Članom 90 Poslovnika se zahtijeva lično prisustvo poslanika za kvorum: Poslanica Maja Vukićević u samoizolaciji…

0

Poslanici Skuštine Crne Gore danas najvjerovatnije neće raspravljati o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti jer nema kvoruma, saznaje nezvanično CdM.

U Poslovniku Skupštine jasno je utvrđeno da sjednica parlamenta ne može početi bez većine ukupnog broja poslanika. Crnogorski parlament ima 81 poslanika, pa je za kvorum neophodno prisustvo njih 41, tačno koliko ima vladajuća većina.

“Kvorum je potreban za: početak sjednice, usvajanje zapisnika, utvrđivanje dnevnog reda i za odlučivanje. Predsjednik Skupštine otvara sjednicu Skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina ukupnog broja poslanika. Kvorum nije potreban u toku pretresa na sjednici. Kvorum se utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine. Na zahtjev 10 poslanika, utvrđivanje kvoruma vrši se prozivkom poslanika. Predsjednik Skupštine obavještava poslanike koji su poslanici najavili, odnosno opravdali odsustvo, kao i ko je pozvan da prisustvuje sjednici”, precizirano je članom 90 Poslanika Skupštine Crne Gore.

Jedan od poslanica vladajuće većine Maja Vukićević koja je članica Demokratske narodne partije, je u samoizolaciji zbog koronavirusa, a poslanici opozicije neće prisustvovati sjednici.

Za održavanje sjednice neophodno je prisustvo 41 poslanika. Kvorum se ne može obezbijediti online.

Ukoliko bi prekršila Rješenje Maja Vukićević podliježe krivičnoj odgovornosti.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].