Čirgić: Fond spreman da implementira novi servis vakcina COVID 19

0
Sead Čirgić

Nabavka vakcina uopšte, pa ni protiv novog korona virusa, nije u nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje.

Ipak, u toj zdravstvenoj ustanovi su spremni da, ukoliko za to dobiju zeleno svijetlo od resornog ministarstva, izradom i implementacijom novog servisa eVakcinaCovid-19, u okviru postojeće Fondove platforme eZdravlje, omoguće svim građanima Crne Gore da se prijave za vakcinaciju protiv Covid-19 infekcije, odnosno izjasne po ovom pitanju. To je Dnevnim novinama kazao direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić zamoljen da prokomentariše aktuelna dešavanja oko nabavke vakcina protiv Covid-19 u Crnoj Gori.

“Nabavka vakcina nije u nadležnosti Fonda i ne bih komentarisao cjelokupnu situaciju oko nabavki. Međutim, u skladu sa aktuelnom situacijom nabavke vakcina i trenutkom kada se donose bitne odluke i planira program vakcinacije, Fond za zdravstveno osiguranje spreman je da pomogne donosiocima odluka, i da posredstvom Integralnog informacionog sistema zdravstva obezbijedi potrebne podatke ili informacije na bazi kojih bi se između ostalog pristupilo analizi, a zatim i donosili odgovarajući planovi nabavki, sa ciljem efikasnog sprovođenja programa imunizacije i racionalnog korišćenja budžetskih sredstava”, kazao je za Dnevne novine Čirgić.

To, kako kaže, mogu obezbijediti preko već postojeće platforme eZdravlje bez dodatnih ulaganja u softver ili opremu.

“Ono što je naš prijedlog, vođeni iskustvom razvijenih zemalja, jeste da se izradom i implementacijom novog servisa eVakcinaCovid-19, u okviru Fondove platforme eZdravlje, omogući svim građanima Crne Gore prijava, odnosno izjašnjavanje po ovom pitanju ili iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv Covid-19 infekcije. Ovo, prije svega, što je vakcinacija za sada izraz slobodne volje ili samostalna odluka, pa smatramo da se na ovaj način mogu prikupiti podaci koji donosiocima odluka u sistemu mogu umnogome pomoći, odnosno biti možda ključni u dijelu planiranja i definisanja daljih koraka” objašnjava Čirgić.

Tu, između ostalog, misle prije svega na broj zainteresovanih građana, što, smatra on, može doprinijeti planiranju potrebnih količina vakcina po proizvođačima i shodno tome finansijskih sredstava, a što bitno utiče na plan nabavke i ugovaranja.

“Odabir ustanove ili punkta kao lokacije vakcinacije po izboru građanina može biti značajan za odluke kod načina distribucije, čuvanja vakcina, i same efikasnosti zdravstvenog sistema u postupku vakcinacije. Dakle, ukoliko donosioci odluka budu cijenili da u postupku nabavki ponuđena rješenja Fonda mogu biti od koristi u smislu dugoročnog i adekvatnog planiranja masovne vakcinacije u Crnog Gori, spremni samo da u roku od tri dana na platformi eZdravlja obezbijedimo servis eVakcinaCovid-19 sa upitnikom koji daje odgovor na, čini se, važna pitanja”, naglasio je Čirgić.

Ukoliko je potrebno, prema mišljenju struke, dodaje, mogu obezbijediti i kompletan set opštih podataka za zainteresovane osiguranike Fonda, kao i podataka o zdravstvenom stanju, dijagnozama i slično, a važni su sa stručno-epidemiološkog stanoviša ili se zahtijevaju od strane nadležnih u zdravstvenom sistemu.

“Na osnovu svih prikupljenih podataka dobili bismo izvještaje i precizne informacije o svim segmentima koji se odnose na vakcinaciju. Takođe, građanima se mogu slati povratne informacije na već ustaljen automatizovan način, putem SMS poruka i uspostavljenog dvosmjernog sistema komunikacije u okviru postojeće platforme eZdravlje. Napominjemo da ovakav zahvat ne podrazumijeva dodatna ulaganja u softver ili opremu”, zaključio je Čirgić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].