CPC: Pripremaju ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji

4
Vanredno sabranje mitropolita, episkopa, sveštenstva i monaštva na Cetinju
Crnogorska pravoslavna crkva pozvala je političke partije, nevladine organizacije, javne, kulturne i naučne poslenike i crnogorska udruženja u dijaspori da, kako kažu, pred domaćim i međunarodnim organizacijama organizovano ustanu u odbranu dostojanstva i nezavisnosti domovine.

Apel su uputili arhiepiskop cetinjski i mitropolit CPC Mihailo, arhepiskop kotorsko primorski Simeon, vikarni episkop mitropolita Boris i episkop Ostroško-nikšićki Gorazd sa vanrednog sabranja mitropolita, episkopa, sveštenstva i monaštva Crnogorske pravoslavne crkve juče na Cetinju.

“Državu su napale sile koje imaju namjeru da je riješe nezavisnosti, tako što će namjeravanim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti uzakoniti pravni osnov da se 50 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, 60 manastira i 650 crkava upiše u vlasništvo Srbije”, poručuju iz CPC.

Cilj je, kako kažu, priprema uslova za ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji.

“Posebno apelujemo na crnogorske asocijacije u rasijanju da učine sve što je u njihovoj moći da se međunarodna javnost upozna sa ovim činjenicama i da podrže CPC u zemlji”, stoji u saopštenju CPC.

Pozivaju poslanike vladajućih stranaka, da prije nego što dignu ruku za usvajanje izmjena Zakona, dobro razmisle o razmjerama posljedica takve odluke koja će, kako kažu, biti zločin izdaje sopstvene domovine.

“To je najveći mogući zločin, koji neće ostati bez odgovora. Još jednom apelujemo na poslanike da se suprostave takvome sramnome velizdajničkome prijedlogu koji predstavlja okupacini akt, koji će aktere njegovoga donošenja uvrstiti u red veleizdajnika i kvislinga. Ako ste ljudi dići ćete glas i ustati u odbranu časti i slobode sopstvenoga naroda. Uradite to i spasite dušu!”, navodi se u saopštenju CPC.

Građane pozivaju da se toga dana, kad na dnevnome redu Skupštine bude usvajanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, okupe ispred Skupštine Crne Gore i svojim prisustvom iskažu protest protiv toga, kako kažu u CPC, “sramnoga okupacionoga i veleizdajničkoga prijedloga”.

“Građani Crne Gore, i vi u zemlji i vi u rasijanju, na noge! Organizovano i civilizovano ustanite pred domaćim i međunarodnim institucijama u odbranu državnoga suvereniteta i slobode! Sad ili nikad”, zaključuje se u saopštenju CPC.

4 KOMENTARI

 1. Ako ne ustanemo na ovo novo posrbljavanje Crnogoraca posle će nam kasno biti. Došo Leposavić i Džomic iz Srbije da uče Crnogorce kako će im se crkva zvati i da prepisuju našu djedovinu na Srbiju. E šta docekasmo od onakvog junačkog naroda da se svi u kuće zabijemo i ćutimo.

  • A đe si bio sade Rogo Mili ?
   Te vreće od popova su šuplje i lako je
   presipat iz šupljeg u prazno !
   Inače većina Škaljara je po MSC vaporima, gledaju svoje špage, pa ne znam koga bi Ti to “podizao” ?
   Bolje stavi prašak za pecivo, pa podiži tijesto !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].