Čija je moja kuća, Abazoviću

30
Sreten Vujović

Dritane Abazoviću, evo jedne poučne pričice!

Žali se prijatelj prijatelju:
„Htio  bih kupiti kuću kod jednoga čovjeka, no se plašim da će biti skupa!“
„ A je li on gradio tu kuću?“
„Nije!“
„Ne boj se ništa! Lako ćete se pogoditi!“

Sa tobom i tvojim partijskim drugovima su se pogodili više nego lako! Naše kulturno nasljeđe gradili su naši preci u gotovo nemogućim uslovima! Tebi  i bivšem čovjeku Adžiću je „palo šake“ da „krčmite“ ono što vam ne pripada i da našim potomcima oduzimate ono što im je ostalo  u nasljeđe od mučenih i herojskih predaka! Što misliš kada bih došao u poziciju da moj glas, kao pravoslavca odlučuje da se nekoj tuđoj državi predaju u vlasništvo svi sakralni objekti islamske kulture u Crnoj Gori!?

U  izgradnju ove naše kuće, gradili smo moje društvo i ja i uložili u to svu energiju, mladost, a neki su bogami i robijali za nju i bili pouzdan branitelj tvog naroda od  paravojnih i drugih formacija tvojih sadašnjih koalicionih partnera!

Meni je, Abazoviću, sve postalo kristalno jasno nakon izjave, koju si dao mnogo prije ovih izbora, kako su u Crnoj Gori najugroženiji Srbi i Albanci, Biće da su tebe i tvoje sunarodnike branili Mladić, Karadžić, Arkan, Frenki i 7. bataljon, sve sa blagoslovom  onog đavoljeg šegrta, koji  je uginuo od korone! Mi sa Cetinja, nijesmo „ni prstom mrdnuli“ ni one večeri kada su kolone tvojih koalicionih partnera  otišle u Tuzi i  pucnjavom iz vatrenog oružja pokušavali da izazovu incident, kako bi imali „alibi“ za novo krvoproliće, slično onom u Srebrenici!

Osjetiš li i malo stida što je tvoj i glas tvojih partijskih drugova otišao protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici, protiv prijedloga da se van zakona stave fašistički simboli, fašistički pokreti i aktivnosti!? Imao si šansu Dritane da budeš častan čovjek, ali tvoj primjer, primjer Jelušićke i nesrećnog Adžića,  ostaće kao primjeri beščašća u ovoj našoj opustošenoj domovini, opustošenoj, zahvaljujući vašem „patrljku“ od partije, koja je uvedena u „Makedonsku razglednicu“ kao najkorumpiranija kreatura u ovom vijeku,  i to u rekordno kratkom vremenu!

Kako ti, Dritane, a ni tvoj (patriote su se odrekle od takvih) saradnik Adžić,  s obzirom na mladost, nijeste učestvovali  u novovremenom postavljanju  temelja ove  naše kuće već samo u privilegijama, koje vam je nudila kao poslanicima,  i za četvorogodišnji nedolazak na posao (između ostaloga), sada možeš da je krčmiš sa Dražinim Frontom i njihovim podmlatkom crvenih kravata i crne duše! Oni koji „na brdo ak’ i malo stoje“ vide da vas je „opilo“ ośećanje slavodobitnika tako da dalje od svoje  śenke ne vidite!

Ušli ste u kolo onih koji baštine kao ideologiju zločin, etnička čišćenja i klerofašizam!

Zapamti: „Ko s đavolom tikve sadi, o glavi mu se razbijaju!“

Sreten Vujović, akademik DANU i potpredsjednik CG PEN centra

30 KOMENTARI

 1. Svaka čast Sretene na tekstu
  Dodao bih još da su klerofašisti zadnji put bili dio vlasti do 1945.godine i evo opet nažalost 2020.
  Evo pjesme srpskog pjesnika onima koji ne misle kao ja i Vi a govori mnogo ;

  Nebo je srpsko plave boje
  Na njemu sedi srbin Bog
  Oko njega kruže srpski anđeli
  I služe srbina Boga svog.

  • Sve su pokrali! Sreten je ime koje nije srpsko, već staro hrišćansko, iz vremena Hristovog rođenja: Sretenje Gospodnje! No oni kažu da je Hrist propovijedao na srpskom jeziku, cijelih 1800 godina prije Vuka! Patološki lažovi! Čak bolje znaju kad sam rođen! Kažu imam 70 godina! Profulali su cijelih 10 godina! Dakle, Boky, pripadnik CPC, napada njenog obnovitelja! Opstaje zahvaljujući intrigašenju! Ako se radi p čuvenom kokošaru, onda nije vrijedno trošiti riječi!

   • E pa dobro Sretene sad nam je svima laknulo a mislili smo da si beznadezan slucaj, divota Sretene evo i ti imas sansu u ovih deset narednih godina da se popravis da odrastes, srecno ti bilo, nego ono sretenje gospodnje bogati na kom je to jeziku?

    • Ada srpskom, jer egipatski faraoni su bili srbi – kao i svi rimski vladari! Piši im pamet! A kokošar je bio patrijarh u vrijeme cara Dušana. Koje patrijaršije?! To treba iz humanitarnih razloga – sprovesti u Dobrotu. Žalim!

 2. Sretene, tebe neko proganja? Zivi organizmu koji nosis ime Sreten (staro srpsko ime), ti si umislio, to je paranoja. Ne mozes ovako da pises za svoje sugradjane. Ne slazem se nikako sa odlukama tog pokreta, ali da bi neko iznio ovo sto ti iznosis mora biti moralna gromada u odnosu na onog za koga pise, a ti si suprotno od toga, svi su oni moralne gromade u odnosu na tebe. Pitam se kako to, zivi organizmu, da ti nikad niko u svojih 70 godina ne odgovara? Kako to da u niti jednom kolektivnu ne mozes da opstanse? Da li se cijelo covjecanstvo krenulo protiv tebe? E Sretene Sretene…

 3. GOSPODINE SRETENE..LIJEPO VAM JE IME! ALI OKOVANO LOŠIM NAMJERAMA! OVO VAM ŠILJE INSAN “SLOBODAN KAO PTICA NA GRANI”-BEZ “PRATNJE ČEKE-LOVACA”?…NIESAM KONSULTOVAO MOJU PARTIJU-ONA JE SAHRANJENA NA STARU SER BPSKU GODINU-1989(KAD JE DRITAN BIO “MLAĐA GRUPA-BRUCOŠ DJEĆIJEG VRTIĆAU ULCINJU-NA BOJANI) U KOTORU STAROM GRADU!…PA I AKO BEZ DOZVOLE MOJE “PARTIJE”-JA VAS MORAM PITATI:”DA LI ZNATE KIKO JE DRITAN DANAŠNJI-“DERAN” IMAO GODINA…NA DAN 2O.KOOVOZA.1988 GODNE-RAČUNAJUĆI OD DANA 25.PROSINCA-(KATOLIČKOG BOŽIĆA-1985 GODINE-KAD JE ROĐEN U UCINJU?..UZ MOLBU-A KOLIKO IMA DANAS GODINA-DA BI SMO GA -VI ZA “GENOCID OSUDITI”-KOJI SU POČINJEI VAŠI “MILJENICI-SERDARI PETROVDANSKE “VIVA VERO MONTENGRO-1941.GODINE”-NA CETINJE-ĐE SU NAŠE SVE SVETIJE-POŠKROPLJENE(1941)PRISUSTVOM PIRCIA BIROIJA I MITROPOLITA CRNOGORSKOGA PIMORSKOGA-JOANIKIJA?…I NEBI DALE-OD OVE ISTINE-KOJU NE MOGU POBTI NI PETROVIĆI DA SE DIGNU-NI CRNOJEVIĆI-KNDERBGEOIĆI-SNIVAČI-CETIJSKOGA MANASTIRA-VLADARI ZETE DONJE-GORNJE?.

  NA VAMA JE GOSPODINE VUJOVIĆU-DA O SEBI BRINETE I O SEBI MISILTE?!..A NA NAMA-DA O SEBI MISLIMO..!?”BOG JE REKAO POMGNI SE-POMOĆU TE I JA”…?!!

  • Gospodine Drinjak, pročitajte još jednom moj tekst! Nešto ste očigledno pročitali, što u tekstu ne postoji; stoga bi bilo dobro razmisliti đe su “loše namjere”! Kada je u pitanju genocid, dio teksta se odnosio na nedavnu skupštinu, đe su ovaj i njegovi drugovi digli ruku protiv rezolucija o sankcionisanju fašizma i genocidu u Srebrenice! I nije mi jasno po kojoj logici me smještate u 41 godinu?! Rođen sam gotovo dvije decenije nakon tog događaja! Napokon, đe ste Vi sebe prepoznali u molm tekstu? Žao mi je ako se to desilo, jer moj tekst je kritika svega što i Vi kritikujete, a ja ću i dalje misliti o mojoj jedinoj kući CG, a na taj način i o sebi ili treba da shvatikj Vašu zadnju rečenicu kao diskretnu prijetnju!? Žalosti me ako je to tako! Pokušavali su i ranije, ali bez uspjeha!

   • GOSPODINE VUJOVIĆU…VAMA SE JOPET “OMAKLO”-PA UMJESTO ODGOVRA- VI JOPET-MENI PITNJA(PO “BOKEŠI”-ISPOD ŽITA?)?..UMJESTO DRITANA I NEOVLASTI-“AMATERA” ZAPITALI(SAMOGA SEBE)..:A ĐE BISTE SRETENE DANAS BILI(BREZ IZOLACJE-LIŠEN INFORMACIJ?)-PA DA STE PITALI MILA I NJEGOVE “RASHODOVANE SARADNIKE-TRABANTE (IMALI STE NA RASPOLGANJU-SUMLO 3O. GODINA?!)-PA UMJESTO ČEKANJA DA DRITAN ZDRENE-OPUNOLJETI SE -DA OD MILA TRAŽITI DA U “MILOVU SKUŠPTIU-DrPiSveto”-PRIZNA GENOCID POČINJEN U SREBRNICI..?!…A KOJI JA LIČNO NE DOŽIVLJAVAM DA JE SAMO U SREBERNIICI POČINJEN GENOCID-NEGO-DILJEM BOSNE I HRCEGOVINE-(MOJE POSTOJBINE-MOGA OCA I BROJNE PORODICE) -OD 1991 DO 1995 GODINE-ĐE JE POBIJENO PREKO 1O5.48O LJUDI-O TOGA VIŠE OD 5O% BIAŠE NEJAČ-(ZVANIČNI … PODATCI-KAŽU ARHIVI HAŠKOGA SUDA)-RUKOTVORINE(DILEME NEMA!) SRBO CRNOGORSKIHIH..NEOFAŠISTA-PRIVRŽENI SVOME VOĐI… KASPINU I GROBARU SA DEDINJA I NJEGOVOM “ČETVOROPREGU 4M”omiru MILOŠEVIĆU I Milu MROVIĆU)…!!!…DAKLE OVO SU PRVCA PITANJA-UPUĆEA NA PRAVU ADRESU!!!..A NE NA “ČEKU” DA DRITAN ZDRENE!!!
    ISKREN DA BUDEM-JA NEZNAM KAKO SVE OVO NAZVATI(OVE SVIJARIJE!!!)-POČINJENE U PROTEKLE 32 GODINE-VLASTI-KOJA NAM JE DARIVALA-NA STARU SER BPSKU GODINU-1989.NEOFAŠIZAM SA PIMJESAMA GENOCIDA-ĐE SU GOD STALA KOPITIMA MAGARAD- “SOLDATI” KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA I NJEGOVOG ČETVOROPREG 4M”-ONDA SER BOCRNOGOSKI-DANAS “CIPAN CIJELI-“crnogrski”?!?!!!..IDUĆI-VOZEĆI SE “PRVO PRUGOM IGALO-GRUDA-CAVTAT-DUBROVNIK I DALJE”..?!!!

    UZ POZDRAV DRUŽE SRETENE-“JEDINICE CIVILNE ZAŠTITE”-POSTROJENE SU U VAŠU ČAST-I SPREMNE ZA SMOTRU NA “SVETOG BIK-a”-KOTORSKOG”-NOVOG SVECA U ČAST I SLAVU KOTORSKOG NEOFAIZMA-KOJI JE BIO USPOSTAVLJEN NA DANAŠNJI DAN-NA SER BPSKU GODINU-1989…!!!

    • Jole izćakulao si Sretena koji je ovđe došo ko fićfirić, a Tebe ne zna da si i od gore matere, nego onijezi od zla oca iz Grblja
     Vladanovog!
     Koliko si samo litara maginjače i glogovače polokà sa prckavcima!

 4. E, Sretene … kasnis.
  A, znas li Ti koliko nas ima koje je vlast ( koja je i proizvela Tvoj DANU) bukvalno – unistila. I ti Tvoj “djavolji šegrti” koji se predstavise da vise vole Crnu Goru od nekih od nas.
  Za razliku od Tvojih i Dritanovih nas niko ne brani. Nas branik je nasa VJERA, LJUBAV I NADA. NAS KORIJEN.
  KOME SMETA, OD KOGA JE, NEKA IZMISLI I BUDE STA HOCE, NAS NEKA VISE OSTAVE DA ZIVIMO OVO MALO JOS DOSTOJANSTVENO.

  • Čitaš li išta tako Ti Boga na kog se pozivaš!Ljubav?! i lisica voli piletinu! Živi Lola CG! Živi! Pričaš gluposti. DANU je proizvela potreba patriota da se suprotstave fašisičkoj kvaziumjetnosti i kvazinauci! Činjenica da vlast pomaže samo CANU (odnosno ekspoozituru SANU) io SPC a ne CPC govori dovoljno! Vaša ljubav je na nos počela da iskače mnogima! Ostavljam Te da živiš dostojanstveno sa baštinicima genocida, zločina… Ne javljaj se više kumim te velikim Bogom da se ne brukaš!
   Nije ljudski! Ja ne kasnim! Počeo sam kao mlad čovjek ’85. godine pojavom Memoranduma i Miloševićeve falange, i stradao a sradam još uvijek. Sa velikim zadovoljstvom što sam Čovjek, pa na dalje!
   Morah Ti kazati… a uzalud!

   • Oprostite godpon Vujoviću…moje godine nedozvoljavaju mi da Vas razumijem:..pa Vas molim da mi doobjasnite-ko je osnivač i ktitor juečranje-današnje “CrrnogorskeAutokefalleNenarodeUdruge”?…Pravo da vam erknem-buni me iovo veliko lpotonje slovo”U”?

    • Pravo da Vam kažem, druže Drenjak, ja vas uopšte ne razumijem, a činilo mi se da Vi kao nekadašnji poglavnik Civilne zaštite, bi trebali mnogo toga da razumijete! Ne zanm na koje “U” mislite! Ako želite znati, ja sam antifašta i član “udruge” odosno Saveza Antifašista CG! Vaše godine bi trebale da budu razlog da razumijete mnogo više nego drugi, ali Vama na dušu i na savjest! Budite mi dobro i želim da doživite, kao, ako sam dobro shvatiol, antifašita, oslobođenje Crne Gore od klerofašista! Od mene toliko! Više Vam, neću odgovarati! Želim Vam dobro zdravlje: Smrt fašizmu-sloboda narodu! Svako dobro druže Drenjak!

  • Ja ovđe stajem! Infomišite se Lola CG,, jer teškop je razgovarati sa nekim ko nema istu količinu informacija! Teško je govoriti sa nekim na engleskom, ko taj jezik ne razumije! Teško je pričati nekom književnom dejlu sa nekim ko ga nikada pročitao nije! Teško je, ali nije moja krivica! No “Progovorih i spasih dušu”!

 5. Gdje ste bili to Milu da kazete.Ja od 2011 ne mogu uknjizit moju Kuću i ako imam uredne papire i sve po planu.Ovi na Vlasti tek sto su doslovno pokušavate da se zalihe.To ne pali kod Gradjana.Narod nije glup

  • Čitaš li ti išta Lela? Dolje sam objasniol đe sam bio! Ako je mjera tvog patriotizma građevinska dozvola, onda ne znam što reći! Meni su deset puta gore napravili pa se još uvijek borim! Nedavno sam upoznao jednog tipa, koji njeguje suhomensnati patriotizam! Ne može da oprosti vlasti što se krmad ne kupujuj u Srbihji nego u Holandiji! Njemu je želudac mjera patriotizma! Ja sam pisao ovih 30 godina o svemu što unižava čovjeka; bio zatvaran opsuđivan proganjan! Lele, lela, na pogršnu adresu ste se obratili!

  • I jošš nešto: Vaše muke traju od 2011, a moje punih 35 godina, pa ne optužujem Vas koji ste se sjetili reagovati, tek kada su lični interesi bili ugroženi. Ja se borim za opšte interese, pa i Vaše!

 6. Glasao si URU Boki i bio “aktivista” i ne pretvaraj se da ne znaš da nijesam pop, a još manje samozvan! U čin đakona me rukopoložio episkop Jakov, koga priznaje Vaseljenska Patrijatšija! To znaš ti, a znam i ja! Ova “maskerada” ti ne pomaže puno!

 7. Bio sam tu cijelo vrijeme i okusio zbog takvog govorenja sljedeće:
  -4 puta ostajao bez posla
  -proveo 3 godine u političkoj emigraciji (u odsustvu mi je umrlo dijete)
  -dva pokupaja likvidacije
  -robijao zbog antiratnog angažovanja ( i zbog toga u odsustvu, emigrantskom osuđen 2 godine robije)
  -aktuelno imam 6 krivičnih prijava od predstavnika nove vlasti (mogućnost da i peti put ostanem bez posla)
  Je li dovočlljno “Draganep”?

 8. Tebi je bivsi samozvani pope ime cuti! Ne podrzavam ovu vlast, ni URU, ni crkvu ali ti nisi dostojan da bilo koga nazoves jer si ti mnogo gori od ovoga kako si okarakterisao ljude u textu.

 9. Svaka cast profesore ! I moj brat he bar jednom na skupu dijelio isto mislljenje od nama hedinoj DRZAVI !!! pa podhe medju nove hajduke ! No za okiden nos nikad nije kasno !

 10. Dejan T . CT svaka cast profesore ! I moj brat podje medju te hajduke a bar na jednom skupu ste dijelili isto misljenje o nama jedinoj drzavi ! Ali za okiden nos nikad nihe kasno ! Veliki pozdrav ! Respekt !!!!

 11. ROBINSON
  Poštovani gospodine Vujoviću;
  Ako je cilj ovog Vašeg pisma da zanislite ili ne daj Bože postidite onoga kome je ovaj članak upućen, sa žaljenje,m moram konstatovati da je meta potpuno promašena. Ne sumnjam ja u Vaše plemenite namjere, ali pisati rođenom bratu “poštenog” Albanca Rahmana Morine (ne znam da li se njega još neko sjeća osim zaludnjeg mene) ili Filipu Adžiću, “poštenome” potomku Sava Fatića, je isto što i Sizifov posao. A vi gospodine Peroviću ne zaslujujete druge kazne osim one koje dijeliš sa svima nama, a to je usud Crnogorski. Moramo neprekidno da dokazujemo nekakve aksiome i da ih suprostavljamo nacionalnim, rasnim i vjerskim teorijama. Sve se to očituje u somnabulnim bulažnjenjima SPC-a, Zorana Rakivića, Matije Bećkovića, Aleksandra Vučića i srodih im Vulina..
  Meni je pomalo i žao Dritana (evo omače mi se da mu ime pomenem) jer često se dešava guskama da zalutaju u magli, a što se tiče Filipa Adžića, – on je zalutao i bez magle. Tako nešto je svojstveno nekoj drugoj vrsti blagoslovenih životinja, čije ime evo neću pomenuti iz poštovanja prema pomenutim živinama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]