Crkva Svetoga Pavla mamac za brojne turiste

1
Crkva Sv. Pavla

Andro Radulović

Andro Radulović

Crkvu Svetog Pavla, koja predstavlja reprezentativan objekat u starom gradu Kotoru, a koja je nakon sanacije i revitalizacije dobila novi sadržaj, savremenu multimedijalnu dvoranu, svakodnevno obilaze turisti i građani Kotora i Boke Kotorske.

Za prvih petnaest dana od kada je otvorena za posjetioce, ovo zdanje je obišlo oko 100 inostranih turista i veći broj domaćih.

Cijena ulaznice za turiste je jedan euro, a  za domaće je besplatan.

S obzirom da je kraj glavne turističke sezone, a ni vremenske prilike nijesu baš išle na ruku, u Javnoj ustanovi Muzeji su zadovoljni posjetom za prve dvije sedmice od kada je ovo zdanje otvoreno za posjetioce, kazao je za Skala radio Andro Radulović, direktor OJU Muzeji.

On je najavio i prvi kongres u ovom zdanju sa Regionalnim vodovodom, vjerujući da će  se tokom čitave godine u ovoj dvorani održavati različiti kulturni programi i sadržaji kongresnog  turizma.

Podsjetimo, prilikom radova na sanaciji u unutrašnjosti crkve otkriveni su temelji, zidovi apsida i grobnice koji predstavljaju ostatke crkve iz XIII vijeka.

Od te crkve, čiji su ostaci prezentovani u okviru novog sadržaja savremene dvorane, sačuvane su i dvije isposnice, a pretpostavlja se i još jedna, treća za koju stručnjaci nijesu sigurni da je bila isposnica.

U jednoj od njih pretpostavlja se da je do kraja svog života boravila kotorska svetiteljka Blažena Ozana.

Svi ovi nalazi, odnosno ostaci crkve iz XIII vijeka su prezentovani u podu savremene dvorane koji je od stakla, pa  se na osnovu nalaza vidi oblik i dimenzije crkve.

Osim dijela zidova i apside, mogu se vidjeti i ostaci dvije grobnice i ostaci originalnog popločavanja kamenim pločama, kvadratnog oblika u tom istom nivou.

Crkva Sv. Pavla se nalazi u središenjem dijelu Kotora, sjeveroistočno od katedrale Sv. Tripuna.

Crkvu je podigao 1263. godine Pavle Bari sa ženom Dobrom, o čemu svjedoči sačuvani ktitorski natpis na zapadnoj fasadi.

Crkva predstavlja imponzantno zdanje koja plijeni svojom spoljašnjošću i unutrašnjošću.

Dio je bogate prošlosti Kotora koja je restaurirana po najsavremenijim metodama struke koja je uspjela da unutrašnji dio ukomponuje najsavremenija tehnološka dostignuća.

ulaznica za crkvu Sv. Pavla

1 KOMENTAR

 1. Cije je vlasnistvo Sv. INOX – Ordinarijat ili Opcina? Zainteresirani smo za kupovinu istog objekta radi obavljanja nasih djelatnosti… SUVENIRNICA u prizemlju desno a u samoj Crkvi bi bila mala diskoteka. U ulici koja je sa dvije strane zatvorena metalnom ogradom, ulici izmedju Katredrale i Ordinarijata, napravili bismo reprezentativan restoran sa nacionalnim specialitetima gulas, tripice, sarme… Ulica je da napomenemo – NEZAKONITO ZATVORENA METALNOM OGRADOM pa je zato zovu “PUSTI ME PROC”.
  Od nadlijeznih ocekujemo da urade nista jer to je njihov posao.
  Znaju da nam gledaju ISPOD TEZGE sto imamo za prodaju u najbukvalnijem smislu rijeci! Dodju, sagnu se i zaviruju ispod!
  U ime udRUZENJA voli vas Jovo Bula, Frano Trastela i Rezika
  Zvati Aca … ovo, ono za kontakt
  ako nam ne odobrite na tenderu sram vas bilo i ovako i onako!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].