodio u 6 zemalja i teritorija iz regiona uz primjenu metodologije za finansiranje NVO zasnovane na principima transparentnosti i odgovornosti, po uzoru na praksu u zemljama članicama Evropske unije, zaključuju iz ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].