Crna Gora dobila Udruženje infektologa

0
dr Aleksandar Zekić

dr Aleksandar Zekić

Infektolozi Crne Gore prvi put su osnovali svoje Udruženje, koje od 17. do 20. oktobra ove godine, organizuje Kongres infektologa Jugoistočne Evrope, u hotelu “Avala” u Budvi.

Kongres će okupiti oko 200 učesnika, eminentnih stručnjaka iz više od 20 država svijeta.

Tema je iz široke palete ozbilnjih infektivnih bolesti, počevši od respiratornih i infekcija urinarnog trakta, pa do hepatitisa C, sa novom terapijom i HIV infekcija, kazao je za Skala radio kazao dr Aleksandar Zekić, infektolog u kotorskoj Opštoj bolnici.

Poseban osvrt biće dat na gljivične infekcije kod imuno kompromitovanih osoba, a biće zastupljena i nova oblast  bioterorizam, o čemu u svijetu mnogi infektolozi rade naučne radove, objašnjava dr Zekić.

On kaže da grip više nije bezazlena bolest i da posljednjih godina nosi živote.

Virusi mutiraju i bolest je veoma ozbiljna, a imunizacija obavezna, pogotovu za rizičnu populaciju, kazao je dr Zekić.

On je posebno apostrofirao važnost ove oblasti medicine.

U kotorskoj Opštoj bolnici iz godine u godinu, posebno za vrijeme turističke sezone sve je veći broj pacijenata.

U špicu sezone ove godine na infektivnom odjeljenju hospitalizovano je preko 100 pacijenata, samo što se tiče crijevnih infekcija.

Infektivno odjeljenje već dugo radi u neuslovnom prostoru koje nije na sretnom mjestu i graniči se sa internim odjeljenjem, a isti je ulaz sa ginekološkim, to ne zadovoljava savremene standarde, rekao je dr Zekić.

„Šefica odjeljenja dr Knežević se istinski, svojski trudila i dalje nastoji da riješi ovaj, ne mali problem. Ne znam na koje sve adrese smo slali urgencije o potrebi da se povede računa o infektologiji, infektivnom odjeljenju u Kotoru, jer je ovaj grad jedna od ulaznih kapija našeg turizma i ogledalo naše države. Infektološko odjeljenje ima četiri sobe sa 11 ležaja i jednim kupatilom koje koriste pacijenti, što im predstavlja problem, ali se ni ljekarsko osoblje ne osjeća dobro u takvim ulovima”, rekao je naš sagovornik.

Menadžment bolnice, na čelu sa direktorom, je veoma zainteresovan da se ovakvo stanje promijeni i riješi ovaj problem i  obezbijede sredstva za moderno, pravo infektivno odjeljenje.

Kadrovski sada na ovom odjeljenju radi iskusna dr Kneževič i dr Zekić, četiri sestre sa iskutvom i radnica, pa je to sada stručna ekipa koja timski, besprekorno funkcioniše.

Osnovni cilj je da ovo odjeljenje samo bude uslovno, kazao je Zekić.

O ovom problemu za Skala radio govorio je i direktor kotorske bolnice dr Ivan Ilić, ali i o koracima koji se preuzimaju u njegovom rješavanju, uz najavu  izmještanja bolnice i gradnju nove, što bi umnogome i na pravi način riješilo ovaj i slične prostorne probleme.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]