Članovi Folklornog ansambla “Nikola Đurković” oduševili Kotorane

2

oduševili publiku

Hvatajte se bijele ruke, svako dobro uhvatile, gledajte se crne oči, svako dobro pogledale, poruka je godišnjeg koncerta Folklornog ansambla “Nikola Đurković” iz Kotora, koji je razgalio srca prepunog gledališta kotorskog Kulturnog centra.

Iz godinu u godinu Ansambl bilježi vidan napredak, tako da danas može da stane rame uz rame sa onima najboljima, onima koji njeguju narodnu umjetnost i njenu izvornost pokazujući kroz istančanost i senzibilnost taj mnogostruki sloj društvenog, političkog i kulturnog trajanja u našoj i državama u okruženjuj.

Vođa Ansambla, izvršni direktor i koreograf Predrag Šušić danas je s pravom jedan od najvećih crnogorskih stvaralaca kada je u pitanju etnologija i folklor.

Šušić ima tu lakoću i jednostavnost i u najkoplikovanijim koreografijama, jer je duboko pronikao u suštinu i značenje folklora kao matice oko koje se sve više okupljaju mladi ljudi.

On je uspio, poput jednog od naših najvećih imena iz ove oblasti Vladimira Šoća to neprocjenjivo blago sjedinjene priče o našem trajanju, kulturi i običajima utkati u svijest članova Ansambla, naglašavajući im potrebu da upravo akademizmom i kulturno-umjetničkim izrazom svoje unutrašnje doživljaje i snažne transformacije kroz pokret i igru prenesu na publiku koja to osjeti i nagradi burnim aplauzima.

Šušić insistira da se narodna nošnja u kojoj se igra, bez obzira kojoj državi ili narodu pripadala posebno cijeni i da mora postojati taj uzvišeni osjećaj odgovornosti da se pričom kroz igru ispriča često i ono što mnogi do tada nijesu znali.

Zato je folklor i umjetnost i nauka, ali i ritmika i brana od naleta brojnih pošasti kojima su danas izloženi mladi naraštaji.

Folklorni ansambl “Nikola Đurković“ sinoć je na najljepši mogući način pokazao potrebu postojanja kroz raskošnu igru mladih talenata koji su poslali jasnu poruku da vjeruju u foklor i ljude koji ga vode.

Svrstani u tri grupe, od onih najmlađih pa do izvođačkog ansambla koji osvaja značajna domaća i međunarodna priznanja, njih preko 120 pokazali su sinoć desetak koreografija.

Najmlađi su publici i najslađi, pa otuda aplauzi i navijanje kada su se pjesmom i igrom, u nacionalnoj narodnoj nošnji pojavili pripadnici školice folklora oduševljavajući prisutne spletom narodnih igara.

Njih je uspješno pripremila Jelena Marinković, koja ima razloga da bude zadovoljna kako su njeni polaznici vladali scenom.

Na red su došle igre iz okoline Kotora, a dječiji izvođački ansambl je potom odigrao igre i pjesme iz stare Crne Gore sa prepoznatljivim crnogorskim orom kada mladi momci, okruženi đevojkama završavaju igru u dva kruga, što simbolizuje Lovćen stojeći jedni drugima na ramenima, što oduševljava posmatrače.

Gosti Folklornog ansambla “Nikola Đurković“ bili su predstavnici KUD “Mijat Mašković“ iz Kolašina, koji su izveli igre i pjesme sa sjednika iz Rovaca i Morače, autora Davora Sedlarevića i Baba tikve prodavala, šaljivu pjesmu iz Risna sa solistom Vladislavom Medenicom.

Kako je to i navikla publiku dosadašnjim nastupima, sjajna je bila Danica Nikić, vokalna solistica iz Bara, izvodeći pjesme “Dimitrijo sine Mitre” i “Ma fukut muma frumose”.

Raznovrsnost pjesme i igre Ansambl je pokazao tradicionalnom Vrsutom, spletom igara ponišavlja, albanskih igara sa sjevera Crne Gore, čardašem, igrama i pjesmama centralne i zapadne Srbije i spletom šopskih igara.

Posebno je atraktivan bio splet vlaških običaja i igara iz Homolja “Dubočka kraljica“ kojoj je prethodila kratka priča da bi se razumjela poetika duhovne potrebe odbrane od svih zala mještana toga kraja.

Zahvaljujući se na podršci, predsjednik Skupštine Folklornog ansambla “Nikola Đurković“ Miloš Dževerdanović je ispričao kratak istorijat postojanja i naglasio potrebu daljeg afirmisanja akademizma kroz njegovanje kulturno-istorijske  baštine i stalne potrebe za saradnjom sa svima koji su na istom zadatku.

On je zahvalio prijateljima iz Kolašina i naglasio da će se ovo i slična druženja nastaviti kao potreba zbližavanja i upoznavanja različitosti koji spajaju dobre vibracije.

Na kraju je Dževerdanović uručio plaketu predsjednici Eko centra “Delfin” Ljilji Radunović za uspješnu dosadašnju saradnju i podršku Ansamblu.

Veče je nadahnuto vodila kotorska pjesnikinja Dubravka Jovanović.

iz raskošne školice folklora
prepuna dvorana
pjesme i igre iz Boke
crnogorsko kolo
čardaš
Danica Nikić
gošće iz Kolašina

Miloš Dževerdanović
voditeljica Dubravka Jovanović

2 KOMENTARI

  1. Lijepo veče bolje reći izvanredno a posebno raduije što mladi stasavaju u prave i profesionalne folkloraše. To je najljepša slika države.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]