Članovi DIK-a: “Nije bilo zakonskih uslova za popunu poslaničkog mjesta”

1

Pet članova Državne izborne komisije (DIK) saopštilo je da nijesu odbili da verifikuju mandat poslanici GP URA Suadi Zoronjić već se, kako su kazali, prethodno nijesu stekli zakonski uslovi za popunu upražnjenog poslaničog mjesta.

Oni navode da usljed, kako su kazali, nepostojanja kvoruma za početak rada sjednice Skupštine nije pravno-valjano konstatovan prestanak mandata poslanika Filipa Adžića, usljed nepostojanja kvoruma za početak rada sjednice Skupštine.

To je saopštilo pet članova Državne izborne komisije: Nataša Pešić, Mersudin Dautović, Andrija Radman, Aleksandar Jovićević i Haris Mekić.

Oni u saopštenju navode da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika jasno utvrđena nadležnost Državne izborne komisije (DIK) da jedino ona može izdati uvjerenje poslaniku i dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta Skupštini.

“Mi, članovi Državne izborne komisije, informišemo javnost da smo u obavljanju svojih nadležnosti obavezni pridržaviti se pozitivno-pravnih propisa u Crnoj Gori”, ističu u saopštenju članovi DIK-a.

U tom smislu, kako su kazali, njihov stav je da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunjavanje poslaničkog mjesta u Skupštini Crne Gore.

“To temeljimo na sljedećem: Poslaniku prestaje mandat danom podnošenja ostavke (član 101 Zakona o izboru odbornika i poslanika); O podnijetoj ostavci poslanik obavještava Predsjednika Skupštine, a Predsjednik Skuptšine ostavku dostavlja svim poslanicima; Ostavku i prestanak mandata poslanika konstatuje Skupština na sjednici na kojoj je ostavka podnijeta ili na prvoj narednoj sjednici, ako je podnijeta u vremenu između sjednica”, objavšnjavaju članovi DIK-a.

Oni dodaju da o prestanku mandata Skupština treba da obavijesti Državnu izbornu komisiju (član 61 Poslovnika Skupštine Crne Gore.

“Predsjednik Skupštine otvara sjednicu skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina ukupnog broja poslanika (kvorum). Kvorum je potreban za: početak sjednice, usvajanje zapisnika; utvrđivanje  dnevnog reda i za odlučivanje. ( član 90 Poslovnika Skupštine Crne Gore)”, dodaje se u obrazloženju odluke.

Imajući u vidu, kako su kazali, činjenice na koje su im ukazali pojedini klubovi poslanika Skupštine Crne Gore, u aktu dostavljenom Državnoj izbornoj komisiji, a analizirajući odredbe Poslovnika Skupštine, smatraju da sjednica nije mogla početi sa radom zbog nedostatka kvoruma.

“Shodno tome, ostavka poslanika Adžića nije mogla biti ni punovažno konstatovana, što je osnov da Državna izborna komisija odlučuje. Stava smo da Državna izborna komisija može dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta isključivo kada se ispune prethodni zakonom utvrđeni uslovi i to: podnošenje ostavke, konstatacija ostavke od strane Skupštine i nakon toga obavještanja Državne izborne komisije o upražnjenom poslaničkom mjestu. Dakle, Državna izborna komisija nije odbila da verifikuje mandat poslaniku, nego zauzela stav da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunu upražnjenog poslaničog mjesta, to iz razloga izostanka rješavanja prethodnog pitanja od strane Skupštine – pravno valjana konstatacija prestanka mandata poslaniku, usljed nepostojanja kvoruma za početak rada sjednice Skupštine”, navodi se u saopštenju članova DIK-a.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].