Čiji će dug morati da plati kotorsko Komunalno preduzeće?

3
Kotorsko komunalno preduzeće

Mladen Lučić

U kotorskom Komunalnom preduzeću radnici redovno, svakog prvog u mjesecu, dobijaju platu koja im je poslije deset godina povećane za deset odsto, što je skromni finansijski stimulans za zaposlene.

Ovo je, po riječima direktora ovog preduzeća Mladena Lučića, potpuno zasluženo, jer radnici pošteno obavljaju svoj posao.

On je kazao da ima dosta dugovanja prema Komunalnom preduzeću, a da neke firme koje su se vodile kao dužnici, više i ne postoje.

Prema zvaničnim podacima iz Centralnog regista i Poreske uprave ti dugovi se ne mogu više ni tretirati kao dugovi, kada firme više ne postoje, kazao je Lučić.

U ovom trenutku oko milion i 40.000 eura duguju građani, a oko 800.000 je dug pravnih lica za usluge Komunalnog preduzeća.

Lučić apeluje na dužnike da dođu i da se, uz dogovor, uradi protokol, kako bi se u više rata dugovi izmirili.

U suprotnom, Komunalno će biti primorano da krene u sudske sporove što onda izaziva i druge sankcije, blokadu računa i plaćanje sudskih troškova.

Međutim, drugi i to veliki problem za ovo preduzeća koji je isplivao i o kome građani posebno moraju da budu obaviješteni jer zbog toga mogu da budu i te kako oštećeni, odnosi se na sudski spor koji je započeo 2001. godine, kazao je Lučić.

Riječ je o zastupanju jedne advokatske kancelarija koja je zastupala Komunalno preduzeće Kotor u naplati potraživanja od fizičkih lica, što je sada došlo na naplatu.

Prva presuda Vrhovnog suda je na 60.000 koju mora da plati Komunalno preduzeće, kazao je Lučić za Skala radio.

Međutim, tu nije kraj.

Advokatska kancelarija očekuje da dobije i drugu presudu i da joj bude isplaćeno oko 700.000 eura.

Ugovor je potpisan 2000. godine i trajao je svega sedam, osam mjeseci.

Posije toga je svjesno raskinut, a posljedice su katastrofalne, kazao je naš sagovornik.

“Učiniću sve da zbog takvih neobjašnjivih poteza Komunalno preduzeće ne trpi, jer zaposleni nijesu zaslužili da budu blokirani, odnosno da ne primaju plate, budući da oni i te kako savjesno obavljaju svoju dužnost“, kazao je Lučić.

On je sa ovim problemom upoznao gradonačelnika Kotora, predsjednicu lokalne Skupštine, potpredsjednike opštine i sve šefove odborničkih klubova koji participiraju u kotorskom parlamentu, da se pozabave sa ovim problemom kako ne bi došlo do blokade preduzeća.

Lučić je kategoričan da bi prvi staoi na čelo štrajka radnika po ovom osnovu.

“Znaju se potpisnici i odgovorna lica i to će sada poprimiti onaj epilog koji je potreban, jer opština mora stati u zaštitu ove firme u finansijskom smislu. Što bi bilo da samo jedan dan komunalci ne čiste grad“, zapitao se Lučić.

Skala radio pozvao je advokata Duška Ćirkovića, koji je u sporu sa Komunalnim preduzećem Kotor punih 17 ipo godina.

On nam je potvrdio da je ovo samo dio riješenog spora i da očekuje da se u narednom periodu on konačno i završi.

Kazao je da očekuje da mu u potpunosti bude isplaćeno oko 700.000 eura.

Pokušali smo da dobijemo i tadašnju direktoricu kotorskog Komunalnog preduzeća Sanju Vučkovič Otašević, ali je broj telefon koji smo imali na raspolaganju bio isključen.

3 KOMENTARI

  1. Ta Sanja Vuckovic Otasevic, ima li ista cega se dovatila a da nije ostalo dugova iza nje? A nema dje nije umijesana!!

    • Ima li podataka koliko je odgovorna osoba iz Komunalnog imala ćara u dilu sa Adokatskom kancelarijom?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].