Članstvo Bokokotorskog zaliva u Klub najljepših zaliva svijeta nikoga ozbiljno ne zanima

4
Bokokotorski zaliv

Milenko Pasinović

audio: Milenko Pasinović

Navršavaju se dvije decenije od kada je po ideji gospodina Jeana Mancata u Berlinu 10. marta 1997. godine osnovan Klub najljepših zaliva na svijetu, koji je tada brojao 28 zaliva, među kojima je i Bokokotorski.

Rijetko i zasluženo priznanje, ali i velika obaveza u očuvanju vrijednosti koje su ga za ovo priznanje preporučile.

Uporedo sa ovim laskavim priznajem, osnovan je i Savjet, kao organ upravljanja, sa sjedištem u Beogradu.

Uobičajeno je bilo da se na područjima najljepših zaliva održavaju godišnje skupštine najljepših zaliva svijeta, uvjek u nekom drugom sjedištu, na kojima bi se raspravljalo o zajedničkim i posebnim  aktuelnim problemima.

U Kotoru, nikada nije održana Skupština jer za to, vjerovatno, nije bilo prostornih i drugih  uslova, podsjetio je za Skala radio turizmolog, prof. dr Milenko Pasinović.

Građani Kotora nijesu informisani gdje je sjedište Savjeta Bokokotorskog zaliva, ko su članovi i koji su problemi kojima se Savjet bavi, smatra Pasinović.

Tragom ovih pitanja Skala radio podsjeća da je polovinom januara 2012. godine Kotor i Boku posjetio  izvršni direktor i osnivač Kluba najljepših zaliva svijeta, Brine Bodar (Bruno Bodar) koji nije krio oduševljenje jedinstvenim ljepotama Boke, za koju bez rezerve kaže da je ponos Mediterana i da je na sreću naš zaliv ostao najvećim dijelom sačuvan.

Interesantno je da je realizacija ove ideje vođena iz Beograda i da je glavna osoba zadužena za sve aktivnosti i komunikaciju sa Asocijacijom bila Zorica Kavčuk, stalno nastanjena u Beogradu.

Predstavnici kotosrke Turističke organizacije su samo jednom i to 2015. godine prisustvovali Kongresu Asocijacije najljepših zaliva svijeta koji je održan u Južnoj Koreji.

Na sljedeći kongres održan na Filipinima niko nije išao, kao ni na kongres koji je prošle godine organizovan u Meksiku, saznaje Skala radio.

Pokušali smo nadalje da saznamo ko su članovi Savjeta i kojim se problemima Savjet bavi.

Skala radio je pozvao opštinski Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine odakle nam je rečeno da pozovemo šeficu opštinske kancelarije za međunarodnu saradnju koju nijesmo uspjeli dobiti telefonom.

Kako Skala radio nezvanično saznaje, budući da direktora TO Mirzu Krcića nijesmo uspjeli kontaktirati jer je na službenom putu, sjedište kluba najljepših zaliva svijeta je u francuskom gradu Vannes.

TO Kotor jedina plaća cjelokupnu članarinu koja je na godišnjem nivou oko 3000 eura.

Takođe je više puta inicirano da sa predstavnicima Kotora, kongresima prisustvuju i predstavnici Tivta i Herceg Novog i da se zajednički uključe u aktivnosti.

Međutim, kako saznajemo niko nije posebno bio zaintresovan, iako bi to bila svojevrsna turistička propaganda za Boku Kotorsku.

4 KOMENTARI

  1. Zašto kongresi o ljepotama zaliva – u Meksiku, pa u Južnoj Koreji, pa u francuskom gradu Vannesu.. ? Sljedeći će, o ljepotama svjetskih zaliva, možda biti u centru Sahare? Skupi su ti kongresi, a više efekta imaju propagande turističkih agencija. Neka se ti kongresi održavaju u Boki, pa neka nagrnu kamermani svjetskih televizija!

  2. da ovu ljepotu i priznanja za nju ima neko drugi? što bi sve napravili od toga u svoju korist!! A mi ignorišemo i ništa dalje od priznanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].