CPC obilježava tri decenije od obnavljanja autokefalnosti, Mihailo odlučio da jubilej bude obilježen nizom aktivnosti

1

Ove godine navršava se tri decenije od obnavljanja Autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, Mihailo, donio je odluku da ovaj jubilej bude obilježen nizom svečanih aktivnosti.

Narednih dana, kako je saopšteno, biće formirani organizacioni i programski odbor, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o planu obilježavanja ovog velikog jubileja.

“Crnogorska Pravoslavna Crkva obnovljena je na tradicionalnom Opštecrnogorskom narodnom zboru na Cetinju, na Lučindan, 31. oktobra 1993. godine. Za duhovnoga poglavara Crnogoraca pravoslavne vjeroispovijesti izabran je mitronosni arhimandrit u Američkoj pravoslavnoj crkvi njegovo visokopreosveštenstvo gospodin Antonije Abramović, koji se predstavio 18. novembra 1996. godine”, navodi se u saopštenju Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Naslijedio ga je, kako navode, vladika Mihailo Dedeić, hirotonisan u Sofiji, u crkvi Svete Paraskeve, 1998. godine.

“S ponosom ističemo da obnovljena Crnogorska Pravoslavna Crkva, u protekle tri decenije na krst raspinjana i osporavana i od vlasti i od opozicije, danas ima 26 svještenosloužitelja, koji su svakoga dana, cijele godine, molitveno i crkveno na usluzi svim građanima pravoslavne vjerispovijesti. Gospod ju je nagradio sa četvoricom arhiepiskopa i epsikopa, 15 svještenika, tri đakona i četiri  ipođakona, koji služe u vinogradu Gospodnjem. To su četvorica episkopa: Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo, Arhiepiskop kotorsko-primorski Simeon, vikarni episkop Boris Bojović, episkop Ostroško-nikšićki Gorazd, 14 svještenika, đakona i ipođakona u zemlji – tri svještenika i dva đakona u Italiji, dva svještenika u Belgiji, u Austriji vladika i svještenik i u Argentini vladika i đakon”, poručuju iz CPC.

Povodom ovoga velikoga crnogorskoga jubileja – tri decenije od obnove Autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve –arhiepiskop cetinjski i mitropolitit crnogorski,  Mihailo, “poziva vjerujuće i sve ljude dobre volje da daju doprinos njegovom obilježavanju”!

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]