Članstvo u EU ne znači kucanje na nebeska vrata

1
Mitja Drobnič u Kotoru

Sa panel diskusije

O procesu evropskih integracija, načinu funkcionisanja Evropske unije i njenih institucija, obavezama i prednostima članstva danas je građanima Kotora, predstavnicima društvenog, političkog, privrednog i kulturnog života opštine govorio ambasador Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, Evropska unija je komplikovan sistem pravila koji omogućava državama da stvore bolje uslove za ekonomski razvoj.

EU nije besplatni klub, a članstvo u Evropskoj uniji ne znači  kucanje na nebeska vrata, kazao je Drobnič.

Pregovori za članstvo nijesu počeli u CG krajem juna prošle godine već je taj put započet ranije.

Na pitanje što će država i njeni građani dobiti članstvom CG u EU,  Drobnič je kazao da su neke stvari dosta komlikovane i za građane u početku nevidljive, ali ima dosta poglavlja koja će građani neposredno osjetiti.

To su zaštita životne okoline, i to je jedno od najtežih poglavlja za pregovore, i ono će obavezati Crnu Goru na prečišćavanje otpadnih voda.

Ono što direktno utiče na kvalitet života je zaštita zdravlja, to jest zaštita potrošača kako se na tržištu, kao posljednjih dana u Crnoj Gori, ne bi pojavljivali opasni proizvodi.

Ovo što se dešava sa mlijekom kod nas je posljedica rada kontrola, kazao je Drobnič.

U ovoj oblasti Crna Gora moraće da ispuni standarde.

Takođe, rekao je on, naša država je turistička zemlja kojoj treba čista priroda i čiste vode, a uključivanje u EU primoraće Crnu Goru da ovom segmentu posveti posebnu pažnju.

“Koliko trenutno otpada ležu u Crnoj Gori, jer se ne prikuplja na pravi način, a smeće i turizam ne idu zajedno”, poručio je ambasador Drobnič.

Uslov za napredovanje u procesu pridruživanja je i vladavina prava i nezavisno sudstvo, kao novi kvalitet života  građana.

EU treba doživljavati sa razumom i odgovorima na pitanja što treba žrtvovati, a toga nema malo, a što će se dobiti.

Crna Gora će dobiti i pristup evropskim, tzv. strukturalim fondovima koji znače postizanje ravnomjernog razvoja države.

Iz tih fondova se može dobiti dosta finansijskih sredstava koja će kada CG uđe u EU biti ispod prosjeka razvijenosti, pa bi pristup tim fondovima bila kompemnzacija za sve te troškove, kazao je Drobnič.

Visokog gosta pozdravila je, otvarajući panel diskusiju u skupštinskoj sali palate Bizanti, Marija Ćativić gradonačelnica Kotora,  izražavajući zadovoljstvo što je Drobnič nedavno pohvalio dosadašnje dostignuće CG na putu priključenja EU, kazavši da su njene institucije pokazale snažnu opredijeljenost u sprovođenju reformi.

Prad nama je suzbijanje sive ekonomije, svih vidova korupcije i organizovanog kriminala i jačanje nezavisnosti i efikasnosti sudstva, kazala je Ćatovićeva.

Ona se osvrnula na medije u Crnoj Gori, sugerišući da moraju biti realniji.

Favorizovati napredak ne znači okrnjiti slobodu izvještavanja, isto kao što objavljivanje neprovjerenih podataka i poluistina kojima se bave neki mediji u CG ne znači da je medij nezavisan, već prije znači da je upotrijebljen u svrhu određene političke struje, kazala je Ćatovićeva.

Lokalna uprava mora ojačati i učiniti transparentnim vezu sa građanima, uz punu svijest o tome da radi i funkcioniše, prije svega radi zaštite i ostvarivanja  njihovog interesa.

Ovaj skup se organizuje povodom početka realizacije projekta pod nazivom “Evropska unija znači DA” koji u narednih šest mjeseci realizuju NVO Eko centar “Delfin” iz Kotora i NVO “Novi horizont” iz Ulcinja, u saradnji sa delegacijom Evropske Unije u Crnoj Gori, podsjetila je Ljilja Radunović, predsjednica Eko Centra “Delfin” iz Kotora.

Ona je kazala da građani nemaju dovoljno informacija o pravima i obavezama, ali i benefitima koje Crna Gora dobija ulaskom u EU.

Mitja Drobnič i Marija Ćatović

1 KOMENTAR

  1. Istina je,da nam treba red u skoro svim oblastima,kao sto je pomenuo gospodin
    Drobnic.Ali taj red,da ga tako nazovemo,mozemo mi,tj.nasa vlada sadasnja i nova ako ikad dodje,uraditi sami bez ulaska u EU.Ta EU,nama nece donjeti mnogo kori-
    sti u bilo kome vidu.Bolje bi bilo da se drzimo one dobre poslovice:Use i u svoje kljuse! Pozdrav.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].